Nézd meg milyen volt a fűtési szezon a régi Budapesten!


Hirdetés


Már alig emlékszünk, hogy a távfűtés kiépítése előtt hogyan fűtötték télen a lakásokat Budapesten. Válogatás az MTVA Archívumának képeiből a város életének elfeledett pillanatairól.

Budapest, 1918. Tüzelőnek szánt, zsákokba gyűjtött rőzsével megrakott teherkocsit vontat a Hűvösvölgyből közlekedő villamos a városba - a Kiscelli Múzeum gyűjteményéből származó felvétel reprodukciója. Az eredeti felvétel szerzője és a készítés pontos dátuma ismeretlen. MTI Fotó: ReprodukcióTüzelőnek szánt, zsákokba gyűjtött rőzsével megrakott teherkocsit vontat a Hűvösvölgyből közlekedő villamos a városba az első világháború végén (Fotó: MTI/reprodukció, 1918)

Budapest, 1946. február 14. Tűzifát árusítanak a Nyugati téren. MAFIRT felvételTűzifát árusítanak a Nyugati téren (Fotó: MAFIRT, 1946)

Budapest, 1948. augusztus Lovas kocsira pakolják a télire való tűzifát. A felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen. MTI Fotó/Magyar Fotó: Bartal FerencA télire való tűzifát lovas kocsival szállították a házakhoz (Fotó: MTI/Magyar Fotó: Bartal Ferenc, 1948)

Budapest, 1959. április 9. Kocsikra lapátolják a német brikettet a 29. Soroksári úti TÜKER-telepen. A SZOT akció keretében napi 500 vagon tüzelőt szállítanak el a TÜKER-telepekről a lakosság részére. Idei újítás, hogy egyszerre szállítják a szenet és a fát a megrendelőknek. MTI Fotó: Bojár SándorA Tüzelőanyag Kereskedelmi Vállalat (Tüker) Soroksári úti telepe. A SZOT-akció keretében napi 500 vagon tüzelőt szállítottak el a Tüker-telepekről a lakosság részére (Fotó: MTI/Bojár Sándor, 1959)

Budapest, 1968. szeptember 11. A szenesemberek kosárral hordják a kokszot a teherautóról a Nagykörút és Rákóczi út sarkán lévő egyik házba. MTI Fotó: Fényes TamásA Nagykörút és Rákóczi út sarkán lévő házba szállítják a tüzelőt (Fotó: MTI/Fényes Tamás, 1968)

Budapest, 1962. július 4. Szenesember viszi teli kosarát egy fényképész kirakata előtt a hirtelen ősziesre fordult időben. MTI Fotó: Pálfai GáborFotó: MTI/Pálfai Gábor, 1962

Budapest, 1959. augusztus 4. Tűzifát szállító férfi Budapesten. MTI Fotó: Pálfai GáborFotó: MTI/Pálfai Gábor, 1959

Budapest, 1960. július 1. Szállítószalag juttatja a teherautóra a helyszínen darabolt és aprított tűzifát a Margit híd pesti hídfőjénél levő telepen, a háttérben egy gőzhajó megdöntött kéményekkel halad át a híd alatt. MTI Fotó: Fényes TamásFaaprítás a Margit híd pesti hídfőjénél lévő telepen (Fotó: MTI/Fényes Tamás, 1960)

Budapest, 1946. február 27. Bokros Birman Dezső (1889-1965) szobrászművész otthonában fát tesz a cserépkályhájába. MTI Fotó/MAFIRT:Bokros Birman Dezső (1889–1965) szobrászművész cserépkályhával fűtött 1946 elején. A 20. század első felének egyik legkiválóbb magyar akt- és portrészobrásza 1949-ben kapott Kossuth-díjat (Fotó: MTI/MAFIRT)

Budapest, 1954. december 15. Modell pózol egy új, formatervezett telefonnal az Elektroimpex új telefonkatalógusának fotózásán, egy műteremként használt polgári lakásban. MTI Fotó/Magyar Fotó: Sziklai DezsőModell pózol egy műteremként használt polgári lakás cserépkályhája előtt (Fotó: MTI/Magyar Fotó: Sziklai Dezső, 1954)

A képekre kattintva az MTVA Sajtó- és Fotóarchívum oldalán is elérhetők a fotók, további információkkal és a tartalomhoz kötődő kreatív funkciókkal.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...