Nem csak az élelmiszerek rákkeltőek otthonunkban


Hirdetés

Otthon édes otthon…

Bőrrák, mellrák, asztma, terméketlenség, leukémia, veleszületett rendellenességek…
Ezek mindegyikét okozhatják azok a mérgező anyagok, amelyekkel nap mint nap érintkezünk!
Figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet.

Az angol Sheffield Egyetem kutatói bizonyították, hogy manapság elég, ha magunkra csukjuk a lakásunk ajtaját, és máris száz meg száz egészségünkre káros anyaggal kerülünk kapcsolatba.
A forgalmas utcáknál, akár háromszor ártalmasabb levegőt lélegezhetünk be otthonunkban.

Négy héten át gyűjtötték a levegőmintákat három lakásban. Kiderült, hogy a konyhákban a szén-monoxid és a szintén mérgező nitrogén-dioxid szintje is meghaladta az előírt mértéket. A kutatók szerint minél jobban próbáljuk szigetelni otthonainkat, annál nagyobb lesz a légszennyezettség a lakásban.
Mi magunk is rengeteg szennyező anyagot viszünk be a lakásba.

-A festékek, lakkok mind olyan káros gőzöket párologtatnak, amelyek belélegezve komoly károsodást okozhatnak.
-Az illatosító spray-k illékony anyaga pl. rákkeltő, idegmérget tartalmaz.
-A hormonzavart okozó rovarirtók használata,
-A dohányzás,
-Az étel odaégetése…

nyitottajto
Napi 2 szellőztetés legalább szükséges, hogy csökkenjen otthonunk méreganyag tartalma
.

Azt is megvizsgálták, hogy milyen káros anyagok vannak a házi porban.
Egy lakást kiporszívóztak, hogy mintához jussanak, és többek közt olyan lágyító anyagokat találtak benne, amely megzavarja a hormonrendszert és meddőséget okoz. A szakember emellett a műszaki cikkekbe, szigetelőhabokba, függönyökbe tett égésgátló anyagokat emelte ki, amelyek májkárosító és rákkeltő hatásúak. Az olcsóbb, préselt fából készült bútorok pedig a bennük lévő formaldehid miatt okozhatnak rákot.

Ártalmas kozmetikumok
Ki gondolná, hogy a mindennaposan használt kozmetikai termékek akár komoly betegséget is okozhatnak? Az ártalmatlan allergiás reakcióktól egészen komoly betegségekig húzódik a skála, melyen a kozmetikumok által okozott betegségek szerepelnek.
Egy amerikai tanulmány arról számolt be, hogy az OSHA hivatala 2983, kozmetikumokban található kémiai anyagot vizsgált meg, és 884 közülük mérgezőnek bizonyult!
Sokan már ráébredtek arra, hogy nem árt, ha odafigyelünk az étkezésünkre, kerüljük a tartósítószereket, és a szintetikus anyagokat.
De ki gondolná, hogy pont azok a kozmetikumok, melyek elméletben bőrünk és szépségünk megóvására készültek, károsabbak is lehetnek, mint más, olcsóbb termékek.
Megdöbbentő, hogy mennyi méreg kerül bele pl. az arckrémekbe, hajápolókba, testápolókba, dezodorokba, és a legtöbben boldogan fizetünk is értük. Érdekes adat, hogy az utóbbi tíz évben az illatszer-allergiások száma megkétszereződött.
A kozmetikumokban található anyagok elnevezései sokszor értelmezhetetlenek, nem is tudjuk, mi rejtőzik némelyik fura név mögött.
De érdemes bemenni a fürdőszobába, és a kezünkbe venni a kedvenc arckrémünket, samponunkat vagy testápolónkat és megnézni, mi mindent tartalmaz.
Ott vannak pl. az emulgeátorok – ezeket használják arra, hogy a zsírban oldódó és a vízben oldódó anyagokból emulzió (magyarán: krém) jöjjön létre.

A legveszélyesebb emulgeátor a TEA (triethanol-amin) és ennek származékai (például a DEA és a MEA). Ezek a bőr irritációjától a vese és a máj károsításáig sok bajt, akár rákot is okozhatnak.

Az alumíniumszármazékokkal, amelyeket pórusösszehúzásra, verejtékmirigy-blokkolásra és vérzéscsillapításra használnak, és a dezodorokban, a borotválkozás után használatos termékekben, sőt még babaápolási készítményekben is megtalálhatók, az a probléma, hogy egyrészt akadályozzák a bőr természetes kiválasztási folyamatát, másrészt pedig bejutnak a véráramba, így az egész szervezetet terhelik a súlyosan mérgező anyagok.

Ha eddig nem értettük, miért viszket a fejbőrünk egy-egy hajmosás után, akkor erre a megfejtés a habképző anyagokban van. A tenzideknek nevezett habképző anyagok és mosóaktív vegyületek leoldják a bőr felületén található réteget, ami az első számú védvonala a szervezetnek. Így korai öregedés, húzódó, viszkető bőr és akár ekcéma is kialakulhat.
Ezért kerüljük az olyan termékeket, amelyeknek az összetevők között:
sodium(nátrium)-lauril-, sodium(nátrium)laureth-, ammónium-lauril-, ammonium-laureth-szulfát van.

És az egész itt még nem ér véget, hiszen egyre-másra olvashatunk arról, hogy újabb mérgező játékot, babaholmit, ruhaneműt vontak vissza a forgalomból. És hiába próbálunk meg tenni az egészségünkért pl. ásványvizet is főleg azok fogyasztanak, akik egészségesen szeretnének táplálkozni, egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint azok a vizek, amelyek műanyag – polietilén-tereftalátból (PET) készült – palackban kerülnek a fogyasztókhoz, antimonnyomokat tartalmaznak, ez a fém pedig mérgező hatású.
Ráadásul a műanyag a feltalálása óta az élet szinte minden területére benyomult: nem is csoda, hiszen könnyű, nem törik, könnyen formázható és színezhető. Némelyik változatuk ártalmas az egészségre. A polisztirol például a sztirol nevű anyag molekuláinak összekapcsolásával készül. Állatkísérletek során azt állapították meg, hogy a sztirol rákkeltű hatású, és az emberekre is veszélyes lehet, kisebb rosszullétektől kezdve az idegrendszeri károsodásig többféle panaszt válthat ki.

Vagyis kiszolgáltatva élünk egy olyan világban, ahol csupa veszélyes és rákkeltő anyaggal vagyunk körülvéve. A paleolit táplálkozás felé tájékozódva jobb, ha az élet többi területén is a természetes anyagok felhasználásához folyamodunk.

Hirdetés
Hirdetés betöltése...