Nyaralni készülsz idén? Összeszedtük a mediterrán utazás veszélyeit!


Hirdetés


Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Sok utazó azért választja ezeket az országokat, mert a gyönyörű tengerpart, és a kulturális látványosságok mellett biztonságos közelségben van otthonától. Ne sajnáljuk az időt az utazás előtti tájékozódásra, így sokkal több élményt szerezhetünk, és kellemetlen emlékektől is megkímélhetjük magunkat. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

 

Melyik mediterrán országot válasszuk nyaralásra?

Noha a Földközi-tenger mediterrán országai a napfény és a tenger csodás közelsége tekintetében mindenképpen hasonlítanak egymásra, az úti cél kiválasztása sosem egyszerű. Akár családdal, akár nagyobb baráti társasággal utazunk, érdemes utána járni, hogy elképzeléseinket mely ország adottságai, hangulata, kulturális hagyományai elégítik ki a leginkább.

Készüljünk a nyaralásra egészségügyi szempontból is!

Próbálj minél több forrásból információkat és hasznos tippeket gyűjteni arról, hogy a kiválasztott célországban mire számíthatsz. Az utazás előtt legalább egy hónappal érdemes felkeresned az utazás-egészségügyi központokat (www.oek.hu /utazás és egészség) vagy a háziorvost, aki hasznos tanácsokat tud nyújtani az utazással kapcsolatban, felvilágosítást tud adni az előforduló betegségekről, és még időben elkezdheti a szükséges oltások beadását. A mediterrán országokban három kiemelt, de védőoltással megelőzhető fertőző betegségre lehet számítani: hepatitis A,hepatitis B és hastífusz. Ezen kívül a hasmenéses betegségek okozhatnak problémát. Érdemes körültekintően felkészülni, hiszen nagyon kiszolgáltatottá tesz mindenkit, ha egy idegen országban szorul orvosi, vagy akár kórházi kezelésre.

Minden utazó rémálma, a hasmenés

Borzasztó érzés, amikor azért kell kihagynunk egy remek programot és a szállodai szobában rostokolnunk, mert egy fertőzés miatt hasmenéssel küzdünk. Annál pedig kevés borzasztóbb dolog van, mint amikor ez a probléma az utazás közben jelentkezik. A heveny, fertőzéses eredetű hasmenést leginkább a nem megfelelő higiénére vezethető vissza, leggyakrabban szennyezett étel vagy ivóvíz áll a fertőzés hátterében. A kórokozók ráadásul a nyári melegben sokkal gyorsabban szaporodnak. A hasmenéses székletben és hányadékban is fellelhető sok kórokozó, melyek más embert is meg tudnak fertőzni, ezek leggyakrabban vírusok, ritkábban baktériumok.

Mediterrán gyümölcs, gyönyörű koktél, helyi kulináris különlegességek

A nem megfelelően tisztított és kezelt ételek, a félig átsült vagy nyers húsok, halak, kagylók, polipok és osztrigák gyakran felelősek a hasmenés kialakulásáért. De a nyers zöldségek és gyümölcsök is könnyen válhatnak a fertőzés forrásaivá. A saláták például különösen veszélyesek, fodros leveleik között ugyanis könnyen megtelepedhetnek a kórokozók. Gyümölcsök közül pedig biztonságosabb azokat választani, melyeknek lehúzható a héja.

Vigyázzunk a tejtermékekkel, hideg szószokkal és fagylaltokkal is! Ne feledjük, hogy ajégkocka szinte mindig csapvízből készül, az italokat ezért érdemesebb a hűtőben tárolni. A biztonság kedvéért mindig palackozott vizet vásárolj!

Görögországban ráadásul a vízvezeték-hálózat miatt nem lehet a papírt a vécébe dobni, hanem egy külön szemetesbe kell gyűjteni. Ha apartmanban laktok, mindenképpen cseréljétek naponta a szemetes zacskót, és fokozottan tartsátok be a higiénés szabályokat!

