Rágózol? Feltétlenül olvasd el ezt!







Hirdetés betöltése…

Ha Te is rendszeresen rágózol, nem árt, ha az előnyök mellett megismered a dolog hátulütőit is. Manapság már szinte minden táskában ott lapulnak a lehelet felfrissítésére és az unaloműzésére alkalmas csemegék. Íz- és színkombinációik száma a végtelennel vetekszik, így mindenki megtalálhatja a fogára valót.

A rágózás pozitív hatásai

Ha a rágóra gondolunk, először is a friss lehelet jut eszünkbe. A rágó azonban olyan problémák esetén is segítségünkre lehet, amikre nem is gondolnánk.

Brit kutatók kimutatták, hogy az étkezés után fogyasztott cukormentes rágógumi semlegesíti a szájüreg savas kémhatását, aminek következtében megakadályozza a kismértékű fogszuvasodást. Így a hatása főétkezések között (étkezés után) a legkedvezőbb. Állítólag az állandó nassolás legyőzésben is segít a rágózás, ugyanis a folyamatos, mentolos ízű rágcsálás mellett megszűnik az édesség iránti vágy.

Amikor rágózol, “becsapod” a szervezeted, aki rágás hatására elkezdi az emésztő folyamatokat: beindul a nyáltermelés, a hasnyálmirigy enzimtermelése, a bélmozgás, és mindez anélkül, hogy azután bármilyen táplálék kerülne a szervezetbe. Emiatt a különböző bélműtétek után sőt, az emésztőrendszeri rákból való felépülés folyamatában is nagy segítség a rágózás.

Negatívumok

A fent említett emésztő-folyamatok téves beindulása puffadáshoz vezet a várt táplálék elmaradása miatt. Az emésztés következtében keletkező gyomorsav pedig – mivel nincs mit lebontania- károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját, hosszútávon gyomorfekélyt okozhat.

A cukormentes rágógumik édesítésre felhasznált anyag, az úgynevezett szorbit, hashajtó hatású. Ha állandóan rágózol, kilazulhat az állkapcsod is, ami komoly fájdalmakhoz vezethet a kopás miatt. Szinte minden rágógumi édesítéséhez használnak aszpartámot, ami egy nagyon veszélyes anyag. A szervezetben rákkeltő anyagokká, és többek között formaldehiddé (aminek belégzése halálos), később hangyasavvá bomlik, és az idegeket is károsítja. (Ez az anyag nem csak rágógumiban található meg, hanem például az energiaitalokban és a kólában is.)

Tehát, ha minden nap elfogyasztasz egy rágót, az még nem a világ vége, de azért nézzünk néhány mellékhatást, amik nagyobb dózis hatására mutatkozhatnak:

– haj elvékonyodása, hajhullás,
– egyensúlyzavarok,
– szapora szívverés,
– látászavarok,
– álmatlanság,
– hasmenés, hasfájás.

Érdekességek

– A rágózás fejleszti, serkenti az agy memorizálásra használt részét, a hippokampuszt, így főleg az idősebbeknél ajánlják a rágózást, hogy elodázzák a memória romlását.
– Az első “rágógumi” a gumifa megszáradt nedve, a kaucsuk volt.
– A rágó azért lett először rózsaszín, mert nem volt kéznél más színű ételfesték.
– Vannak nikotintartalmú, leszokást segítő rágógumik is.

A rágózás önmagában jót is tehet, felfrissít, hiszen nem mindig van lehetőségünk napközben fogat mosni. Azonban túlzásba vitt fogyasztása függőséghez vezethet, és mint tudjuk, a függőség igencsak a negatív véglet.

Forrás: csakmiketten.hu

Így távolítsuk el a falpenészt – a nagyi receptje
Otthon elkészíthető krém, ami gyógyítja az ízületeket



Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés

Tippek, hogy időben megelőzzük az elhízást Rengeteg fogyókúrás recept ismert manapság, de nem feltétlenül kell mindenkinek csontsoványnak lennie. Már nem is divat, és nem is egészséges az önmagunk sanyargatása, csak azért, hogy mindenáron beilleszkedjünk egy a külvilág által kialakított ideálba. De azért nem árt, ha od...
Tévhitek: Olaj, Kenyér, Cukor, Chips, Pattogatot... Számos fórumon olvashatunk arról, milyen élelmiszereket érdemes kerülnünk, melyek azok, amelyeknek nincs helye az étrendünkben. Pedig tudjuk: nincs egészségtelen étel, csak egészségtelen étrend. Szabó S. András, egyetemi tanár, az Élelmiszerfizika Közhasznú Alapítványának kur...
Természetes édesítés, egészséges életmód Komoly ellenérzése van az embernek a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban is. Érdekes módon gyakran napvilágot lát róluk valami csalafintaság.   Egy kis hólyagrák a patkányoknál – de persze ők teljesen mások mint mi, ezért a tanulmányt inkább nem is kell figyelembe venn...
Stevia termesztése otthon Bizonyára egyre többen hallottunk már a STEVIAról. Régebbi cikkünkben olvashatunk erről a csodálatos gyógynövényről: A sztívia (Stevia rebaudiana) Ha szeretünk kertészkedni, a sztívia megjutalmazza erőfeszítéseinket. A talaj előkészítése Jóllehet a sztívia elviseli a ...
Stevia magról nevelése Stevia magról nevelése Egyre többen ismerik meg a csodálatos stevia növényt, ami egyfajta természetes cukor. Készülnek belőle kivonatok csepp, por és tabletta formában is. Ezekről a kivonatokről a napokban olvasható volt egy cikk a BBC-news oldalán, amiben próbálták az ...
Nem egészséges a 100 %-os narancslé Vajon mitől lehet egészséges, friss és százszázalékosan natúr, sőt még bio is az a narancslé, ami hetek vagy hónapok óta ott állt az üzletben? Egy történelmi és egészségességet visszatekintést elemző cikk szerint a polcokon megtalálható narancslevek manapság már sok jó...
Mondj búcsút a cukornak, használj természetes ...   A legtöbb ember tisztában van a cukornak a szervezetre gyakorolt káros hatásaival, ennek ellenére még mindig kevés azoknak a száma, akik tudatosan igyekeznek csökkenteni a napi cukorbevitelt. A napi ajánlott cukormennyiség 50 milligramm/nap, ennek ellenére az elmúlt ...
Mit NE együnk cukor helyett, ha cukorbetegséggel... Manapság már számos alapanyagot választhatunk cukor helyett a boltok polcairól, ám ha valakinek inzulinrezisztenciája vagy cukorbetegsége van, akkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy mely termékeket nem érdemes választania a cukor pótlására. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont di...

Facebook hozzászólás