Pörgessük fel immunrendszerünket a télre! Íme egy újabb ütős házi gyógyital ( Recept )











Hirdetés betöltése…

Felnőttek évente átlagosan 5-6, közösségbe járó gyermekek pedig 10-12 alkalommal kapnak el vírusos légúti fertőzéseket. A megfázás és az influenza tünetei szenvedést okoznak, ám valójában nem ez a legrosszabb, ami ilyenkor történik: a sok vírustámadás szervezetünket jobban megterheli és legyengíti, mint gondolnánk.

Pörgessük fel immunrendszerünket a télre! Íme a legütősebb házi gyógyital

Akár megelőzésről, akár kezelésről van szó, az alábbi, kizárólag természetes összetevőkből álló gyógyító ital a fájdalommal, gyulladással, köhögéssel, lázzal járó fertőzések egyik leghatékonyabb ellenszere.

A magas vitamin- és ásványianyag-tartalma révén önmagában is felsorolhatatlanul sok gyógyhatással bíró almaecetben érlelt két csodálatos gyógynövény, a torma és a gyömbér hatásaira épülő készítmény bármiféle baktérium, vírus, vagy gomba okozta fertőzés belső kezelésére és megelőzésére hatékonyan alkalmazható. Az immunrendszerünket kirobbanó erővel felpörgető szer áldásos hatásaira emésztési problémák esetén, illetve a méregürítésben is számíthatunk, energetizáló hatása révén pedig a felépülésben is segítségünkre lehet.

A gyógyital elkészítéséhez az alábbi összetevőkre van szükségünk:

20 dkg frissen reszelt torma

20 dkg frissen reszelt gyömbér

1 nagy fej vöröshagyma

kb. másfél fokhagyma

2 chilipaprika felszeletelve, vagy 5-6 evőkanálnyi cayenne őrlemény

bio almaecet

méz ízlés szerint

A gyógyital elkészítése rendkívül egyszerű. A vöröshagymát kis kockákra, a fokhagyma gerezdjeit pedig apróra vágjuk, majd a tormával, a gyömbérrel és a chilipaprikával együtt egy befőttesüvegbe tesszük. Az üveget színig töltjük almaecettel, majd erősen rácsavarjuk a tetejét, és a finomságokat legalább 2 hétig sötét, hűvös helyen hagyjuk összeérni. Az érés ideje alatt érdemes néhányszor megrázni, vagy a tetejére állítani az üveget.

Érés után a folyadékot átszűrjük, majd lassan felmelegítjük, és ízlés szerinti mennyiségben mézet keverünk hozzá. A gyógyitalt ezután lezárt üvegben, hűtőszekrényben tároljuk. Megelőző jelleggel napi 1 evőkanálnyit fogyasszunk belőle, a megfázás, vagy influenza tüneteinek jelentkezése esetén pedig napi 3-4 alkalommal 2 evőkanálnyit, akár forró vízbe keverve. Éhgyomorra ne fogyasszuk, erős összetevői ugyanis irritálhatják az üres gyomrot.

Az, hogy az összetevők között kifejezetten erős aromájú növényeket látunk, nem véletlen: az immunizáló hatást és a csípős ízt jórészt ugyanazon vegyületeknek köszönhetjük.

A torma, a gyömbér, a vöröshagyma, a fokhagyma és a chilipaprika vérkeringés-javító, testhőmérséklet-emelő, izzasztó hatásuk révén nemcsak a mérgektől segítenek megszabadítani szervezetünket, de a vírusoktól is. A torma és a gyömbér erős köptető hatással is rendelkezik, így az arcüreg mellett a tüdőt is hatékonyan tisztítja. A vöröshagyma elsősorban egy antioxidáns flavonoidja, a kvercetin, míg a fokhagyma az allicin nevű kénvegyület révén, a chilipaprika, illetve ennek őrleménye, a cayenne bors pedig többek között magas C-vitamin és béta-karotin tartalma által erősíti szervezetünk védekezőképességét.

Házi gyógykészítményünk hatása megéréskor voltaképpen már teljes, az ahhoz utólag hozzáadott méz ízesítő szerepe mellett azonban ne feledkezzünk meg hihetetlenül magas vitamin-, valamint ásványianyag-tartalmáról (kalcium, magnézium, vas, foszfor, stb.) sem, amelyek révén önmagában is jelentős immunizáló hatást képes kifejteni.

Az összetevők mennyiségén ízlés szerint változtathatunk, s évszaktól függően is módosíthatunk a recepten. Nézzünk szét a kertben és a konyhában: italunk gyógyhatását további nyákoldó hatású fűszernövények hozzáadásával, például zsályával, vagy rozmaringgal is erősíthetjük, és az ízesítéshez is kiváló alapanyagokat találhatunk.

forrás

50 Ft-os szépítő, avagy mire jó még az élesztő?
Mandarin jótékony hatásai ( + Recept )



Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés