STEVIA az édes növény!


Hirdetés


A Stevia(sztívia, sztevia), a természetes édesítőszer, melyet a világ számos táján évtizedek/évszázadok óta fogyasztanak. Ha Ön cukorbeteg, fogyókúrázik vagy csak egyszerűen szeretne egészségesebben élni, akkor a Stevia az Ön édesítőszere is!


A dél-amerikai indiánok által már évszázadokkal ezelőtt felfedezett növény, a Stevia Rebaudiana egy olyan természetes édesítőszer, melynek levelei 30-szor édesebbek a cukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek annál! Figyelemre méltó, hogy fogszuvasodást nem okoz, és az elhízásra hajlamos fogyasztóinak sem kell aggódnia, mert kalóriatartalma nulla! A növénynek cukor- és máj-anyagcserére gyakorolt jótékony hatása emelhető még ki, illetve gyulladáscsökkentő, emésztést segítő hatása mellett magas C és A vitamin- valamint cink-, vas-, magnézium tartalma is bizonyított! Cukorbetegek is fogyaszthatják, valamint néhány tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes! Gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmas Candida kúra alatti édesítésre. Az intenzív édes ízért felelős steviol glycoside-ok az aszpartámmal ellentétben, főzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlanak le, így a Stevia a cukor teljes körű helyettesítője lehet!

A Stevia története

A Stevia egy Paraguay-ban és Brazilia déli részén őshonos növény, édes ízéért felelős hatóanyaga a ma ismert legerősebb édesítőszer. A dél-amerikai őslakosok által Khaa Jee(Édes levél)-nek nevezett növény a köztudatba Stevia (Stevia Rebaudiana Bertoni) néven vonult be. A paraguay-i Guarani indiánok az őserdőben gyűjtött növényt évszázadok óta használták édesítésre, étvágycsillapításra, bőrbetegségek (dermatitis, eczema, seborrhoea) ellen illetve vágási sebek gyógyítására, de előszeretettel rágták a levelét pusztán édes íze miatt is.


A 16. században a spanyol hódítók is felfigyeltek erre a csodálatos tulajdonságokkal rendelkező növényre, de 1889-ig kellett várni, mire Moises Santiago Bertoni olasz természettudós és Rebaudi paraguay-i kémikus az első komolyabb tudományos vizsgálatokat elvégezték. Bár a növény ekkor már régóta ismert volt, a “felfedezését” így az ő nevükhöz kötik. Bertoni és Rebaudi kutatásai kimutatták, hogy a Stevia hatóanyaga 300-szor édesebb a cukornál, Bertoni feljegyzéseiben így ír erről: “Levelének akármilyen kis darabkáját szánkba véve elcsodálkozunk, hogy milyen különös és extrém édessséget rejt magában. Egy darabka levél, alig néhány négyzetmilliméter nagyságú, képes akár egy óráig is édesen tartani szánk ízét; 1-2 kis levél képes egy erős kávét vagy teát megédesíteni.” Bertoni “felfedezése” fordulópontot jelentett a Sztevia történetében, ami jóval túlmutattot önmagán, vagyis a növény azonosításán, analizálásán és elnevezésén.

Míg 1900-ig a Stevia csak vadon nőtt és a fogyasztása csak azon benszülöttekre korlátozódott, akik közvetlenül a természetes élőhelyén hozzájutottak, addig az 1900-as évektől fokozatosan beindult a nővény mezőgazdasági termesztése is, így a Stevia egyre szélesebb körben vált elérhetővé. Hamarosan a Stevia ültetvények száma ugrásszerű növekedésnek indult és fogyasztása Latin-Amerika szerte általánossá vált. Nem kellett sok idő, hogy a világ minden táján felfigyeljenek erre az érdekes édes levelű növényre. Az Egyesült Államokban előszőr 1918-ban a mezögazdsasági minisztérium egyik botanikusa hívta fel a kormány figyelmét a Steviára. 1931-ben Franciaországban két kémikusnak sikerült izolálnia azt az összetevőt, amely a Stevia édes ízéért felelős, az így kinyert finom kristályos fehér port pedig stevioside-nak nevezték el. Egy amerikai kutató, Dr. Hewitt G. Fletcher “a valaha talált legédesebb természetes hatóanyag”-ként írta le ezt a kivonatot.

