Német tudósok, világon elsőként, képesek feltámasztani, a kihalt északi szélesszájú rinocéroszt!!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Elképesztő hírről számolt be a A Nature Communications című tudományos lap. A világon elsőként, lehetségesnek tűnik, hogy a kihalófélben lévő északi szélesszájú rinocéroszt, mint fajt,  “orrszarvú-lombikprogram” keretében, megmentsék.

Néhány hónapja hunyt el a faj utolsó hím példánya, Sudan, és mindössze 2 őstény egyed él már csak az egész világon a szélesszájú rinocéroszból. Ráadásul mindkét példány terméketlen, vagyis eddig szinte ez lehetetlennek tűnt. De Thomas Hildebrandt, a berlini Leibnitz Zoológiai Kutatóintézet (IZW) munkatársa és kutatócsoportja a világon elsőként végzett sikeres orrszarvú-lombikprogramot, és a kísérlet végén, megtermékenyített sejtekből embriók fejlődtek ki. A petesejtek európai állatkertekben élő déli szélesszájú orrszarvúktól származtak, a hímivarsejtek északi hímek tárolt spermájából.

A sikert látva, a kutatók petesejteket fognak venni a világ utolsó két nőstény ( A két nőstény a márciusban 45 évesen elpusztult Sudan lánya és unokája ) északi szélesszájú orrszarvújától, augusztus vagy szeptember környékén, majd a “dajkaanyák”  déli szélesszájú orrszarvúk lesznek. Az első vemhesség 2019 elején kezdődhet, és amennyiben sikeres lesz, megmenekülhet a kihalóban lévő faj, és akár más fajok esetében is használható lehet a program! Az északi szélesszájú orrszarvúk eredetileg Közép- és Kelet-Afrikában éltek, a vadonban már 2008-ban kihalt az alfaj.

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...