Ókori csodaszer a konyhában: a kapor







Hirdetés betöltése…

Manapság egyre inkább teret nyernek a természetes gyógymódok. Nem is kell mindig azonnal gyógyszerekhez nyúlni, elég körülnézni a környezetünkben, hiszen számos mindennaposan használt növénynek van gyógyító hatása. Gondolta volna, hogy a kapor több tíz betegség ellen is hatékonynak bizonyult?

Ókori csodaszer

Bár a kellemes illatú gyógy- és fűszernövényt leginkább a gasztronómia világához kötjük, és a magyar konyha alapkellékeként gondolunk rá, nem csak ételízesítőnek kiváló. A kapor amellett, hogy saláták, mártások, szószok, levesek, főzelékek és savanyúságok ízesítője, rengeteg egészségügyi panasz esetén is hatásos.

A kapor áldásos gyógyhatásait már az ókori Egyiptomban is ismerték, akkor emésztés elősegítőként használták, valamint azért, mert sikerrel küzdötte le a különböző fertőzéseket. A hagyományos kínai orvoslás is már több mint ezer éve használja gyógyító hatásait e fűszernövénynek. A XVII. századbeli angol herbalista, Nicholas Culpeper csuklás és duzzanatok ellen, valamint az agytevékenység fokozására ajánlotta e növényt.

Minden porcikánkra hatással van

Értágító hatása révén ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, a koleszterinszintet, lassítja aszívritmust, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából. Étvágyfokozó tulajdonsággal is bír, szélhajtó, csökkenti apuffadást. Bélféregűző teák alkotóelemeként is használják, de arra is alkalmas, hogy a candida gombák megtelepedését meggátolja a belekben, mivel jelentős antimikrobás hatása van, és fontos immunerősítő. Zöld növényi részeinek vizes kivonata nyugtató hatású. Külsőleg szemgyulladásra is alkalmazzák, ülőfürdőként pedig húgyúti gyulladások kezelése esetén vált ki pozitív hatást.

Előfordulhat, hogy erre érzékeny embereknél a kapor allergiát okoz, de ez semmiképpen nem jelent toxikus tüneteket, csak némi bőrkiütést. Vércukorszint csökkentésére is kiváló, magjának rágcsálása pedig megszünteti a kellemetlen leheletet, teája pedig segíti a szoptatós anyukák tejelválasztását. A termésből nyert illóolaj kis adagban izgató, nagy adagban nyugtató hatású. Vizelethajtóként is számon tartják, emellett baktériumölő hatása is erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben, de a szervezet egészében is.

Kiválóan alkalmazható álmatlanság ellen és fogínygyulladás esetén is. Teája másnaposság ellen is népszerű, ahogyan csuklás és fejfájás ellen is. Serkenti a vesék működését, a kapor két hétig tartó, kúraszerű alkalmazásával megelőzhető a vesekő kialakulása, és kihajtható a vesehomokot.

A nyers kaporban rengeteg antioxidáns található, ezáltal képes megkötni a káros szabad gyököket, és rákellenes tulajdonsággal rendelkezik. Kiváló C-, A-, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamin forrás, de tartalmaz folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és nagy mennyiségű rostot is. Telítetlen, többek között omega-3 és omega-6 zsírsavakat, illetve egyszeresen telítetlen zsírsavból csak olajsavat tartalmaz. A gyökerén kívül a növény minden része fogyasztható.

Forrás

Egy lista, mit gyógyít a MÉZ és FAHÉJ keveréke
Rengeteg pénz jár vissza ha valóban beteg vagy (cukorbetegek egy része idén minden hónapban öt ezer forintot kaphat)



Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés

Zöldborsó előnyös tulajdonságai Zöldborsó - tudományos nevén ( Pisum Sativum ) 78%- víz, 5,50%- cukor, 5 %- rost, protein, szénhidrát és ásványi anyagokat tartalmaz. Ásványi anyagok közül kalciumot, nátriumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, cinket, szelént, rezet és mangánt. Kiváló vitaminfo...
Vitaminok szerepe, fajtái és csoportosítása A vitaminok védő, a szervezetben lejátszódó kémiai folyamatokat szabályozó szerepe jól ismert. A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik a retinol (A-vitamin), ami kész formában kerülhet a szervezetbe a tejjel, tejtermékekkel, májjal, tojással. Az emberi szervezet képes maga is ...
Vitaminok szerepe a szervezetben A vitaminok olyan szerves anyagok, melyek a szervezet működésében alapvető funkcióval rendelkeznek. A vitaminok nem szolgáltatnak energiát, azonban a szervezet összes szabályozó folyamatában részt vesznek. A vitaminok szerepe a szervezetben Az anyagcsere folyamatok normális m...
Tudtad? A tárkony nem csak fűszer! Rendkívüli ... A tárkonyt széles körben használják főzéshez és ízesítéshez, de kevesen tudják, hogy a gyógyászatban is nagyon hatásos. Az ókori görögök tárkony rágásával kezelték a fogfájást, mert képes elzsibbasztani a szájat. Tárkonyos pulykaraguleves, krumplifőzelék – c...
Teljes értékű táplálék a szőlő A szőlő teljes értékű tápláléknak számítanak. A húsa, a héja, a magja telis-tele van értékes tápanyagokkal. Az ősz közeledtével érdemes jobban odafigyelni egészségünkre. Szervezetünknek szüksége van vitaminokra, erősítenünk kell immunrendszerünket és erre az egyik ...
Stevia termesztése otthon Bizonyára egyre többen hallottunk már a STEVIAról. Régebbi cikkünkben olvashatunk erről a csodálatos gyógynövényről: A sztívia (Stevia rebaudiana) Ha szeretünk kertészkedni, a sztívia megjutalmazza erőfeszítéseinket. A talaj előkészítése Jóllehet a sztívia elviseli a ...
Stevia magról nevelése Stevia magról nevelése Egyre többen ismerik meg a csodálatos stevia növényt, ami egyfajta természetes cukor. Készülnek belőle kivonatok csepp, por és tabletta formában is. Ezekről a kivonatokről a napokban olvasható volt egy cikk a BBC-news oldalán, amiben próbálták az ...
STEVIA az édes növény! A Stevia(sztívia, sztevia), a természetes édesítőszer, melyet a világ számos táján évtizedek/évszázadok óta fogyasztanak. Ha Ön cukorbeteg, fogyókúrázik vagy csak egyszerűen szeretne egészségesebben élni, akkor a Stevia az Ön édesítőszere is! A dél-amerikai indiánok ál...

Facebook hozzászólás