Az 1950-es évek végén Japánban is elkezdték termeszteni a növényt, ahol hamarosan a legkedveltebb alternatív édesítőszer lett. Az egészséges táplálkozásra nagy gondot fordító japánok a 60-as évektől fokozatosan betiltották vagy szigorúan korlátozták a különböző mesterséges édesítőszereket(pl. aszpartam) és ezek helyét a Stevia vette át az élelmiszeriparban, minek következtében Japán mára a világ legnagyobb Stevia fogyasztójává nőtte ki magát. A szokásos háztartási édesítőszer szerepe mellett a jégkrémtől kezdve a süteményeken, a rágógumin és az üdítőkön át egészen a különböző tengeri halakig a legkülönbözőbb élelmiszereket édesítik vele. Az elmúlt 40 évben Japánban rengeteg átfogó kutatást végeztek, melyek kimutatták, hogy a Steviának semmiféle toxikus hatása nincsen(még nagy dózisban fogyasztva sem), ugyanakkor jótékony hatással van a vérnyomásra, a vércukorszintre, az emésztésre, különböző bőrbetegségekre, segít megelőzni a fogszuvasodást és az elhízást is megakadályozza.

Mára a Stevia világszerte elterjedtté vált, az USA-ban, Kanadában, Kínában, Malaysiában, Izraelben, Európa számos országában(Franciaország, Németország, Svájc, Hollandia, stb.) termesztik és fogyasztják. Az Európai Unióban a Steviából kivont szteviol glikozidok-at az élelmiszeripar 2011 december 2-a óta felhasználhatja édesítőszerként.

A Stevia előnyei – élettani hatásai

A Stevia egy csodálatos növény, melyet évszázadok óta használnak édesítésre és gyógyításra. A Stevia, mint étrendkiegészítő serkenti a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését, szabályozza szervezetünk vércukor-szintjét, rendszeresen fogyasztva sokkal ritkábban tapasztalunk fáradékonyságot (a jól ismert délutáni hullámvölgyet, amikor sokan egy-egy sütemény, csokoládé vagy édesség után nyúlnak). Egyéb hatásaik között emlegetik a szellemi frissességet, a jobb emésztést, a nyugodtabb alvást, a fekélyek és horzsolások gyorsabb gyógyulását, sőt a vérnyomás-ingadozások enyhülését is.

Figyelemre méltó a Stevia növény határozott gyulladásgátló, baktérium- és gombaölő tulajdonsága, amely remekül alkalmassá teszi különböző bőrproblémák, kelések, acne, kivörösödések, lábgomba kezelésére is.
A növény intenzív édes ízét fõleg a leveleinek akár 13 %-át is kitevõ stevioside adja, ami egy szénhidrát alapú glycoside, amit elõször 1931-ben francia tudósoknak sikerült a növény leveleiből kivonnia. A Stevia édes ízéhez további glycoside-ok is hozzájárulnak, úgymint steviolbioside (nyom), rebaudioside A (2-4%), B (nyom), C (1-2%), D (nyom), E (nyom) és dulcoside A (0.5-1%). Ezen kívül vitamin(C, A)- és ásványianyag(cink, rutin, magnézium, foszfor, vas, stb.) tartalma sem elhanyagolható!

Cukorbetegség:
Cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják, mivel nem emeli meg a vércukorszintet, valamint fogyókúrázók számára is kiváló segítség a felesleges kilók leadásához, mivel a fõ steviol glycoside-ok különösebb lebontás nélkül emésztõdnek, így kalória-értékük elenyésző!

