Sárgabarack lekvár főzés, “majdnem hagyományos” módon!


Hirdetés

Tavaly gyönyörű sárgabarackhoz jutottam, így készítettem el, és idén is így fogom. 8 kg barackból készítettem. A sárgabaracklekvárt “majdnem hagyományosan” főzöm. Régen 1 kg gyümölcshöz 1 kg cukrot raktak, és sokáig főzték, hogy a víztartalom fele elpárologjon, így lett eléggé sűrű. Én már nem teszek ennyi cukrot, a tisztított gyümölcs minden kilogrammjához 1/2kg-ot szoktam tenni. Hogy ne kelljen annyit főzni, a zselésítő segítségét igénybe veszem. Ez általában almapektin. A boltban kapható 2:1 stb. zselésítők tartósítószert is tartalmaznak (K-szorbát), az almapektin nem .

A 8 kg barackhoz tehát felhasználtam 4 kg cukrot és 160 g almapektint (vagy 8 tasak 2:1 zselésítő). A lekvárt 2 lábosban, 4 részre osztva főztem ki, azaz 2 kg-ként. Ehhez a lekvárhoz használok szalicilt is, mert előfordul, hogy 2 évig is marad egy-két üveggel. A szalicilból minden üvegbe késheggyel éppen csak, de tényleg nagyon picit szórok (pár kristályt!!!), ezt felbontáskor eltávolítom.

A héj lehúzását szerencsére nem kell már csinálnom. 3 évvel ezelőtt beruháztam egy hajtókaros paradicsom paszírozóra, ezzel könnyű eltávolítani a héjat.

Azelőtt az egész család hozzáült, és a forró vízben megmártott barackokról késsel húztuk le a héjat. Most a paszírozáshoz könnyebben kapok segítséget, mert a 8-10 kg barack (mindig ennyit főzök) lehámozása sokáig tartott, bármennyire jót beszélgettünk, csak meguntuk a végére.

29111867131_b2d4804d63_b

Sárgabaracklekvár

Hozzávalók:

1000 g magozott sárgabarack
500 g cukor
20-25 g almapektin (vagy helyette 1 tasakos zselésítő)
egy-két evőkanál citromlé

Elkészítés:

A barackot az udvaron a ládában megmosom (vagy szűrőben adagonként). Az üvegeket előkészítem. A gyümölcsöt kimagozom és át paszírozom egy paradicsom paszírozóval. Nagyon kevés citromlével összekeverem. Kevés gyümölcspürével a zselésítőt csomómentesre keverem és hozzáadom, elkeverem. Hozzáadom a cukrot is, azt is elkeverem. Egy lábasban felteszem főzni. 10 percig forralom.

A forró lekvárt az üvegekbe adagolom, és a tetejére nagyon kevés szalicilt teszek (pár kristályt). A tetőt rácsavarom. Nem állítom fejre, hogy a szalicil ne keveredjen bele, felbontáskor eltávolítható legyen. Takarókba bugyolálva szárazdunsztban hagyom kihűlni.

And each class attendee got her own jar of apricot jam.

forrás

Hirdetés
Hirdetés betöltése...