Nem ettek húst az egész életükben harcoló gladiátorok?


Hirdetés


Gladiátorok csontjait vizsgáló kutatók meglepő következtetésre jutottak: az általuk vizsgált “delikvensek”, úgy tűnik, mind vegetáriánusok voltak. A bécsi MedUni Orvosi Kutatóközpont munkatársai az ókori Efézus (a mai Törökországban virágzó város), I.E. második, és harmadik századbeli leleteket elemezték.

The-Gladiators-Priscus-and-Verus

A tanulmány szerint a gladiátorok étrendje főleg gabonamagokból és hús nélkül összekombinált ételekből állt: ez azt jelzi, hogy egy atlétának nem föltétlenül van szüksége húsfogyasztásra a tevékenységeihez. A történelmi feljegyzések az időszámításunk előtti II. és III. századokból „hordearii”-nak nevezik a gladiátorokat, ami „árpaevőket” jelent, a megnevezés a harcosok szigorú diétája miatt ragadhatott rájuk (főleg árpát és búzamagokat ettek), de sok zöldséget is, hogy erősek és élénkek maradjanak.

A gladiátorok csontjait spektroszkóppal vizsgálva, a tudósok azt is felfedezték, hogy ezeknek az embereknek ásványokban gazdag étrendjük volt. A fennmaradt történetek is arról beszélnek, hogy minden harc után a gladiátorok egy különböző növényekből előállított főzetet ittak, így vihettek be a szervezetbe sokféle ásványi anyagot. A vizsgálatot folytatni fogják, hogy kiderítsék, ez az étrend a kor gladiátorainak általános szokása volt-e, vagy csak a vizsgált régióban voltak vegetáriánusok az ókori showbiznisz főszereplői.

forrás: totb.ro

Hirdetés


Hirdetés betöltése...