Rákkeltő élelmiszer összetevők a boltok polcain


Hirdetés


Az alábbi cikkben felsorolunk néhány rákkeltő élelmiszer adalékanyagot, amit feltétlen kerüljünk vásárlásaink során.

bolt

Az élelmiszerek címkéin a következőképpen szerepelhetnek:
-magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup,
-finomított cukor,
-szacharóz,
-fehér liszt,
-fehér rizs,
-nátrium-nitrit és nitrátok,
-akrilamidok,
-hidrogénezett növényi olajok,
-édesítőszer…

Néhány ismertebb kiemelve

Fehér liszt
A fehér liszt az őrlési folyamat végterméke, mely mentes minden értékes tápanyagtól. Hiányzik belőle a maghéj, a csíra, ezzel együtt pedig számtalan vitamin, ásványi anyag. Ami benne van, már csak szénhidrát.
Mivel az egyszerű szénhidrátok cukrok, és így ugyanazt a problémát okozzák mint a cukor. A cukor táplálja a káros mikroorganizmusokat. Minél több cukorhoz jutnak, annál gyorsabban szaporodnak, és minél gyorsabban szaporodnak, annál intenzívebben bontják le és erjesztik a testet belülről.

A hidrogénezett növényi olajok
A hidrogénezett vagy részben hidrogénezett növényi olajok szintén kockázati tényezőt jelentenek az egészségre nézve, hiába készülnek természetes és alapvetően egészséges alapanyagokból. Az eljárás során az olajat hevítik hidrogén jelenlétében fém katalizátorok mellett. Az eljárással jelentősen megnövelhető a termék szavatossági ideje, azonban a folyamat során nem elhanyagolható mennyiségű transzzsírsav is keletkezik, ami káros és rákkeltő. A termék címkéjén az összetevők felsorolásánál pedig csak a 0,5 g-nál nagyobb transzzsírsav-mennyiséget kell feltüntetni adagonként (tálalási vagy adott mennyiségre vonatkoztatott érték).

A gyártók sokszor kijátsszák a feltüntetési kötelezettséget azzal, hogy úgy módosítják a termék adagolását, hogy az egységre vonatkoztatott összetevők felsorolásánál a transzzsírsavak mennyisége ne érje el a 0,5 grammot, így nem kell feltüntetni a címkén sem. Sajnos a modern termékismertető és összetevőlista nagyon sokszor megbízhatatlan, hiszen gyakran arról ad tájékoztatást, hogy egy falatnyi termékben mennyi adalék és összetevő található, ami nem egyenlő azzal, amennyi egy „normál adag” étel elfogyasztásával kerül a szervezetbe.
Amellett, hogy a transzzsírsavak rákkeltő hatásúak, számos szív-és érrendszeri problémáért is felelőssé tehetők:
rontják az anyagcsere hatékonyságát, és szerepet játszanak a hasi zsírpárnák kialakulásában, melyek idővel nyomják a belső szerveket (szív, máj). Ám nem minden zsírsav „rossz”, a problémát az jelenti, hogy a hidrogénezés folyamata során az esszenciális zsírsavak sérülnek, eltávolításra kerülnek.
Esszenciális zsírsavakra nagy szüksége van szervezetünknek. Komoly problémát jelent, hogy az esszenciális zsírsavak rovására a transzzsírsavak kerülnek fölénybe. Mindez kettős problémát jelent, a fontos vegyületekből hiány alakul ki, és helyettük káros anyagok jutnaka szervezetbe.
A hidrogénezett zsírsavak már nem képesek ugyanazt a biokémiai funkciót betölteni, amire eredetileg hivatottak (életfontosságú sejtfunkciók támogatása: agysejtek működésének segítése, hormontermelés, mirigyek működésének elősegítése, oxigéntranszportban való részvétel, sejthártya működése, emésztési és védekezési folyamatok, esszenciális zsírsavak hiányába).
Az élelmiszergyártók nem részletezik ezen problémákat a termék címkéjén. A szervezetednek szüksége van esszenciális zsírsavakra, “megköveteli” a számára szükséges tápanyagokat. Tehát ha csak transzzsírsavak kerülnek a szervezetedbe, akkor szervezeted nem kapja meg a számára szükséges tápanyagokat. A probléma abból adódik, hogy a rákos sejteknek sok cukorra és alacsony oxigénszintre van szükségük az optimális terjedésükhöz (ami a számunkra természtesen nem jó), ezért a túlsúlyosak esetében gyakoribbak a rákos megbetegsedések.

