Segíthet a C-vitamin? A C-vitamin hiány és a porckorong kopás kapcsolata


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

A C-vitamin – amelynek felfedezése a magyar származású Nobel-díjas Dr. Szentgyörgyi Albert orvosprofesszor nevéhez köthető – az emberi szervezetre kifejtett sokrétű jótékony hatása, az egészségünk fenntartása érdekében már évtizedek óta vitán felül áll.

A C-vitamin fontos szerepet tölt be rosszindulatú daganatos betegségek megelőzésében, csökkenti a vérrögképződést, mérsékli az allergiát okozó anyagok hatását. A különböző vírusos és bakteriális fertőzésekben, valamint a nátha megelőzésében is kiemelkedő jelentőségű, védelmet nyújt a gyakori szembetegség a szürke hályog és a fogíny betegségekkel szemben, immunrendszerünk normális működéséhez és az erek rugalmasságának megőrzéséhez, és még sorolhatnám a szervezetünkre kifejtett számos pozitív hatását.

De tudják-e az olvasóink, hogy a C-vitaminhiány egy lényeges tényezője lehet a porckorong korral járó kopásos megbetegedéseinek?

cvitaminok_blog

A porckorong egy heterogén morfológiájú struktúra, s mind a külső rostos gyűrűrétege, mind a belső gél állapotú magja nagy mennyiségű kollagént tartalmaz (ami egy különleges fehérje molekula), és ez adja a porckorong rugalmasságát.

A C-vitaminnak a kollagén képződésében kitüntetett szerepe van.

A Kansasi Egyetem (USA) Ökológiai és biológiai tanszéke egy tanulmányban (Val H. Smith: Vitamin C deficiency is an under-diagnosed contributor to degenerative disc disease in the elderly) vizsgálta a szérum C-vitaminszint (aszkorbinsav) és az ágyéki porckorongkopás öregedéssel összefüggő változásait. Feltételezésük volt, hogy a C-vitaminhiány előidézője lehet a porckorong kopásos megbetegedésének az idős embereknél.

A porckorong patofiziológiája (kórfolyamata) évek óta a kutatás homlokterében áll, de a korral járó elváltozások etiológiája még ma sem teljesen tisztázott. Bizonyos rizikófaktorok – lásd előző cikkeinkben: „A gerincbetegségekről általánosságban”, és „A prognosztizáló rizikófaktorok jelentősége a derékfájdalomban”– eltérő mértékben játszanak szerepet a porckorong degenerációban.

A 270 főt vizsgáló tanulmány – melynek alanyai 51-86 évesek voltak – igazolta azt a korábbi hipotézist, hogy a C-vitamin hiány kiemelkedő jelentőségű a porckorong degeneráció folyamatában. Az idősödő populációban az aszkorbinsav szintje lényegesen alacsonyabb volt, mint a fiatalabb korosztályban, mely összefüggésbe hozható a korral járó csökkent tápanyag bevitellel és a felszívódási problémákkal.

Mivel a C-vitamin egy alapvető tápanyag a kollagén bioszintézisében, ezért a C-vitamin hiánya egyik kulcstényezője lehet a porckorong kopásos (degeneráció) megbetegedéseinek. A C hypovitaminosis gátolja a kollagén szintézisét, és így a porckorong strukturális stabilitását.

Ne is dohányozzunk!

Igen fontos része a tanulmánynak az a megállapítás is, hogy a dohányzás erőteljesen csökkenti a szérum aszkorbinsav koncentrációját, és az aktív dohányosoknak 25%-kal kisebb az áramló aszkorbinsav koncentrációjuk, mint a nem dohányosoknak.

A fenti megfigyelés alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a szérum aszkorvinsav szintje sokkal szorosabb ellenőrzésére, szűrésére lenne szükség, hogy számos betegség megelőzésén túl minimalizálni tudjuk a korral járó porckorong degeneráció kifejlődését.

Megjegyzés: Az elégtelen tápanyag bevitelen és dohányzáson túl a C-vitaminhiány oka lehet még: a túlzott alkoholfogyasztás, stressz, fokozott fizikai megterhelés, rendszeres Kalmopyrin- és Aszpirinszedés, lázzal járó betegségek, 55 évnél idősebb kor, terhesség és szoptatás.

Együnk vitamint!

Mivel az ember szervezete nem képes C-vitamint előállítani, ezért az alapvetően igen fontos vitamint az élelmiszerekkel kell szervezetünkbe bevinni. A legismertebb természetes C-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök:

  • a friss csipkebogyó,
  • piros-, zöld-, sárga paprika,
  • kiwi,
  • kelbimbó,
  • karalábé,
  • vöröskáposzta,
  • földieper,
  • narancs, citrom… stb.

Ajánlott bevitel

Az egyes tudományos publikációk ajánlása eltérő az átlagos napi C-vitaminszükségletet illetően: 250-1000 mg/nap, vagy még ennél is több: Ehhez képest egy mai átlagember kb. 80-100 mg-ot fogyaszt ebből a vitaminból.

Gerincünk védelme érdekében tehát- a mozgásterápián és ergonómiai gyakorlatok betartásán túl, -kitüntetett figyelmet kell fordítani a napi tápanyag bevitelre, táplálkozási szokásainkra is, mert az eddigiekben a C-vitaminhiány egy alulértékelt tényező volt a korral járó degeneratív porckorong betegségekben.

Szerző: DR. FERENC MÁRIA 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...