Soha nem mértek még ilyen hideget a Földön, mint amit most jelentettek be amerikai kutatók!


Hirdetés

Egy friss tanulmány jelent meg a  Geophysical Research Letters tudományos folyóiratban, ahol az amerikai Nemzeti Hó-és Jégadatközpont tudósai (NSIDC), az állapították meg, hogy akár mínusz 100 Celsius-fok közelébe is zuhanhat a hőmérséklet az antarktiszi jégtakaró fennsíkjának kis völgyeiben, teknőiben.

A kutatók 2013-ban jelentették be az előző 32 évben a globális földfelszíni hőmérsékletről gyűjtött műholdas adatok elemzése után, hogy mínusz 93,2 Celsius-fokot mértek a Déli-sarkot körülölelő kelet-antarktiszi fennsík több pontján.  Most ezt az előzetes tanulmányt vizsgálták felül. Új adatokat  is felhasználva a legújabb mérésekhez megállapították, hogy a Föld leghidegebb pontjain a hőmérséklet mínusz 98 Celsius-fokra zuhanhat. Ezt a hőmérsékletet, az antarktiszi télben, július-augusztusban mérték, éjszaka. 

„Ebben a térségben vannak olyan időszakok, amikor igen száraz a levegő, ami lehetővé teszi, hogy a jégfelszín hője könnyebben kisugárzódjon a világűrbe”

– idézte Ted Scambost, az NSIDC vezetőkutatóját, a tanulmány vezetőszerzőjét a Phys.org.

Az extrém hideg nem kötődik egy adott dátumhoz, hanem a 2004 és 2016 között összegyűjtött műholdas adatok elemzése alapján számolták ki a szakemberek, hogy ilyen alacsony hőmérséklet akkor fordul elő, ha a feltételek éppen megfelelőek ehhez. A kutatók szerint a mínusz 98 Celsius-fok a leghidegebb, amennyire csak a Föld felszíne lehűlhet. Ez tehát rekordot jelent az eddigi mérésekhez képest!

Ahhoz, hogy ilyen alacsony legyen a hőmérséklet, tiszta égboltra és száraz levegőre van szükség napokon keresztül. Kissé tovább csökkenhet ez a hőmérséklet, ha ezek a feltételek heteken át fennmaradnak, de ennek igen csekély a valószínűsége – mondta Scambos.

Csak érdekességképpen jegyezzük meg, hogy jelenlegi tudásunk szerint, a termodinamikai hőmérsékleti skála legalsó határa  −273.15 Clesius-fok. Ezt tekintjük az abszolút nulla foknak, Fahrenheit-skálán ‒459,67 °F. Az abszolút nulla fok az a hőmérséklet, amelynél a testből nem nyerhető ki hőenergia. Ezen a szinten az atomok és molekulák mozgása megszűnik, csupán kvantummechanikai, nullponti energiával indukált részecskemozgást tartanak fenn. Az abszolút nulla fok a valóságban elérhetetlen, azonban tetszőleges mértékben megközelíthető. A világűr nagy részében az uralkodó hőmérséklet 2,7 K, azaz −270 °C. Tulajdonképpen itt van a leghidegebb, ami “természetes” hidegnek számít! Nos ha így közelítjük meg a most publikált antarktiszi hőmérsékletet, könnyebben értelmezhetjük, hogy milyen hidegről is van szó!

MTI

Hirdetés
Hirdetés betöltése...