Akrilamidok
Az egyik fő veszélyforrás
Transzzsírsavak gyakran képződnek sütés során, ennek kapcsán érdemes szót ejteni erről a kockázati tényezőről is. Az akrilamidok a sütési folyamat során keletkeznek. Ha a magas keményítőtartalmú ételek (például burgonya) sokáig ki vannak téve magas hőnek, akkor akrilamidok képződnek. Egy svéd tanulmány szerint az akrilamidok képesek rákot okozni és ezt patkányokon végzett kísérletekkel be is bizonyították.
A pékáruk, a Sült krumpli, chipsek és mindenféle snack félék…
Például ezekben az ételekben, elsősorban a magas keményítőtartalmuk miatt a hosszú sütés során egy akrilomid keletkezik. Az akrilomidokat úgy kerülhetjük el a legegyszerűbben, ha ügyelünk arra, hogy ne hevítsük túl az olajat. Fontos, hogy ne használjuk fel többször azt az olajat amiben már sütöttünk, mert az újra felhasznált olaj alján a leülepedő apró, égett darabok is erősen rákkeltőek.

Nátrium-nitrit és nitrátok
Az élelmiszergyártók szándékosan adagolnak nátrium-nitritet egyes ételekhez. Ezt a karcinogén vegyületet leginkább a feldolgozott húsfélékhez adják (hot-dog, szalonnakészítmények és minden olyan étel, melynek élénk, pirosas színe “azt jelezné”, hogy még friss). Évtizedekkel ezelőtt a húsárukat még konyhasóval tartósították, azonban a huszadik század közepétől az élelmiszergyártók áttértek a nátrium-nitritre mint tartósítószerre a nagyüzemi termelés során. Ez a kémiai anyag felelős a húskészítmények élénk pirosas színéért, amit a vevők sajnos előnyben részesítenek a világosabb, ám annál természetesebb színnel szemben.
Azonban manapság, amikor a hűtési technikák miatt már nem kell aggódnunk (hűtőszekrények, fagyasztók széleskörű elterjedése), és már attól sem kell tartani, hogy az ételek megromlanak (baktériumfertőzések, főként botulizmus kockázata), az élelmiszergyártók mégis folyamatosan nátrium-nitritet adagolnak a húskészítményekhez azért, hogy ezen termékek frissnek és kívánatosnak látszódjanak.
A nitritek önmagukban még nem okoznának problémát. Ráadásul a táplálkozás során több nitrit kerül a szervezetbe növényi eredetű forrásból, mint húsfélékből. Azonban az emésztési folyamatok során a nátrium-nitritből nitrózamin képződik, és ez az anyag felelős a problémáért. A nitrózamin egy erőteljesen rákkeltő hatású anyag, azonban nem minősül összetevőnek (mert eredetileg nem volt az élelmiszerben), így jelenlétére gyakran nem is derül fény. A nitrózaminok előfordulhatnak még olyan élelmiszerekben, melyek savanyítási eljárással, füstöléssel, olajban sütéssel készülnek (sör, sajt, halkészítmények, és természetesen a dohányfüstben is jelen vannak).

Az összetevők ismerete még nem elég ahhoz, hogy össze lehessen állítani egy precíz feketelistát a káros élelmiszerekről, melyeket mindenképp kerülni kellene, ezért figyelmesen és aktívan kell olvasgatni a termékek címkéit és keresni a káros anyagokat vagy az azokra utaló jeleket.

Sok zöldséget, gyümölcsöt érdemes fogyasztani (soknak rákellenes, de legalábbis jó antioxidáns hatást tulajdonítanak). A rendszeres testedzés szinte elengedhetetlen, mert a tumor nem képes fejlődni jó oxigénellátottságú környezetben. A vércukorszintet pedig normál értéken kell tartani. Valamint mindenképp kerülni kell a gyors-éttermeket és az „annyit eszel, amennyi beléd fér” típusú helyeket, mert ezek szinte hemzsegnek a rákkeltő anyagoktól.
Természetes C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása ajánlott, mert ez a vitamin megakadályozza a nitrit nitrózaminná alakulását, és segít erősíteni az immunrendszert. A D-vitamin kiváló rákellenes hatással bír, ezért mindenképp tartózkodj sokat szabad levegőn, hogy szervezeted kellő napfényhez jusson, közben tavasztól őszig ügyelje a napvédő készítmények használatára és kerüld a szoláriumot, mert ugyancsak rákot okoz). Mindig gondoskodj a szervezeted megfelelő vízellátottságáról, mert a szervezet csak így képes hatékonyan megszabadulni a felhalmozódott méreganyagoktól. Kerüld a dohányzást és az alkoholfogyasztást/drogozást, valamint tartózkodj a különféle kozmetikai és illatszerektől, mivel gyakorlatilag mindegyik tele van potenciálisan rákot okozó vegyi anyagokkal.

Természetesen lehetetlen elkerülni ezeket az ételeket és adalékanyagokat, de fontos, hogy mérsékeljük a bevitt mennyiséget és odafigyeljünk arra, hogy rostban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat fogyasszunk.

Oszd meg Te is cikkünket, hogy ezzel minél több emberhez eljusson az egészségesebb élethez való lehetőség!
Köszönjük!

Hirdetés


Hirdetés betöltése...