Évszázadok óta ismert, hogy a Stevia jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését, ezért a cukorbetegek régóta használják mint édesítöszert. Tudományos kutatások azt is kimutatták, hogy a Stevia rendszeresen fogyasztva képes a vércukorszintet szabályozni, ez természetesen nem jelenti azt, hogy helyettesítheti a hagyományos kezeléseket, de amellett alkalmazva sokat segít a cukorbetegség kontrollálásában!

Magas vérnyomás:
Más kutatások kimutatták, hogy a Stevia csökkenti a magas vérnyomást, miközben a normális vérnyomást változatlanul hagyja, tehát egészséges embereknél nem okoz vérnyomáscsökkenést.

Fog- és ínyápolás:
Antibakteriális hatása és kedvező ásványianyag-tartalma miatt kiválóan alkalmas a fogszuvasodás és egyéb szájbetegségek megelőzésére, gyógyítására. Előnyös tulajdonságai miatt számos országban fogkrémet és szájöblítőszert is készítenek a felhasználásával, melyeket sikeresen használnak ínybetegségek és fogfájás kezelésére!

Emésztés:
A Stevia javítja az emésztést és a bélműködést, megnyugtatja a túlterhelt gyomrot, így segíthet kisebb rosszullétek elmulasztásában. Erős gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmazható Candida kezelésére is.
A legjobb hatást tea vagy valamilyen egyéb folyadék formában fogyasztva érhetjük el!

Bőrápolás:
Mind külsőleg, mind pedig belsőleg alkalmazva alkalmas különböző bőrbetegségek(acne, dermatitis, eczema, seborrhoea, stb.) gyógyítására. Megvéd a bőr korai öregedése ellen, azt fiatalossá és rugalmassá varázsolja! Kisebb sebek, horzsolások kezelésére néhány csepp Stevia oldatot csepegtethetünk a sérült bőrfelületre, így a fájdalom gyorsan megszűnik és a seb is sokkal hamarabb fog meggyógyulni!

Fogyás, súlycsökkenés:
Amellet, hogy gyakorlatilag nulla kalóriát tartalmaz, képes csökkenteni az édességek és a zsíros ételek utáni vágyat is! Kutatások kimutatták, hogy az éhségérzetet is jelentősen csökkenti, édesszájúak korlátlanul fogyaszthatják anélkül, hogy fölös kilók lerakódásától kellene tartaniuk, 20perccel az étkezések elött fogyasztva pedig sokkal hamarabb fogunk telítettséget érezni!

Függőség kezelése:
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Stevia segíthet különböző függőségek leküzdésében is, rendszeresen fogyasztva csökkenti a dohányzás, alkohol illetve az édességek utáni vágyat!

