Összefoglaló táblázat, hogy Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny?


Hirdetés

Először is fontos tisztázni, hogy a lisztérzékeny kifejezés az már idejét múlt. A köznyelvben a mai napig használt lisztérzékenység helyett a gluténérzékenység, cöliákia használta sokkal kifejezőbb.  A gluténérzékenyek nem a lisztre magára érzékenyek, hanem annak egy alkotójára a gluténre. Ezt azért fontos kiemelni, mert sokan úgy gondolják, ha nincs benne liszt akkor az ehető, pedig sok olyan gluténtartalmú összetevő lehet ami miatt gluténmentes étrendben tiltólistára kertül egy étel vagy alapanyag.

image (1)

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny!

 

Egy kedves olvasónk javaslatára készítette el dietetikus szakértőnk Dékei Zóra ezt a hiánypótló táblázatot, melyben összefoglaltuk a gluténmentes diétában fogyasztható, illetve a tiltott alapanyagokat.

Segítség az alapanyagok útvesztőjéhez – avagy melyiket válasszuk gluténérzékenyként

Szerintünk megdöbbentő, mennyivel több az a liszt például, amely a gluténmentes diétában alkalmazható, mint amelyik nem. Tehát, ha valaki megkérdezi tőlünk, hogy “akkor te mit ehetsz?”, íme itt a válasz! Adja oda családtagjainak, ismerőseinek ezt a listát, vigyen magával egyet a gyerek az óvodába, iskolába, nyári táborba.

Letölthető, nyomtatható PDF változat: Mit ehet az aki gluténérzékeny?

A táblázatban fogyaszthatóként feltüntetett alapanyagok akkor választhatóak a diétában, ha nyomokban sem tartalmaznak glutént tartalmazó gabonafélét!

Mindig olvassák el a termék csomagolását, és válasszák mindegyik termékből a garantáltan gluténmentes változatot!Kerüljék el a diétahibákat! Ne vásároljon  megszokásból, a termékek összetevőit a gyártók bármikor megváltoztathatják!

Lisztek, keményítők a gluténmentes étrendben

 

Lisztek, keményítők
gluténmentes étrendben
Búzaliszt
TILTOTT
  • Finomliszt (BL 51, BL 55)
TILTOTT
  • Fogós liszt, rétes liszt (BF 50, BF53, BFF 55)
TILTOTT
  • Kenyér liszt (BL 80, BL 112, Bl 160)
TILTOTT
  • Durum liszt (DSL)
TILTOTT
  • Graham liszt (GL 200)
TILTOTT
  • Tönkölybúzaliszt (TBL 70, TBL 300)
TILTOTT
  • Teljes kiőrlésű búzaliszt (BL 200)
TILTOTT
Rozsliszt (Rl 60, RL 90, RL 125, RL 190)
TILTOTT
Árpaliszt
TILTOTT
Zabliszt – hagyományos (nem garantáltan gluténmentes)
TILTOTT
Gluténmentes zabliszt
szabad
Szójaliszt
szabad
Burgonyaliszt
szabad
Kukoricaliszt
  • Étkezési kukoricaliszt
szabad
  • Kukorica lepényliszt
szabad
Rizsliszt
  • Fehér rizsliszt
szabad
  • Barna rizsliszt
szabad
Kölesliszt
szabad
Hajdinaliszt
szabad
Amarántliszt
szabad
Teffliszt
szabad
Cirokliszt
szabad
Quinoaliszt
szabad
Mandulaliszt
szabad
Mákliszt
szabad
Gesztenyeliszt
szabad
Kókuszliszt
szabad
Tökmagliszt
szabad
Szezámliszt
szabad
Kendermagliszt
szabad
Zöld banán liszt
szabad
Nyílgyökérliszt
szabad
Konjac liszt
szabad
Spárgaliszt
szabad
Sárgaborsóliszt
szabad
Csicseriborsóliszt
szabad
Gluténmentes lisztkeverékek
(pl. Schär, Mester Család, Glutenix, stb.)
szabad

Köretek a gluténmentes étrendben

 

