Rákellenes hatása mellett még ennyi mindenre jó a hagyma


Hirdetés


A hagymának az egészségre gyakorolt jó hatásairól már több alkalommal is cikkeztünk, ám eddig nem volt szó arról, hogy a zöldség meggátolja a rákos sejtek szaporodását, szabályozza a vérkeringést és felveszi a harcot a cukorbetegséggel is.

A hagyma által tartalmazott antioxidánsok jó eséllyel szállnak szembe a gége-, a nyelőcső-, a vastagbél-, és a prosztatarákkal. Egy nemrégiben közzétett, patkányokon végzett kutatás szerint a hagyma csökkenti a rákos sejtek szaporodását, és a megelőzésben is jelentős szerepet játszik. A maximális hatás érdekében jó tudni, hogy a lilahagyma több antioxidánst tartalmaz, mint a vöröshagyma, és egyéb antioxidánsokban gazdag élelmiszerekkel fogyasztandó, lehetőleg nyersen.

A hagyma a vérkeringést is segíti, mivel a benne lévő antioxidánsok és kénvegyületek eltávolítják a vérerek falára lerakódott zsírt. A zöldség omega-3 zsírsavat is tartalmaz, amely eltávolítja a felesleges sót, és védi a szívet, valamint az artériákat.

A hagyma csökkenti a koleszterinszintet, és a vérben lévő trigliceridek számát. Egy hagyma önmagában kevés a teljes hatás kifejtéséhez, ezért például salátával érdemes fogyasztani. A zöldséget cukorbetegek is fogyaszthatják, bár nagy mennyiség nem ajánlott belőle, mivel cukorszármazékot tartalmaz. Bár humán klinikai eredmények nem támasztják alá a hagyma vércukorszintet és inzulintermelődést befolyásoló hatását, ennek ellenére cukorbetegek esetében ajánlott hagymakivonatot tartalmazó készítmények szedése esetén a vércukorszint rendszeres ellenőrzése.

A hagyma fogyókúra esetén is ajánlott, hisz tele van rostokkal, és akár nyersen, akár főzve fogyasztva, a szálak megduzzadnak az emésztőrendszerben, ami az éhségérzet csökkenését segíti elől. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása régóta ismert, a népi gyógyászatban fülgyulladás, torokfájás, kelések és rovarcsípések gyógyítására használják.

Amint látható, a hagymának rengeteg egészségre pozitív hatása van, ám mégis sokan ódzkodnak a fogyasztásától, mivel kellemetlen szagot áraszt. Azonban ez a probléma könnyen áthidalható. Nem kell egyebet tegyünk, mint a hagymafogyasztás után együnk petrezselymet, kivit, vagy banánt, ezek hamar semlegesítik a hagyma kellemetlen szagát.

 

 

 

Forrás:http://filantropikum.com/rakellenes-hatasa-mellett-meg-ennyi-mindenre-jo-a-hagyma/

Hirdetés


Hirdetés betöltése...