Hasmenés esetén pihenj sokat, és feltétlenül ügyelj a fokozott folyadékpótlásra, nehogy kiszáradj, és egyél könnyű, diétás ételeket (pl. pirítós, főtt krumpli, keksz). Ha nincs kedved a szobában maradni, feküdj ki a teraszra, de mindig maradj az árnyékban. Ha tüneteid több nap elteltével sem javulnak, feltétlenül fordulj orvoshoz!

Hasmenés és kiszáradás – A vízveszteség tünetei

Sajnos egy kisgyerek esetében még a leggondosabb szülő sem tudja a biztosítani a maximális higiénia betartását. A picik mindent megfognak, a szájukba vesznek és megnyalnak, eközben pedig számtalan kórokozó kerül a szervezetükbe. Esetükben azért lehet fokozottan veszélyes a hasmenés, mert könnyebben vezethet kiszáradáshoz, mint felnőtteknél. A kiszáradást jelzi, ha a baba bőre elkezd ráncosodni, száraz tapintású lesz, a szem karikássá, a nyelv és a nyálkahártyák szárazzá válnak. Mindenképpen meg kell előzni ezt az állapotot fokozott folyadékpótlással. Itass vele (palackozott) vízben oldódó ásványisó-keveréket, és ha súlyos folyadékvesztésre gyanakszol, azonnal fordulj orvoshoz! Érdekes módon a hasmenéses megbetegedések afiatalokat gyakrabban érintik, mint az idősebb utazókat. Ennek főként az az oka, hogy a fiatalok kalandosabb úti célt, utazási módot választanak, és étkezési szokásaik is kötetlenebbek.

Mindenütt ott lehet a hepatitis A

A mediterrán országok ízvilága rendkívül változatos. Az ínyencek tobzódhatnak a különleges fűszerezésű nemzeti specialitásokban, de a hagyományosabb, a közép-európaihoz közel álló ízvilágot preferálók is találnak majd a fogukra valót. A Földközi-tenger közelsége miatt a tenger gyümölcsei állandó szereplői az étlapoknak. Vétek lenne kihagyni a tengeri specialitásokat az étkezésből, ne szalaszd el az alkalmat!

Az italok közül a különleges gyümölcsökből készült koktélok, gyümölcslevek nyújthatnak igazi élményt. Egyre azonban vigyázz! A mediterrán országok többségében a hepatitis A a leggyakoribb fertőző betegség. Kórokozója leginkább mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett állatokból készült nyers, vagy nem eléggé átfőzött tengeri ételekkel, nem ivóvíz minőségű vízzel kerül be a szervezetbe.

Tudtad, hogy a Földközi-tenger kagylóinak közel 40%-a hepatitis A vírussal fertőzött?Akár a tengerparti tusoló csapvize is felelős lehet a fertőzésért, ha iszol belőle. A szennyezett ivóvíz és a mosdóvíz a fertőzés egyik legfőbb veszélyforrása, ezért mindenképpen érdemes palackozott vizet inni, és ezt használni fogmosáskor, vagy akár a cumi tisztításához is.

Sajnos az alapvető higiénés szabályok betartása sem garantálja azt, hogy biztosan nem fertőződünk meg, hiszen a jégkockák, a fagylalt és a nem kellően megfőzött kagylók is készülhetnek fertőzött alapanyagokból, ezeket pedig egyetlen utazónak sincs módja ellenőrizni. A tengerparton vásárolt gyümölcsökkel kapcsolatban is ugyanez a veszély állhat fenn. Gyermekeinket ráadásul nem tudjuk folyamatosan kontroll alatt tartani, ellenőrizni, a kicsikkel pedig nagyon nehéz megértetni, hogy mit ne egyenek, igyanak. A gyerekek megfertőződése a család szempontjából is veszélyes lehet. Kisgyermekeknél a hepatitis A fertőzés ugyanis gyakran tünetmentesen, vagy viszonylag enyhe tünetekkellezajlik. Ugyanakkor a gyerek észrevétlenül megfertőzheti az egész családot, a felnőtteket, akiknél a fertőzés lefolyása sokkal súlyosabb lehet, így kórházba kerülhetnek, és hosszú hetekre meg kell szakítaniuk mindennapi életüket a betegség miatt.