*******************************************

Stevia termesztés

Bár első hallásra a Steviát valami túlságosan egzotikus növénynek gondolhatnánk, azért szerencsére nem kell Dél-Amerikában élnünk, hogy mi is sikeres „stevia termesztők“ lehessünk.
Ha már beszereztünk néhány magot, hajtást, vagy ami a legjobb, néhány palántát, akkor kis odafigyeléssel nevelhetünk magunknak saját Stevia növényt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Stevia igen jól alkalmazkodik a különböző éghajlatokhoz. Magyarországon tavasztól késő őszig szabadban(kiültetve és cserépben is) vagy ablak között napfényes helyen tartható, télre viszont fagymentes/meleg helyre kell vinni, illetve ha ez nem lehetséges, akkor le kell aratni!
Az otthon nevelt Stevia növény soha nem fog olyan édesítő hatással bírni, mint a kivonatai(jellemzően 80-95%-os stevioside tartalom, a levélben található 10% körülivel szemben), viszont minden kétséget kizáróan megvan az a varázsa, hogy a magunk által nevelt növényekről frissen szedhetjük le a leveleket a mindennapi édesítéshez.
A Steviának szerencsére nem nagyon léteznek természetes kártevői, sőt, a Steviát világszerte szívesen ültetik biokertészetekben csak azért, mert úgy tűnik, hogy igen jó szolgálatot tesz a kártevők távoltartásában is. A tudósok feltételezik, hogy a növény az intenzív édes ízét pontosan a kártevőkkkel szemben fejlesztette ki, ami sikeres stratégiának bizonyult.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Ha sikerült beszerezni néhány magot, megpróbálhatjuk azokat kicsíráztatni. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy minél korábban ültessük el őket (március elején), hogy mire elmúlnak a tavaszi fagyok, már szépen kifejlett palántáink legyenek. A magokat a föld felszínére vagy pár milliméter mélyre ültessük, rendszeresen öntözzük és tartsuk meleg, napfényes helyen! A magok 10-15 nap múlva kezdenek kicsírázni. A kis csíranövényeket már óvatosan öntözzük, mert hajlamosak a palántadőlés nevű betegségre! Az 5-6 leveles palánták már kiültethetőek, de csak a fagyok elmúltával!
Sajnos a magok kikelési aránya nem túl jó, illetve a kikelt növények stevioside tartalma is elég változatos képet mutat, ezért legjobban akkor járunk, ha már kész palántákat tudunk szerezni, amelyekről egy kis levéldarabkát lecsípve rögtön meg is állapíthatjuk, hogy jó minőségű/nagy stevioside tartalmú növényről van-e szó.
A fiatal növények nagyon érzékenyek a hidegre, ezért mindenképpen a tavaszi fagyok elmúltával szabad csak kiültetni azokat, de leginkább akkor, amikor a talaj hőmérséklete 8-10C foknál már nem nagyon lesz alacsonyabb. A növényeket kb. 50cm-re ültessük egymástól!

Öntözés, tápanyagellátás

A Stevia növény a tápanyagokban gazdag talajokban érzi jól magát! Mivel a növényt tápláló gyökerek leginkább a talajfelszín közelében terülnek el, a gyengébb minőségű talajokat a felszíni trágyázással könnyen alkalmassá tehetjük Stevia termesztésre.
A Stevia növények nemcsak a hidegre, de a túlzott nedvességre is érzékenyek! Ezért inkább rendszeresen kevés vízzel öntözzük és ügyeljünk arra, hogy a talaj jó vízelvezető-képességű legyen! A száraz nyári időszakban rendszeres öntözéssel és a növények körüli talaj takarásával(komposzt, mulcsi, stb.) előzhetjük meg a talajfelszín közelében elterülő gyökerek kiszáradását.
A Stevia növények meghálálják a műtrágyázást is, de ajánlatos olyan műtrágyát használni, melynek nitrogéntartalma kisebb, mint foszfor- és káliumtartalma, vagy alkalmazzunk organikus műtrágyát, mely fokozatosan bocsátja ki nitrogéntartalmát!

Aratás

Az aratás időpontjával kapcsolatban kétféle nézet is létezik:
– Az egyik szerint közvetlenül az őszi virágzás előtt kell learatni, mert ilyenkor a legnagyobb a stevioside tartalma a növényeknek!
– A másik nézet szerint a növények learatását minél későbbre érdemes időzíteni, mert az őszi hidegek és a rövidebb nappalok intenzíven növelik a Stevia növények stevioside koncentrációját. Az első talajmenti fagyoktól ilyenkor takarással védhetjük a növényeket, és ezzel nyerhetünk még pár hetet, ami jótékony hatással lehet a növények stevioside tartalmára és így sokkal édesebbek lesznek!
Bár a Stevia évelő növény, hazánkban a túl kemény fagyok miatt nem tud áttelelni. Az aratás legegyszerűbb módja tehát a föld fölött levágni a növényeket mielött leszedjük róluk a leveleket. Ajánlatos a levelekkel együtt a szárak csúcsait is levágni, mert ezek stevioside tartalma megközelítőleg azonos a levelekével. Aratás elött érdemes a legnagyobb stevioside tartalmú(legédesebb) nővényekről kis ágakat gyűjteni, melyeket kigyökereztethetünk és az így nyert kis Stevia növények képezhetik a következő évi Stevia ültetvényünk alapját. A kigyökereztetett növényeket kb. 10-12cm átmérőjű cserepekbe ültessük és napfényes, nem huzatos helyen tartsuk a következő tavaszig!

