Nyújtsd ki! – Szabadulj meg a kínzó fájdalmaktól!


Hirdetés


Kellemetlen pózban aludtál, vagy egész nap a számítógép előtt görnyedtél és húzódik a nyakad vagy a hátad? Ez koránt sem meglepő. Ez az érzés nem csak bosszantó, és fájdalmas de hosszú távon betegségekhez vezet. 

A mozgásszegény életmódot és az íróasztalok mögött töltött hosszú órákat a test is megsínyli, és ha nem változtatunk rajta időben, maradandó gerincbántalmakhoz és fájdalomhoz vezethet. Elengedhetetlen a mozgás a háti izomzat megerősítésében. Azonban ha pillanatnyi megoldást keresel, ezek a gyakorlatok most a segítségedre lehetnek. Akár otthon is pillanatok alatt elvégezhetőek, mégis hálás lesz érte a tested.

Ebben a cikkben elhoztam Nektek néhány olyan gyakorlatot, amelyekkel kinyújthatjátok a nyaki és az háti részeteket, ezáltal megszűnik a görcs és a fájdalom is mérséklődni fog. Minden nyújtás előtt érdemes egy forró zuhannyal fellazítani az izmokat, már ez is enyhülést hozhat, és még fel is frissülsz tőle.

 

Lássuk a gyakorlatokat:

 

1. gyakorlat

 

Ülj le a földre törökülésben. A hátad legyen egyenes, feszítsd le a kezeidet a tested mellett, kissé húzd hátra a vállaidat. Vidd fel a bal kezedet a fejed jobb oldalára, és döntsd balra. Óvatosan alkalmazz enyhe nyomást, hogy húzódjon a nyakad oldalsó része. Tartsd meg 30 másodpercig majd ismételd meg ugyanezt ellenkező irányba, a jobb kezeddel.

 

2. gyakorlat

 

Szintén törökülésbe helyezkedj. Kulcsold össze a kezeidet a tarkódon, és nyomd lefelé a fejed a térdeid irányába, ameddig érzed, hogy húzódik. Tartsd meg ebben a pozícióban 30 másodpercig, majd térj vissza a kiinduló helyzetbe. A hátad legyen egyenes. Ismételd meg a mozdulatot 2-3 alkalommal.

3. gyakorlat

 

Ennél a gyakorlatnál vállszéles terpeszben állj. Tedd hátra a kezeidet, és fogd meg a bal kezeddel a jobb csuklódat. Húzd hátra a vállaidat, mintha közelíteni próbálnád őket egymáshoz. Tartsd meg ebben a pózban. Biccentsd a fejed jobbra, úgy hogy húzódjon a nyakad. Cseréld meg a kezeidet hátul, és ismételd meg ugyanezt a mozdulatot balra is.

 

4. gyakorlat

 

Ez a gyakorlat segíti pihentetni a vállat és a karokat, illetve a háti szakaszt. Elvégzésével a fáradtságérzet is csökkenthető.

Helyezkedj a földön térdelő támaszba, és tedd a fejed a földre, mintha bukfencezni készülnél. A kezeidet kulcsold össze, és emeld fel a fejed fölé, húzd is őket felfelé egy kicsit. Tartsd meg magad ebben a pózban, minimum 10 másodpercig. Térj vissza a kiinduló helyzetbe, emeld fel a fejed, ülj rá a sarkaidra, támasztd meg magad hátul, és emeld ki a mellkasod. Maradj ebben a pozícióban 10 másodpercig. Ismételd meg 2-3 alkalommal.

 

5. gyakorlat

 

Feküdj hanyatt, és húzd fel a térdeidet. Emeld fel a csípőd, és kulcsold össze a kezeid a derekad alatt, mintha hidat akarnál formázni. Nyújtózkodj meg, tartsd így magad pár másodpercig,. A hátad legyen egyenes, emeld ki a mellkasodat. Engedd vissza a csípőd, majd ismételd a gyakorlatot 2-3 alkalommal.

 

Válassz ki néhányat a gyakorlatok közül, és végezd minden nap, akár munka közben is, amikor szünetet tartasz. Garantáltan jobban fogod érezni magad tőle, ha megszűnteted a kínzó nyaki fájdalmakat. Mindenkinek jó nyújtást kívánok!

Szerző: Kövesdi Diana

Ha kérdésed van, keress bátran, kattints ide:
Kövesdi Diana online tanácsadás

Hirdetés


Hirdetés betöltése...