Jó hír, hogy nem kell lemondanod az ínycsiklandó mediterrán ízekről és a gondtalan nyaralásról, mert a hepatitis A fertőzés ellen létezik védőoltás, ami közel 100%-os védelmet nyújt. Utazás előtt legalább 2 héttel érdemes kérni a vakcina beadását háziorvosunktól, mert 10-14 nap kell a megfelelő védelem kialakításához. A hosszú távú védettség (20 év) megszerzése érdekében emlékeztető oltás felvétele javasolt. Hepatitis A és B ellen kombinált védőoltás is létezik, ennek felvételére utazás előtt legalább hat héttel gondolj!

Nagy tömegben könnyen terjed a hastífusz – a járvány kialakulása

Ha az a típus vagy, aki nem szeret egész nap a parton henyélni, vedd a nyakadba a várost, vagy húzz bakancsot, és járd be a vidéket. A legismertebb turisztikai látványosságok sokszor nem mutatják meg az ország valódi arcát. Ha idegenvezetővel indulsz neki a városnézésnek, használd ki a szabadidőt, és a bazársor kifosztása helyett járd be azokat a kis mellékutcákat, amelyet sosem mutatnak meg a turistáknak, állj szóba a helyiekkel, hogy megismerd az emberek mentalitását, vendégszeretetét, fedezd fel a piacok színes, nyüzsgő világát.

Közben pedig ne csak a pénztárcádra, hanem magadra is vigyázz! A mediterrán országok közül Tunéziában, Egyiptomban, Törökországban és Jordániában komoly veszélyt jelent ahastífusz a rossz higiéniás viszonyok miatt. A hastífusz baktériuma a hepatitis A-hoz hasonló módon, széklettel, szennyezett étellel és itallal terjed, de még veszélyesebb szövődményekhez vezethet. Megkaphatjuk szennyezett tárgyak és fertőzött emberek érintése által is. Akik ezekbe az országokba utaznak, általában sok csillagos, elegáns szállodát választanak, “all inclusive” ellátással. Azt gondolhatnád, hogy itt megfelelőek a higiénés körülmények, és nem leszel fertőzés veszélynek kitéve, de ez sajnos nem igaz. Az ínycsiklandó zöldségeket és gyümölcsöket mind csapvízzel mossák meg, és ebből készülnek a hűsítő jégkockák is. Mivel ezekben az országokban magas a fertőzöttek aránya, előfordulhat, hogy a konyhai személyzet között is vannak hepatitis A, vagy a hastífusz baktériumát hordozó, akik így könnyen továbbadhatják a kórokozókat.

A hastífuszt okozó baktérium könnyű terjedési módja miatt, évente, mintegy 22 millió embert fertőz meg, s közel 200.000-en bele is halnak a betegségbe. A zsúfolt utcák, a közkedvelt turisztikai nevezetességek, éttermek és piacok így – a felejthetetlen élmények mellett – súlyos szövődmények forrásaivá válhatnak. A hastífusz kórokozója, a Salmonella typhi baktérium ugyanis a véráramba jutva több szerv károsodását, szív és idegrendszeri szövődményt és a bélfal átlyukadását okozhatja.A hastífusz ellen is védekezhetsz védőoltással. Egyetlen adag vakcina 2 hét elteltével megfelelő védelmet biztosít, amely 3 éven át fennmarad. Fordulj háziorvosodhoz tanácsért, és szükség esetén kérj védőoltást!

Körültekintően kalandozz!

Sokan egyedül, vagy barátokkal vágnak neki a nyári utazásnak, és forró kalandokra vadásznak. Miért is ne? Ha így döntesz, akkor ne feledkezz meg a biztonságról sem! A mediterrán országok közepesen vagy erősen fertőzöttek hepatitis B vírussal is, emiatt a védőoltás elengedhetetlen!

