Ókori csodaszer magas vérnyomásra


Hirdetés


Már az ókorban is szőlőkúrákat ajánlottak a szívbetegségekre és a magas vérnyomásra. A szőlő magjában van egy procyanidin nevű anyag, amely bizonyítottan javítja az erek rugalmasságát, következésképpen csökkenti az érelmeszesedés, a magas vérnyomás és a keringési betegségek kockázatát.

Az antioxidánsok kutatása azonban nemcsak a keringési betegségekre keresi a gyógyszert. A káros környezeti hatások és anyagok (különösen a levegő- és vízszennyezés, a tartósítószerek és a stressz) következtében valamennyiünk szervezetében olyan szabadgyökök szabadulnak fel, amelyek megtámadják és elpusztítják az egészséges sejteket. A jó hír az, hogy a szabadgyökök kellő mennyiségű antioxidáns bevitelével semlegesíthetők, és ezzel megállítható a nyomukban járó pusztítás.

Mi a szabadgyök?

A szabadgyökök atomok, melyeknek bizonyos elektronjai hiányoznak. Ha felszaporodnak a szervezetünkben, sejtrombolódást idéznek elő, gyengítik az immunrendszert, ami különböző fertőzéses és degeneratív megbetegedésekhez vezet. A szabadgyököket gyanítják a felgyorsult öregedési folyamatoknak a hátterében is, melyek a ráncokat, a bőr károsodását, a melanómákat és a májfoltokat okozzák. A szabadgyökök a normális anyagcsere-folyamat természetes melléktermékei.

Bár valamennyi antioxidáns jó szolgálatot tehet a szabadgyökök leküzdésében, de a leghatékonyabbnak az oligomer proanthocyanidint, röviden az OPC-t tartják. Ezt a vegyületet már 1948-ban felfedezte dr. James Masquelier, aki úgy találta, hogy adagolása révén órák alatt megkétszerezi a vérerek tartószilárdságát. Azt is felismerte, hogy az OPC legjelentősebb forrása a szőlőmag, melyben 98 százalékos a koncentrációja, és úgy vélte, hogy erőteljes gyulladáscsökkentő, továbbá antiallergén és rákellenes hatása is van.

Az OPC antioxidáns tulajdonságait azonban csak 1986-ban fedezték fel, és azóta egyre inkább előtérbe kerül az alkalmazása különböző táplálékkiegészítőkben. Az OPC antioxidáns hatása húszszorosa a C-, és ötvenszerese az E-vitaminokénak. Villámgyorsan szívódik fel, és hasonlóan gyorsan jut el a szervezet minden pontjára. Elüt a többi antioxidánstól abban is, hogy mind a pozitív, mind a negatív töltöttségű szabad gyököket képes semlegesíteni és kisöpörni. Igaz, hogy a legtöbb zöldség és gyümölcs tartalmazza ezt a flavonoidot, de a legkoncentráltabb forrása a szerény kis szőlőmag, illetve annak kivonata. A legjobb táplálékkiegészítő formájában fogyasztani,  mint általános egészségmegőrző készítményt.

A szőlőmag az alábbi betegségek esetén javasolt:

  • Szívbaj: Az OPC megakadályozza az LDL-koleszterin oxidációját és az ütőerek falán való lerakódását.
  • Magas vérnyomás: Az OPC segít megőrizni az érfalak rugalmasságát, csökkentve a magasba szökő vérnyomást és az érszakadás, bevérzés kockázatát.
  • Artritisz: Az OPC gyulladásgátló hatása előnyös az ízületi gyulladások kezelésében, jótékonyan hat az ízületi kötőszövetek stabilizálására, az ízületi duzzanatok megelőzésére, a szövetek nyugtatására, a fájdalom csillapítására.
  • Allergia: Antihisztamin hatása gátolja a hisztamin-szintézist és -kibocsátást.
  • Fekélybetegség: Gyógyítja mind a gyomor-, mind a nyombélfekélyt.
  • Menstuáció előtti feszültség: Az OPC enyhíti a puffadást, a szélsőséges hangulatváltozásokat, a vizeletpangást, a medencetáji fájdalmakat és a súlygyarapodást.
  • Szürkehályog: A rosszabbodás megállítható, ha E-vitaminnal együtt szedjük.
  • Fog- és fogágybetegségek: Gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Az OPC növeli a C vitamin hatását, csökkenti a gyulladásokat, javítja a vérkeringést, növeli a test mozgékonyságát, mivel a kollagénhez kötődik. Ezáltal fiatalító hatása van, úgy hat, mintha szájon át bevehető kozmetikum lenne. Nem mérgező, semmiféle mellékhatása nincsen. Megakadályozza, hogy a vérlemezkék összeragadjanak vagy fennakadjanak a verőerek falán. Egy ember annyi idős, mint az érrendszere, és éppen ezért van jelentős megelőző szerepe az OPC-nek. Visszér esetén is segíthet, megszüntetheti az ödémákat és duzzanatokat, késlelteti a bőr öregedését.

Javítja az agyi funkciókat, segít szénanátha és stressz esetén. Dohányosok számára nagy segítség, mivel a dohányzás megsokszorozza a szabadgyököket. A Kentucky Egyetem kutatói szerint egy szõlõmagból nyert kivonat hatására laboratóriumi körülmények között a leukémiás sejtek önmagukat pusztítják el. A kutatási tapasztalatok azt mutatják, hogy a kivonat alkalmazását követõ 24 órán belül a daganatsejtek 76 százaléka elpusztult.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...