Köretek
gluténmentes étrendben
Búza – az úgynevezett ősi fajtákat is beleértve! (alakor – egyszerű búza: triticum monococcum, kamut -khorasan, durum – triticum durum, burizs – hántolt búza)
TILTOTT
Árpa
TILTOTT
Rozs
TILTOTT
Zab (kivéve a garantáltan gluténmentes változat)
TILTOTT
Bulgur (búzatöret)
TILTOTT
Kuszkusz (durumbúzából vagy árpából vízzel gyúrt, apró szemű, lisztezett)
TILTOTT
Árpagyöngy (gersli)
TILTOTT
Rozs
TILTOTT
Rizs
szabad
  • Basmati rizs
szabad
  • Jázmin rizs
szabad
  • Barna rizs
szabad
  • Fehér rizs
szabad
  • Vadrizs *
szabad
Köles
szabad
Quinoa
szabad
Amaránt
szabad
Hajdina
szabad
Tésztafélék
  • Hagyományos tészta (búza alapú)
TILTOTT
  • Durumtészta
TILTOTT
  • Teljes kiőrlésű tészta
TILTOTT
  • Kukoricatészta
szabad
  • Rizstészta
szabad
  • Quinoatészta
szabad
  • Barnarizs tészta
szabad
  • Feketerizs tészta
szabad
  • Hajdinatészta
szabad
  • Üvegtészta
szabad

Diófélék, olajos magvak, apró magvak a gluténmentes étrendben

 

Diófélék, olajos magvak, apró magvak
gluténmentes étrendben
Dió
(paradió, makadámdió, kesudió)
szabad
Mandula
szabad
Mogyoró
(török, földi)
szabad
Pisztácia
szabad
Mák
szabad
Gesztenye
szabad
Szezámmag
szabad
Napraforgómag
szabad
Tökmag
szabad
Lenmag
szabad
Chia mag
szabad

Darák, korpák, pelyhek, puffasztott termékek a gluténmentes étrendben

 

Darák, korpák, pelyhek, puffasztott termékek, csíra
gluténmentes étrendben
Búza (puffasztott búza, búzapehely, búzadara, búzakorpa, búzacsíra, búzafű, búzafehérje)
TILTOTT
Árpa (puffasztott árpa, árpapehely, árpadara, árpacsíra, árpafű)
TILTOTT
Rozspehely
TILTOTT
Tönkölybúza (pehely)
TILTOTT
Zab (puffasztott zab, zabpehely, zabkása, zabkorpa)
TILTOTT
Kukoricapehely
(búzalisztes)
TILTOTT
Kukorica (kukoricadara, garantáltan gluténmentes kukoricapehely Cornflakes (pl. Nestle)
szabad
Hajdinapehely
szabad
Rizs (puffasztott rizs, rizsdara, rizsfehérje, rizspehely)
szabad
Puffasztott köles
szabad
Puffasztott amaránt
szabad
quinoa (puffasztott quinoa, quinoapehely)
szabad

Sütési, főzési kiegészítő alapanyagok a gluténmentes étrendben

 

Sütési, főzési kiegészítő alapanyagok
gluténmentes étrendben
Búzakeményítő – hagyományos
TILTOTT
Búzasikér
TILTOTT
Gluténmentes búzakeményítő
szabad
Kukoricakeményítő
szabad
Burgonyakeményítő
szabad
Tápióka keményítő
szabad
Szódabikarbóna
szabad
Sütőpor
szabad
Élesztő
(szárított, friss)
szabad
Guarliszt
szabad
Szentjánoskenyérmagliszt
(karobpor)
szabad
Xantán
szabad
Psyllium
(útifűmaghéj)
szabad
Almarost
szabad
Lupinrost
szabad

* A termék alapvetően nem tartalmaz glutént, de a betakarítás során szennyeződhet gluténnal, így legyünk figyelmesek a vásárlás során!

Egyéb alapanyagok és a glutén

A gluténmentes diétában az állati zsiradékok, növényi olajok, friss gyümölcsök, zöldségek, a natúr tej- és tejtermékek, a tojás, a halak és a tőkehúsok fogyaszthatóak, azonban az ezekből készültfeldolgozott termékek, mind például az ízesített tejtermékek, tejdesszertek, felvágottak, szendvicskrémek csak megfelelő körültekintéssel, az összetevők alapos olvasása után választhatóak.

Folyadékok gluténtartalmáról:

A folyadékok közül a víz, ásványvíz, szénsavas üdítők, teák, gyógyteák, babkávéból készült kávé, valódi kakaó, alkoholtartalmú italok közül a bor, a kukoricából készített sör (nem a kukoricás sör), a valódi gyümölcspálinka és az aromából és tiszta szeszből készített alkoholos italok fogyaszthatóak.

FIGYELEM! A táblázat bővülhet, ezért a folyamatosan frissülő táblázatért, keresse a glutenerzekeny.hu oldalt!

Hirdetés
Hirdetés betöltése...