Olcsó és sok van – kár megfeledkezni erről a gyógyító zöldségről







Hirdetés betöltése…

Télen van belőle a legtöbb és most a legolcsóbb, de a nagy kínálatban olykor megfeledkezünk róla. A fejes káposzta már 4 ezer éve szolgálja az embert. Jóízű és jelentős C-vitamin forrás is. Savanyított verzióját otthon is könnyedén elkészíthetjük, akár télen is.

Száz gramm káposztában 25-60 miligram C-vitamin van, így 20-30 dkg káposzta elfogyasztása jót tesz a szervezetnek – mondta Dr. Füstös Zsuzsanna, címzetes egyetemi tanár a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

 
Hallgass meg!

Mivel a savanyított káposztában újra feltáródó C-vitamin van, így annak a C-vitamin tartalma magasabb, mint a friss káposztánál – tette hozzá.

Így készíthet otthon savanyú káposztát

Savanyított vagy savanyú káposztát otthon is könnyedén készíthetünk. Ehhez nincs szükség másra mint egy nagy, kemény káposztára, néhány szem köménymagra, egész borsra és sóra.

A káposztát felszeleteljük és egy 5 literes üvegbe tesszük. Rátesszük a köménymagot és a borsot. Majd literenként számolva egy púpos evőkanál sót összekeverünk langyos vízzel, ezzel öntjük le az üvegben lévő káposztát. Tetejére kenyeret teszünk és lekötjük. Nyáron kitesszük a napra és három nap alatt kész, míg télen konyha melegben tartjuk, ekkor ugyan nem éri nap, de ugyanolyan ízletes lesz a káposztánk.

A káposzta múltja

A fejes káposzta az ókortól kezdve egyre nagyobb teret hódított a Földközi-tenger medencéjében is. A görögök és a rómaiak egyaránt dicsőítették: Cézár koráig a brokkolihoz hasonlóan a szárával együtt fogyasztották, csak ezután kezdik fejes káposzta formájában enni, ahogy ma is tesszük. Sok-sok évszázad során számos keresztezés és nemesítés eredményeképpen alakult ki az a sok fajta káposzta, amelyet ma ismerünk: napjainkban több száz fajtát tartunk számon.

forrás: hirado.hu

Olyan vagy, ahogyan beszélsz! Rád melyik jellemvonás igaz?
Egy evőkanál fahéjat szórt a szobanövényekre. Hihetetlen, ami ezután történt!



Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés

Torma – légúttisztításra (is) Húsvét elmúlt, és még sokára lesz, így akár azt is gondolhatná a kedves olvasó, hogy a következő soroknak nem sok hasznát veszi így télvíz idején, minek is olvasná tovább ezt a cikket – majd tavasszal a főtt sonka szezonjában megnézi, mit is eszik hozzá. De azért mégis it...
Tízszer több C-vitamin van a homoktövisben, min... Erdélyben ilyenkor, egészen a fagyok beálltáig a piacok igazi színfoltját képezik az aranysárga homoktövis bogyók. Sokszor túlzásnak tartjuk, hogy milyen drágán értékesítik, főleg a belőle elkészült termékeket, de, hogyha egyszer is látnánk, hogy bizony nem is olyan könnyű ...
Tea, leves és főzelék is készíthető a csodan... Nem csak a kislibáknak, hanem az embernek is érdemes csalánt fogyasztania, mert az asztalon általában idegenszerűen ható növényből nem csak hogy finom, de felettébb egészséges ételek is készíthetőek. Sőt, más növényeket is érdemes feldolgozott csalánnal táplálni. A csípős...
Szabadulj meg a ráncoktól 6 lépésben Valószínű, hogy nem az alább felsorolt módszereket várod a cím alapján. Azonban általuk sikerülhet megszabadulni vagy lassítani az oly idegesítő ráncoktól, szarkalábaktól. Aludja a hátadon A különböző pozíciókban való alvás nyomot tud hagyni az arcunkon. Legfőképpen...
Segíthet a C-vitamin? A C-vitamin hiány és a po... A C-vitamin – amelynek felfedezése a magyar származású Nobel-díjas Dr. Szentgyörgyi Albert orvosprofesszor nevéhez köthető – az emberi szervezetre kifejtett sokrétű jótékony hatása, az egészségünk fenntartása érdekében már évtizedek óta vitán felül áll. A C-vitamin fon...
Papaya: napi kétszeres C-vitamin adag A gyümölcs fogyasztását bőséges, fehérjékben és zsírokban gazdag étkezések után ajánlják, mert stimulálja az epeműködést. A papaya több C-vitamint tartalmaz mint a kiwi, legalábbis a táplálkozásszakértők szerint. 150 gramm papaya napi kétszeres C-vitamin adagnak felel m...
Mi is az a “csúf” naspolya? A napjainkban ritkaságnak számító naspolya a rózsafélék családjába tartozik, közeli rokonai az alma és a körte. Szelídgesztenyére emlékeztető ízű, lekvár-állagú terméshúsa a fagyoktól élvezhető. Az elfeledett naspolya A naspolya őshazája a Kaszpi-tenger partja. ...
Méhszörp – Serkenti a vérkeringést és erős... A méz az egyik legrégebben ismert fiatalító hatású természetes szerünk. Egyes kutatók azt állítják, hogy az alábbi ital receptje még Babilóniából származik. Több mint 4000 évvel ezelőtt bájitalként használták, de jó hatással volt a sebek gyógyítására, étvágytalanság...

Facebook hozzászólás