Sóska az immunerősítő


Hirdetés

 

Sóska az immunerősítő

 

 A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős.

 Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Van, ahol fűszernövényként tartják számon.

 

A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.

 

 Hogyan fogyasszuk?

 

 A sóska savanykás ízének étvágygerjesztő hatása van. A friss, gyenge sóskát egyébként a gyerekek is kedvelik.

 

Salátának, levesnek és főzeléknek kiváló. A feldarabolt sóskalevél a savanykás ízű levesnek kellemes pikáns ízt kölcsönöz.

 

Sok háztartásban a mezei sóskát spenóttal készítik el, és sóval, paprikával, tejföllel ízesítik.

 

Ha gyakran, illetve ha nagy mennyiségben fogyasztják, akkor az oxálsav- és a káliumbioxalát-tartalma kedvezőtlenül hathat a szervezetre, ezért mértékletes fogyasztása ajánlott. A feldolgozott növény mélyhűtőben kiválóan eláll.

 

 Tippek – tanácsok

 

 Aki konyhakertjében sóskát szeretne, az egyrészt vetheti, másrészt tőosztással szaporíthatja. A vetés ajánlott sortávolsága 30-40 cm. Tőosztás esetén egy tő 3-5 részre szedhető szét. Apró magja viszonylag nehezen csírázik, és a tavaszi gyomok hamar elnyomhatják, ezért érdemesebb talán tőosztással szaporítani. Erős gyökérzete jól hasznosítja a talajnedvességet, de ha öntözik, akkor még gyorsabban fejlődik. Szerencsére nem sok kártevője van, leginkább a földibolha szokott kárt tenni benne. A friss sóska hűtőszekrényben néhány napig minőségkárosodás nélkül eltartható.

RECEPTEK

 Habart sóskamártás:
hozzávalók 4 főre

 

-kb. 50-60 dkg sóska
-2 dl víz
-2 ek olaj
-csipet só
-6 ek cukor
-4 ek liszt
-6 ek tejföl
-4 tükörtojás 

 

 Elkészítés

 

 
A sóskaleveleket alaposan, több léről átmossuk. A középső, vastag erét a szárával együtt eltávolítjuk.
Egy edényben feltesszük  a vízzel és az olajjal, megszórjuk a sóval és a cukorral. Kb. 3-5 percig forraljuk közepes lángon.

 


A habarást elkészítjük
:

 

a lisztet elkeverjük a  tejföllel.
Behabarjuk a sóskát, és még 2-3 percig alacsony lángon hagyjuk a gázon, közben folyamatosan kavargatjuk.    

 

 Sóska saláta:
hozzávalók 1 főre

 

-100 g zsenge sóskalevél
-1 szál  zeller
-1 közepes szál sárgarépa
-1 közepes Idared alma fele

 

 öntethez:

 

-3 ek dióolaj(helyettesíthető)
-1/2 citrom leve
-csipet só
-csipet őrölt fehérbors
-1 tk méz
-1 gerezd fokhagymaelkészítés

 

 Először az öntetet készítsük el:

 

kis tálban összekeverjük a dióolajat a citrom kifacsart levével, a mézzel és sóval, borssal ízesítjük. A fokhagymagerezdet egészen finomra vágjuk és hozzáadjuk az öntethez.

 

A megtisztított sóskaleveleket nagyjából egymásra téve kb. 1 centi vastag csíkokra vagdossuk.

 

A zellerszárat, és a megpucolt sárgarépát olyan vékonyra szeleteljük, amilyenre csak tudjuk.

 

Az almát megmossuk, megszárítjuk (nem hámozzuk meg!), magházát kivágjuk és tetszőleges formájú (de nem túl nagy), leheletvékony szeletekre vágjuk.

 

Az előkészített hozzávalókat egy nagyobb tálba tesszük és egészen finom lyukú szűrűn keresztül rácsorgatjuk az öntetet (hogy a kis fokhagyma darabkák ne kerüljenek bele a salátába).

 

Az egészet jól összeforgatjuk és AZONNAL megesszük.

 

(Ezt a salátát nem szabad előre elkészíteni: fontos, hogy közvetlenül a fogyasztása előtt csináljuk meg, különben a sóska összefonnyad,az almaszeletkék pedig megbarnulnak.)

Hirdetés
Hirdetés betöltése...