Szárítás, felhasználás

A learatott leveleket meg kell szárítanunk! Erre kiválóan alkalmas pl. egy kifeszített szúnyogháló. A szárításhoz nincs szükség túl nagy hőre, sokkal fontosabb a jó szellőzés! Egy napsütéses őszi napon 12 óra alatt kiszáríthatóak a levelek. (Ennél sokkal hosszabb szárítási idő csökkentheti a végtermék stevioside tartalmát.) Ha szabad levegőn történő szárításra már nincs lehetőség, akkor egy jól szellőző, sötét, meleg helyiségben is kiszáríthatjuk a leveleket.
A kiszárított egész leveleket is használhatjuk édesítésre, de meg is őrölhetjük azokat pl. kávédarálóban, így finom Stevia porhoz jutunk. Vagy készíthetünk belőlük Stevia oldatot, ehhez egy csésze forró vízbe tegyünk negyed csésze Stevia levelet, várjuk meg míg teljesen kihűl, szűrjük le és az így kapott oldatot tartsuk hűtőben!

Ha nincs kert

Ha nincs saját kertünk, akkor sem kell lemondanunk a Stevia termesztés örömeiről! Steviát nevelhetünk ablak között, erkélyen, cserépben, balkonládában, stb., csak arra kell ügyelnünk, hogy minél napfényesebb hely legyen! Legalább 20cm átmérőjű cserép lenne az ideális a növényeknek, laza, tápanyagban gazdag földdel megtöltve. Egy kevés mulcsit szórhatunk a föld tetejére a felszíni gyökerek védelmére. Rendszeresen kis mennyiségű vízzel öntözzük, kerülendő a talaj teljes kiszáradása, de a túlzott nedvesség is káros lehet! Használjunk megfelelő tápodatot!
A leveleket folyamatosan arathatjuk a növényről vagy késő ősszel vágjuk vissza az egész növényt kb. 5cm magasságban! A fagyok elött hozzuk be napos, fagymentes helyre!

*****************************************

Gyakori kérdések a Steviával kapcsolatban

1. Mi az a Stevia?

A Stevia Rebaudiana a fészkesek családjába tartozó, szubtrópusi, közel fél méter magas, bokros növekedésű, évelő növény, Paraguay-ban és Brazília egyes részein őshonos. Bár a Földön több mint 250 Stevia faj ismert, csak ez az egy tartalmaz úgynevezett steviol glükozidokat, melyek a növény extrém édes ízéért felelősek.

2. Biztonságos a Stevia?

Számtalan kísérlet bizonyítja, hogy a Sztevia illetve a benne található többféle steviol glikozid mint édesítőszer, abszolút biztonságos /Boeck-Haebicch,1992/.

Chan et.al./2000/ által elvégzett kísérletben az önkéntes kísérleti alanyoknál 1 éven keresztül napi háromszor 250 mg stevioside fogyasztása nem változtatta meg a a vér biokémiai összetételét.

