Néhány hasznos tipp, ha kontaktlencsét használsz!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Ha valamilyen gyógyszert ír fel az orvos, kérdezd meg, nem okoz-e gondot kontaktlencse viselésnél. És olvasd el, mit ír a betegtájékoztató. (és mit mond a gyógyszerész….) Ne felejtsd el, betegen a kontaktlencseviselés más, mint egészségesen! Ha fertozés van, a lencsét ne hordd!

 

 • Ha délután, este kényelmetlen a lencse, amit okozhat szárazság, túl szoros lencse, lerakódások, vagy a szem és lencse között felgyülemlett sejttörmelék, a legjobb dolog a lencsét levenni, letisztítani és leöblítés után visszahelyezni. Jobb hatású, mint nedvesítocseppet cseppenteni, igaz viszont, hogy ez utóbbit bárhol bármikor megtehetjük.

 

 • Mit csinálsz, ha olyan helyen esik ki a lágy kontaktlencse a szemedbol, ahol nincs a közeledben az ápolószer, hogy visszategyed? Csapvizet semmiképpen ne használj! A legkevésbé rossz, amit tehetsz, hogy a nyelvedre rakod a lencsét, hogy ne száradjon ki. Igaz, hogy ezt minden optikus és orvos tiltja, de csak azt, hogy utána a szemedbe visszarakd. Nos, neked ez eszedbe se jusson. A szádban csak szállítod a lencsét, míg a folyadékhoz hozzájutsz. Ugyanis teljes fertotlenítést kell végezni! Addig maradsz fél szemmel, vagy szemüvegben. ( ja, és amíg a szádban van a lencse, ne egyél, ne igyál, és – ne beszélj sokat )

 

 • Soha ne használd újra a már egyszer felhasznált ápolószert! A lencsetokot, ha a lencsék nincsenek benne, tartsd szárazon!

 

 • Hölgyek figyelem! A hosszú köröm nem ideális kontaktlencse viselőknek! Viszont nem sokan tudják, hogy még a rövid köröm is kárt tehet a lencsében, vagy – ami rosszabb – a szemben, ha sérült, vagy frissen van vágva. A körömreszelovel ilyenkor le kell tompítani az élét!

 

 • Ha itt a nyár, a Balatonba, Dunába, Tiszába és a többi természetes vizekbe ne menj kontaktlencsével! Sajnos a fertozés veszélye nagyon magas!

 

 • Ha mindenféle kontaktlencse ápoló szerre allergiás vagy, próbálj ki egy hidrogén-peroxidos rendszert. Meg fogsz lepődni!

 

 • Kövesd a lencseviseléshez kapott utasításokat! A kontaktológusod az alapos vizsgálat alapján meghatározza, milyen lencsét viselhetsz, milyen viseleti módban:

 

 • Napi viselet: minden lefekvés előtt ki kell venni, tisztítani, öblíteni, és fertőtleníteni, éjszakára tárolni kell a lencsét az előírás szerint.

 

kontaktlencse2

 

 • Éjszakai viselet (kiterjesztett vagy rugalmas viselet): mivel ez nem mindenki számára alkalmazható, csak a kontaktológus tanácsára tedd. Az eddig ilyen célra használható lencséket maximum 6 éjszakán viselheted egymás után. Miután kivetted a szemedbol, tisztítás, öblítés, fertotlenítés, tárolás.

 

 • Lencse csere: A lencse rendszeres cseréje a legegészségesebb módja a kontaktlencse viselésének. Mivel a szennyeződések hosszútávú felrakódása a lencsefelszínre nem elkerülhető, egyre több szakember ajánlja arövid időnként történő lencsecserét. Ez mindig a kontaktológus utasítása szerint történjen. (ne hordd túl!)

 

 • Olyan szappant használj a kontaktlencse kezelése elott, amelyik nem hagy a kezeden semmilyen ragadós (visszazsírzó vagy hidratáló) anyagot. Tönkreteheti a lencsét!

 

 • Uszodába ne menj kontaktlencsében! Vagy használj tökéletesen záró úszószemüveget. A fertőzésveszély nagyon nagy!

 

 • Óvatosan bánj a hidratáló hatású készítményekkel! Ha a szemed környékét kened velük, a borön át felszívódva a lágy lencsén eltávolíthatatlan lerakódásokat képezhet. Megoldás: este kendd magad, miután kivetted a lencsét, vagy a szemkörnyéket hagyd ki. Ja, és a hidratáló szappanok és tusfürdők is ilyenek!

 

 • A kontaktlencse kezelése előtt, kézmosás után, mindig 100% pamut törölközővel töröld szárazra a kezed, mert gyakran előfordul (főleg piacon kapható műanyagszálas stb. törölközőknél) hogy a kezeden maradnak apró műszálak, így a kontaktlencse behelyezésekor kellemetlen szúró érzés léphet fel.

 

Forrás: A látás hónapja

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...