Ha a kalandból a szép élményre és vad éjszakákra szeretnél emlékezni, nem a kórházban töltött hetekre, akkor az oltásról se feledkezz meg! A hepatitis B vírus azonban nemcsak szexuális úton, hanem vér és testváladékok által is terjed. A fertőzés közvetítője lehet véletlenszerű karcolás, baleset, sebészeti, fogászati beavatkozás is.Tunéziában, Egyiptomban és Törökországban az is növeli a fertőzés kockázatát, hogy az egészségügyi szolgáltatás színvonala jóval elmarad az európaitól, sok orvosi rendelőben, például, nem egyszer használatos tűt, hanem csak fertőtlenítettet használnak. Ezekben az országokban sokan esnek át kisebb-nagyobb hasmenéses betegségen. A súlyosabb betegeket – akik kiszáradás közeli állapotba kerülnek – infúzióra „kötik”, hogy így gondoskodjanak az elegendő folyadékról és ásványi anyagokról. A kevésbé kalandvágyó utazókat is könnyen érhetik kis balesetek, és a sebek ellátása rosszabb egészségügyi higiénés viszonyok között növeli a megfertőződés lehetőségét.

Ne felejts el gumiszandált is vinni, ezzel megakadályozhatod az éles kövek, kagylók és a tengeri sünök okozta sérüléseket. A közel 100%-os, életreszóló védettséget biztosítóhepatitis A és B elleni oltási sor beadásához az utazás előtt legalább 4-6 héttel keresd fel háziorvosodat, vagy a legközelebbi oltóközpontot!

Támogatott prevenció

Szerencsére hepatitis és hastífusz ellen egyaránt létezik védőoltás. A közel 100%-os, hosszú távra szóló védelemhez az oltás típusától függően  kettő-négy adagra van szükség. A hepatitis elleni oltóanyagok 25%-osan támogatottak. Érdemes a hepatitis A és B típus ellen egyaránt védelmet biztosító, kombinált védőoltást választani, így kevesebb oltásra lesz szükség. Egy adag kombinált vakcina térítési díja gyermekek számára 3625 Ft, felnőttek számára 5834 Ft.  A felnőttek hepatitis A elleni védelméhez adagonként 6480-6550 Ft-ot, a hepatitis B-ért 3703 Ft-ot kell fizetni. Gyermekek oltása esetén a hepatitis A elleni vakcina adagjáért 4040-4154 Ft-ot kell fizetni, míg a hepatitis B vakcina térítési díja 2777 Ft/adag. ( 2012-es árak )

A fiatalok 13 éves korukban már kötelezően kapnak hepatitis B elleni védőoltást, de az 1999 előtt születettek még nem kaptak hazánkban kötelező iskolai védőoltást. Márpedig ez az a korosztály, aki most a legtöbbet utazik külföldre. Ha 14 év alatti gyerekkel utazunk, fontos az ő biztonságáról is gondoskodni, egy éves kor felett ugyanis már a gyerekek is védhetők hepatitis ellen vakcinával. ők így majd mentesülnek az iskolai oltás alól, ha oltási kiskönyvünkkel igazolni tudják, hogy megkapták a három oltásból álló sorozatot, és így megszerezték az életre szóló védettséget.

A hastífusz elleni vakcina kb. 3600-3800 forintba kerül, de csak egy adagra van szükséga védettség megszerzéséhez, amely két héten belül kialakul, és 3 évig tart. Mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy két évnél fiatalabb gyerekkel ne utazzunk olyan országba, ahol számítani lehet hastífusz előfordulására, hiszen teljesen védtelen lesz a betegséggel szemben. Ugyanis míg a hepatitis elleni oltás már egy éves kortól felvehető, a hastífusz ellen vakcina beadása csak két éves kortól ajánlott.