A JECFA 1999-es állásfoglalása szerint a Stevia orális bevitele nem okoz toxikus elváltozást. Állatkísérletek bizonyították, hogy napi 1100mg/testsúlykilogramm bevitele a patkányok szervezetében nem mutatott elváltozásokat. Ezt a megállapítást a WHO is igazolja, elfogadta. Bizonyított továbbá, hogy a steviosidot világszerte régóta használják, Paraguay-ban 500 éve, Japánban több, mint 35 éve, Dél-Koreában 16 éve, Brazíliában 13 éve, Kínában 12 éve, az USA-ban hosszú idő után 1995-ben kapta meg az étrend-kiegészítő státuszt. Egészségkárosító hatást egyik országban sem észleltek. A Steviából kinyert szteviol-glikozid kivonat édesítőszerként történő felhasználását az Európai Unióban hosszú várakozás után 2011 decemberében engedélyezték.

3. Mi az a stevioside?

A Stevia növényben legnagyobb mennyiségben(8-15%) található steviol glikozid.

Gyakran azonban a növényből kivont többféle steviol glikozidot tartalmazó kivonatot is egyszerűen csak stevioside-nak nevezik.

4. Mennyi kalóriát tartalmaz a Stevia?

A Stevia édes ízéért felelős stevioside kb. 300-szor édesebb a cukornál, ezáltal csekély mennyiséget kell csak bevinni belőle a szervezetbe. Az elfogyasztott stevioside nem szívódik fel a bélfalon keresztül és az emésztőenzimek sem képesek lebontani. A vastagbélben található baktériumok azonban a stevioside molekulákat képesek steviollá és cukormolekulákká bontani. Ez azt jelenti, hogy ha a napi cukorbevitelünket teljes mértékben stevioside-dal helyettesítjük (131gr cukor/nap EU átlag), akkor az kb. 430 mg stevioside elfogyasztásának felel meg naponta, amiből a vastagbélben 240 mg glukóz keletkezik. Ennek a mennyiségnek kb. 1/3-át a bélbaktériumok lebontják, 1/3 rész kiürül a szervezetből és kb. 1/3 rész szívódik fel a bélfalon keresztűl (80 mg = 0,08 gr). Ez a glukóz mennyiség 0,3 kcal-nak felel meg naponta, ami gyakorlatilag elhanyagolható.

5. Mennyi az ajánlott napi stevioside bevitel?

A biztonságos napi bevitelt (acceptable daily intake=ADI) 7,9mg/testsúlykg.-ban határozták meg /Xili et.al. ,1992/, annak ellenére, hogy számos kutatás ennek sokszorosát is 100%-osan biztonságosnak ítélte.

De még ezzel a 7,9mg-os értékkel számolva is egy 65 kg-os ember esetén a napi biztonságos bevitel 7,9 mg x 65 = 513 mg, ami még így is magasabb, mint a napi átlag cukorbevitelnek /131 gr. EU.átl./ megfelelő kb.430 mg stevioside szükséglet.

6. Milyen hatással van a Stevia a vérnyomásra?

Chan et.al. 2000-ben elvégzett kisérletében 60 magas vérnyomásban szenvedő önkéntes napi háromszor 250 mg. stevioside-ot fogyasztott egy éven keresztül. Három hónap elteltével a szisztolés és a diasztolés vérnyomásban is szignifikáns csökkenés volt tapasztalható, ami a kísérlet végéig megmaradt. Az alanyok vérképe a kísérlet során nem változott meg. A tanulmány szerzői megállapították, hogy a stevioside kiváló alternatíva/kigészítő lehet magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésében. A vizsgált csoportban az átlagos vérnyomás 166/102 volt a kísérlet kezdetén, a kísérlet végére ez az érték 153/90-re változott, míg a placebo csoportban nem volt szignifikáns változás.

7. A Steviát a PKU(Fenilketonuria)-ban szenvedők
fogyaszthatják-e
?

Igen, biztonságosan fogyaszthatják, mivel a Stevia ill. a stevioside kémiai összetétele(diterpeneglycoside) teljesen eltérő az aszpartamétól.

8. Cukorbetegek fogyaszthatják-e?

A Stevia(stevioside) fogyasztása egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet, így cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják. Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy rendszeres fogyasztása 2-es típusú cukorbetegség esetén a vércukorszint szignifikáns csökkenését eredményezi.

