Pigmenthiány


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

A Floridai Egyetem kutatói a vitiligo újabb okait fedezték fel. A betegséget speciális génvariáció befolyásolja, a gének normál esetben a szervezet védekező funkciójában töltenek be szerepet. A vitiligo egy bőrbetegség, melynek során elpusztulnak a bőr festékanyagát termelő sejtek, ami egyrészt hajhullást, másrészt a fej- és a nyaktájék, valamint a végtagok bőrének kifehéredését okozza.

Talán a legismertebb vitiligós beteg Michael Jackson volt, de az Egyesült Államokban 1-2 millió ilyen bőrbetegségben szenvedő egyén él. A Nature Genetics június 6-i számában a kutatók arról számolnak be, hogy 10, a szervezet védekező készségében szerepet játszó gén speciális variációja okozza a betegséget. A vitiligo során az immunrendszer a pigment-termelő sejtek, a melanociták ellen fordul.

Megállapították, hogy számos szabályozási pont befolyásolja a vitiligo súlyosságát és lefutását, ami megnehezíti a betegség megértését, valamint a gyógyszertervezés folyamatát. Margaret “Peggy” Wallace professzor (Floridai Egyetem, Genetikai Intézet) szerint a vitiligót úgy genetikai, mint környezeti faktorok befolyásolják. Ugyan léteznek célzott gyógyszerek, azonban a szabályozási zavar teljes megértése szükséges ahhoz, hogy a gyakorlatba be lehessen vezetni a személyre szabott kezelést.

Dr. Richard Spritz, és a Coloradói Egyetem kutatói korábban olyan géneket írtak le, melyek növelik a vitiligo kialakulásának kockázatát. A vizsgálat során 1500 vitiligós egyén DNS-ét hasonlították össze olyanokkal, akiknél a betegség nem jelentkezett. Jelen kutatás, mely a New England Journal of Medicine hasábjain jelent meg, a Fox-géncsaláddal foglalkozott, melyek az immunrendszer T-sejtjeinek működését szabályozzák. Ezek között számos gén más autoimmun-betegség (amikor az immunrendszer a normális, behatolókkal szembeni fellépés helyett a saját szervezet ellen fordul) esetén is érintett.

Forrás: Medipress

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...