Nehezen felismerhetőek, de vannak tünetei a hasnyálmirigyráknak! Fontos, hogy figyeljen oda ezekre!


Hirdetés


A hasnyálmirigyrák is, mint sok egyéb daganatos megbetegedés, nehezen felismerhető, gyakran csak a végső stádiumban jelentkeznek az egyértelmű tünetek. Ezekben az esetekben azonban már sajnos kicsi az esély a teljes gyógyulásra.

A hasnyálmirigy a hasüregben helyezkedik el, 12-25 cm hosszú, “ebihal” formájú szervről van szó. A hasnyálmirigy külső és belső elválasztású mirigy.  A külső elválasztású mirigyes állomány emésztőenzimeket termel, amelyek segítségével a vékonybélben megemésztődnek a cukrok, fehérjék és zsírok. Szintén jelentős a külső mirigyállomány bikarbonát termelése, ami részben enyhén lúgos pH-t biztosít a vékonybélben, ezzel elősegíti az emésztőenzimek működését, közömbösíti a gyomorsósavat, és ezáltal védi a vékonybél hámját.

A belső elválasztású mirigyállomány számos hormont termel, amelyeknek a szervezet szénhidrát-háztartásának szabályozásában van kiemelkedő szerepe. A legfontosabb hormonjai az inzulin, a glukagon és a szomatosztatin. Az inzulin segítségével jut be a szőlőcukor a sejtekbe. A glukagon hatására a májban lévő keményítő ismételten szőlőcukorrá alakul. A szomatosztatin pedig az emésztőrendszer működésének szabályozásában kiemelkedő jelentőségű gátló hatású hormon.

1. Hasnyálmirigy fej 2. Processus uncinatus 3. Hasnyálmirigy fő kivezetőcsöve (Wirsung vezeték) 4. Hasnyálmirigy test 5. A hasnyálmirigy elülső felszíne 6. Hasnyálmirigy hátsó felszíne 7. Hasnyálmirigy felső széle 8. Hasnyálmirigy elülső széle 9. Hasnyálmirigy alsó széle 10. Tuber omentale 11. Hasnyálmirigy farok 12. Patkóbél

A hasnyálmirigyrák nehezen felismerhető, azonban jelentkező tünetei pedig a következők lehetnek:

  • Diabétesz, különösen akkor, ha hirtelen, előzmények nélkül alakul ki. Ha valakinek a családjában nem fordult elő, és egyszer csak megjelenik, forduljon orvoshoz további kivizsgálás céljából.
  • Alhasi fájdalom, amely nem éles, inkább tompa és a derék felé sugárzik ki.
  • Sárgaság. Az elzáródott közös epevezeték okozza.
  • Talp és a tenyér viszketése, amit a felszaporodott bilirubinra adott bőrreakció okozza.
  • Étvágytalanság
  • Hirtelen és meg nem magyarázható fogyás. Ez nem a kései, már a májat is megtámadó betegség jele, inkább az enzimek hiányáé.
  • Változások az ízérzékelésben
  • Megnagyobbodott epehólyag. Ez jó szolgálatot tehet, mert könnyen kimutathatóvá teszi a betegséget még tapintással is.
  • Világos, könnyű, és bűzös széklet, a zsíros ételek emésztetlenségének jele. Figyelni kell erre, mert igen gyakori tünet.
  • Sötét, úgynevezett “szurokszerű” széklet, ami a vékonybél vérzésének a jele.

Ha valaki a fenti tüneteket észleli, ( ha egyszerre kettőt, vagy annál többet, haladéktalanul ) forduljon orvoshoz, hogy alaposabban, célzottan ki tudják vizsgálni.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...