9. Igaz, hogy a stevia a férfi-nemzőképességre negatív hatást gyakorol?

Nem. Számos kísérlet bizonyítja, hogy a Stevia nem befolyásolja a férfi nemzőképességet. Siotsu által 1996-ban elvégzett átfogó kísérlet – melyet többféle állaton is elvégzett – azt mutatja, hogy a stevioside fogyasztása a vizsgált állatok kondicióján semmit nem változtatott, vízfelvételük, testsúlyuk, szaporulatuk, utódaik súlya, stb. mindvégig változatlan maradt.

Wahrend Melis /1999./ extrém nagy mennyiségű Stevioside bevitele esetén valószínűsítette a nemzőképességre gyakorolt negatív hatást, míg Oliveira-Filho et al. (1989) ugyanilyen extrém mennyiségeknél sem talált összefüggést a nemzőképesség és a stevioside fogyasztás között. Warend Melis egyébként 5.3 gr. steviosid/ testsúlykilogramm bevitellel dolgozott, ez a mennyiség egy 65 kg-os embernél 344g stevioside naponta, ami kb. 100kg cukornak felelne meg naponta.

10. Mi a különbség a Stevia és más édesítők között?

A Stevia 100%-ban természetes, míg az édesítők jelentős része mesterséges úton előállított. A Stevia növény leveleiből kivont stevioside gyakorlatilag nulla kalóriát tartalmaz, nem emeli meg a vércukorszintet, nem tartalmaz semmilyen adalékot. A Stevia -egyes édesítőkkel szemben- stabil marad magas hőmérsékleten is, így alkalmas sütés/főzéshez is. Klinikai tesztek kimutatták, hogy a Steviának egészségügyi szempontból is számos jótékony hatása van, ami más édesítőszerekről általában nem mondható el.

11. A Stevia helyettesítheti táplálkozásunkban a cukrot?

Megállapíthatjuk, hogy az élelmiszeripar manapság rengeteg hozzáadott cukorral dolgozik, ami gyakorlatilag felesleges kalóriabevitelt jelent, ételeinknek mindössze élvezeti értékét növeli. Lehetőség szerint kerüljük az ilyen élelmiszereket, helyette együnk sok zöldséget/gyümölcsöt, ezek maximálisan fedezik szervezetünk cukorigényét. Ha mégis édes ízre vágyunk, akkor a Stevia nagyszerű helyettesítője lehet a cukornak, mivel sokkal édesebb is annál és a túlzott cukorfogyasztás káros következményeivel sem kell számolnunk.

12. Használható a Stevia ill. a stevioside sütésre/főzésre?

Igen. A stevioside olvadáspontja 198 Celsius fok, azonban ezen a hőmérsékleten sem bomlik el vagy barnul meg, az általános sütési/főzési körülmények között teljesen stabil marad. Összetétele különböző PH-viszonyok között sem változik, így tejtermékek ill. savas gyümölcsök(eper, narancs, citrom, ananász) édesítésére is tökéletesen alkalmas.

13. A Stevioside 95% esetén mi a maradék 5%?

A maradék 5%-ot a Stevia növény leveleinek természetes összetevői alkotják, melyeket a kivonási eljárás során nem távolítottak el.

14. Hogyan tudok magamnak Stevia kivonatot csinálni?

24 órára áztassuk be a Stevia leveleit tiszta alkoholba, majd szűrjük le és hígitsuk megfelelő mennyiségű vizzel! A maradék alkoholtartalmat eltávolíthatjuk lassú melegítéssel(nem forralásssal)!

Készíthetünk vizes oldatot is, de ebben az esetben a kivonat nem lesz olyan édes, mint alkoholos eljárás esetén!

Mindkét eljárásnál lefőzhetjük a kivonatot, így sűrű Stevia szirupot kapunk!

Hirdetés


Hirdetés betöltése...