PET palackból esőztető öntöző házilag + kép + leírás +tapasztalat


Hirdetés


Ez tényleg a világ legolcsóbb öntözője! Locsolója. Szórófejes locsolója. Esőztető öntözője. Ahogy Neked tetszik. 🙂 A lényeg, hogy Te is elkészítheted, anélkül, hogy vásárolnod kellene hozzá.

ontozo_hazilag

Mókuspanna talált a neten PET palackok alternatív hasznosításáról jó kis képeket, amiket velem is megosztott. Mivel szegénynek nincs kertje és így nem tudja tesztelni, mi szívesen átvettük tőle a kísérletet, azért is, mert az egyik öntözőnk pont tegnap ment tönkre.

Az elképzelés rémesen egyszerű, a slagra dugjuk rá a kiürült vizes/üdítős PET palackot, szúrjunk rá lyukakat és már mehet is a dolog. No de…

Sajnos a mi slagjaink, csatlakozóink elsőre nem voltak kompatibilisek a PET nyakával, némi hegesztésre volt szükség.

Próbáltuk a mindent megoldó Duct Tape-pel, de sajnos ebben az esetben erősen melléfolyt a víz az illesztésnél, pedig a mókusfiúk biztos tudják, hogy amelyik probléma nem orvosolható DuctTape-pel vagy WD40-nel, az már nem is megoldható. 🙂

szorofejes_ontozo.jpg

Ekkor került elő a melegragasztó, másnéven ragasztópisztoly. Ez a tesztelés után már jó megoldásnak tűnt, legalábbis most már több óra menetidő után bátran állíthatjuk, hogy ez a megoldás működőképes. Azóta a természet megoldja.:)

Mire lesz szükség?

  • 1 PET palack ( min. 1.5L-es)
  • slag
  • ragasztópisztoly
  • alkoholos filctoll
  • valamilyen tű vagy lukasztásra alkalmas szerszám
  • tapétavágó a slaghoz (amennyiben darabolni kell)

hazi_ontozo_kellekei.jpg

Mire figyeljek?

A PET palackon a lyukakat úgy kell felrajzolni, hogy nagyjából minden elvárt irányba egységes vízsugár legyen a végeredmény.

lukak_a_PET_palackon_ontozohoz.jpg

Induljon a teszt!

Az első tesztnél 4 sornyit készítettünk, a képen látszik, hogy milyen erősen spriccel így a víz.

esozteto_ontozo_hazilag.jpg

A vége nálunk 6 sorban 13 lyuk lett. Ezzel nagy területet lehet belocsolni, természetesen kisebb vízsugárral, de így a teljesítmény kb. megegyezik egy hagyományos / billenős locsolóéval. (kép a teszt végén)

A lyukakat valamilyen tűvel készítsük, hogy ne legyenek túl nagyok a szelepek.

Így csináld!

Attól függően, hogy merre szeretnénk, hogy menjen a vízsugár, úgy kell beleszurkálni a palackba a tűvel. Ez nagyon fontos, ezen áll vagy bukik a megfelelő működés. 😉

hazi_esozteto_ontozo.jpg

Előbb támaszték kellett a palacknak – erre csak fel tudtuk használni az eddig sikertelen DT szalagot, aztán a slag végét beleragasztottuk az üveg szájába. A ragasztónak meg kell száradnia, ezért a palackot és a slagot arra alkalmas helyen rögzíteni kell, nálunk ezt a kerti asztal – napernyő rúd – tuja bokor trió oldotta meg. 🙂

pet_palack_ragasztasa_ontozohoz.jpg

Ha a melegragasztó megszáradt, a lyukak készek, már csak a teszt van hátra, íme a végleges működés:

 esozteto_ontozo_pet_palackbol

 

 A palackot nem kell semminek támasztani, nem kell rögzíteni, nem fog elmozdulni, teszi a dolgát, ahogy kell! Csodás, ugye?

Elkészítette, tesztelte, írta és fotózta: Edna, forrás: sporolok.blog.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...