Hirdetés
Ha már ehető virágokból csemegézünk, mint a bodza virág, árvácska, ibolya vagy a pitypang, akkor miért ne lehetne a tavasz ezen csodás virágát is élvezni, üvegbe zárba.
Teljes mértékben nyerő ötlet, hiszen igazán finom ízű lekvár készíthető az orgonából,
enyhén érezve az orgona illatos ízét, illetve fellelhető egy nagyon kellemes mézes
íz is a lekvárban.
Szívből ajánlom!
Hozzávalók:
2 liternyi orgona szirmozva
1/2 kg cukor/nyírfa,vagy eritritol a szerk./
1 liter víz
1 nagy vagy 2 kisebb citrom leve
1/2 alma
1-2 dzsem fix
(ha lágyabb textúrát szeretnénk elérni, akkor egyet tegyünk, ha jó sűrűt, akkor két fixet)
Elkészítés:
Az orgonát leszirmozzuk, bármilyen zöld rész megtartása nélkül!
Átmossuk alaposan de óvatosan, majd lecsepegtetjük.
A vizet a cukorral feltesszük a tűzre,
mikor forr, beletesszük a szirmokat és majd a felére forraljuk a folyadékot.
Elzárjuk és egy éjjen át pihentetjük.
Másnap hozzáadjuk a citromot, az almát és pépesítjük botmixerrel vagy turmixszal.
Felforraljuk, a dzsemfix pedig leírása szerint hozzáadjuk a lekvárnak valónkhoz,
az utolsó 5-10 percben .
Forrón steril üvegekbe töltjük és pár percre felfordítjuk az üveget.
Aki ragaszkodik a dunsztoláshoz, az meleg takarók között hagyja kihűlni egy napig.
Az alma miatt nem lett kristálytiszta de itt a belbecs egyébként is a lényeg!
A citromon kívül kerülhet bele 1 narancs leve is, és az alma aránya is növelhető.
Forrás:http://szanikonyhaja.cafeblog.hu/2014/04/24/orgona-lekvar/