UV-B sugárzás veszélyei, naptej faktorok bőrtípus szerint

Ha szép, napbarnított bőrszínnel, és nem egy rák vörösségével szeretnél hazatérni a nyaralásból, bőrödet fokozatosan készítsd fel a napozásra. A nyaralás előtt pár alkalommal akár el is mehetsz néhány percre szoláriumba. Bőröd belső védelméhez fokozott C, E és B vitamin, valamint szelén és cink bevitelre lesz szükséged.

Étrendedbe ezért válogass citrusféléket, avokádót, sárgarépát, búzacsírát, olajos magvakat, barna rizst és teljes kiőrlésű gabonaféléket, vagy érdeklődj a gyógyszertárban olyan készítmény után, mely tartalmazza ezeket a vitaminokat és anyagokat. Mivel a tenger mellett folyamatosan mozog a levegő, nem érezzük annyira a hőséget, így sokkal könnyebben megpirulhatunk.

Tévhit, hogy csak a szőke, szeplős, fehér bőrűeket veszélyezteti a napsugárzás. Különösen veszélyes a vízpart, mert a víz az UV sugarak jelentős részét visszaveri, ezáltal fokozza roncsoló hatásukat is. Fél órával a strandra indulás előtt kend be bőrödet a bőrtípusodnak megfelelő faktorszámú fényvédő krémmel, és a tengeri fürdőzés után ismételd meg a kenegetést. A nagyon világos bőrre (sok anyajegy, vagy a családban előforduló bőrrák) 20 feletti faktorszámú, a világosra 15-20-as, sötétebb bőrre 10-15-ös, a sötét, csaknem kreol bőrre 5-7-es faktorszámú fényvédőszer ajánlott. Napközben, a városban legalább annyira fontos a fényvédelem, mint a vízparton.

Ha kisgyerekkel utazol, tartsd szem előtt, hogy az ő bőrüket fokozottan kell védeni a napsütéssel szemben. Védd őket minél magasabb faktorszámú, vízálló naptejjel, és ne vidd őket a tűző napra délelőtt kilenc és délután három között. Ha pedig hosszabb időt töltenek a vízben, érdemes rájuk egy vékony, fehér pólót adni. Ne feledd, hogy bőrödre nem csak esztétikai szempontok miatt kell vigyáznod! Sokkal fontosabb, hogy megóvd a káros napsugárzástól.

Mit tegyél az úti patikába?

Könnyen előfordulhat, hogy olyan helyet választasz úti célul, ahol nincs a közelben orvos vagy patika, és egy nem várt betegség, vagy véletlen sérülés esetén időbe telik, mire orvosi ellátást kaphatsz. Ezért mindenképpen érdemes összeállítani egy olyan csomagot, amibe a legszükségesebb gyógyszereket összeválogatod, s ezek segítségével átvészelheted azt az időt, amíg szakszerű ellátásban részesülsz. Az úti patikából nem maradhatnak ki a felszíni bőrsérülések kezelésére szolgáló szerek: fertőtlenítő oldat, gézlap, ragtapasz és az ezekhez szükséges olló, illetve csipesz.

A láz, valamint a hasmenés és hányás során fellépő kiszáradás különösen veszélyes lehet, ezért tegyünk a csomagba lázmérőt és lázcsillapítót, hasmenés és hányás csillapítására szolgáló készítményeket, valamint kiszáradás elleni, vízben feloldható sókeveréket.Érdemes allergia elleni kenőcsöt és gyógyszert is vinni, ezek különösen hasznosak lehetnek a tengerparton gyakran előforduló medúza csípések esetén.

Ne feledkezz meg megfelelő fényvédő krémekről sem! Az úti patikacsomagot mindig a kézipoggyászba tedd, hogy kéznél legyen! Így akkor sem kell aggódnod, ha véletlenül elkeveredik a csomagod. Készülj fel minél alaposabban a nyári kikapcsolódásra, hogy garantáltan csodás, felejthetetlen élményekkel térj haza. Jó utat kívánunk!

forrás: utazaselott.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...