Sikeres volt az ISSpresso kávéfőző “küldetése” az űrben!


Hirdetés


Több mint két és fél év után ért véget az ISSpresso útja az űrben. A speciális kávéfőző 650 millió kilométert utazott a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A Lavazza részére az Argotec által, az Olasz Űrhivatal (ASI) közreműködésével kifejlesztett, innovatív kapszulás kávéfőző az űrállomás 1-es számú Unity moduljában teljesített szolgálatot. Összesen harminckét hónapot töltött a Föld körül, és több mint tizenötezer napfelkeltét élt meg az űrhajósokkal.

ISS-43_new_ISSpresso_machine

Úttörő eszköz az űrben

Az ISSpresso volt az első olyan kávéfőző, amely az űrállomáson dolgozók frissességéről gondoskodott. Az első kávét 2015. május 3-án főzte le vele Samantha Cristoforetti. A kávéfőző egyike volt annak a kilenc kísérleti eszköznek, amelyet kiválasztottak az Olasz Űrhivatal Futura küldetéséhez. A gép külső és belső szerkezetét úgy tervezték és tesztelték, hogy bírja a SpaceX CRS–6 űrhajóval való utazással járó terhelést.

Frissítő megfigyeléseket tett lehetővé

Az ISSpressot presszókávé készítésére tervezték. A kísérlet előtt csak vízben oldódó kávét tudtak fogyasztani az asztronauták. A szolgálatot teljesítő űrhajósok a kávégéppel rövid feketét, hosszú feketét, sőt még meleg italt vagy forró levest is készíthettek. Az ISSpresso lehetőséget nyújtott a folyadék dinamikájához kapcsolódó fizikai jelenségek tanulmányozására nagy nyomáson és hőmérsékleten. Különösen érdekes volt a habképződés vizsgálata a földi kávéhoz képest. Az egyik legnagyobb kihívást viszont az jelentette, hogy a súlytalanság állapotában állították elő géppel élénkítő italt.

Nem okozott nehézséget a használata

Az űrben használatos kávégép használata nem sokban tért el a földi társaitól. A fejlesztők arra törekedtek, hogy ne kelljen új technikákat elsajátítaniuk ahhoz, hogy tudjanak maguknak egy-egy italt készíteni. A rendszer használatát úgy tették még hatékonyabbá, hogy összekötötték a víztartályát az űrhajó ivóvíz-adagolójával. A legszembetűnőbb eltérés egy hagyományos földi gép és az ISSpresso között a mérete és a tömege volt. Míg a normál körülmények között használt gépek hidraulikus körcsatornáinak anyaga legfőképp műanyag, addig az űrbeli szolgálatra szánt modellét acélból alkották meg, hogy bírja a 400 baros nyomást.

A kávéfőző története 2014-ig nyúlik vissza. Első lépésként a Lavazza az Argoteckel és az űrhivatallal megegyezett a fejlesztésről. Ezt követően még a NASA-val jóvá kellett hagyatniuk annak gyakorlatba ültetését. A speciális igényeknek és körülményeknek eleget tevő kávéfőzőt 2015 áprilisának közepén küldték fel az űrbe. 2015 májusától állt folyamatos használatban. 2017 szeptemberében pedig Paolo Nespoli olasz űrhajós sikeresen tesztelte a kapszulás eljárást is. Így ünnepelte meg a kávé nemzetközi napját a világűrben.

MTI

Hirdetés


Hirdetés betöltése...