RENDKÍVÜLI HÍR: LÁNGOL A PÁRIZSI NOTRE-DAME!


Hirdetés

Tűz ütött ki hétfő este a párizsi Notre-Dame székesegyházban a tűzoltóság és a rendőrség tájékoztatása szerint, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak, a felújítás alatt álló gótikus stílusú templom felett hatalmas füstfelhő látható.  Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább. A Notre-Dame katedrális a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente milliók keresik fel.

A tűzoltók megkezdték a lángokban álló párizsi Notre-Dame székesegyház környékének kiürítését. A katasztrófa miatt Emmanuel Macron francia államfő lemondta az aznapra tervezett televíziós beszédét. Az elnök és Anne Hidalgo egyaránt szörnyűségesnek nevezte a világhírű épületben pusztító tüzet.

Közben a székesegyház szóvivője azt mondta, arra számítanak, hogy a templom egész födélszerkezete le fog égni. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, a France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet.

A Notre Dame-ot, a Mi Asszonyunk templomát Maurice de Sully, Párizs püspöke kezdte építeni 1163-ban, és 180 év kellett ahhoz, hogy a munkák befejeződjenek a Cité-szigeten álló román stílusú székesegyház helyén.

Hirdetés
Hirdetés betöltése...