Egy igazán jó hír!! :) Négyszer annyi gyerek épül fel leukémiából, mint néhány évtizeddel ezelőtt


Hirdetés betöltése…A gyermekkori leukémia egyik fajtája tízből kilenc esetben gyógyítható Magyarországon. Az akut limfoid leukémiában szenvedő gyermekek csaknem 90 százaléka teljesen egészséges lesz a kezelések után. Mindez a nemrég bevezetett új protokollnak köszönhető.

Régen, a 60-as években az érintettek 10-20 százaléka gyógyult meg, ezért 1971-ben létrehoztuk a Magyar Gyermekonkológiai Hálózatot – fejtette ki Kriván Gergely a Szent László Kórház gyermekhematológiai és őssejt-transzplantációs osztályának vezető főorvosa, az M1 – Minden tudás című műsorában.

A hálózaton belül 8 centrum működik, többek között a Szent László Kórházban is. A cél olyan osztályok létesítése, ahol a gyerekek egy helyen megkapnak minden kezelést, akárcsak nyugat-európai országokban.

A szakember szavai szerint a leukémiát, a fehérvérsejtek rosszindulatú burjánzását Magyarországon évente 50-70 gyermeknél diagnosztizálják. Több típusa ismeretes, az akut limfoid leukémia a leggyakoribb. Hozzátette, bármely korban előfordulhat, de leggyakrabban a 4-10 éves korosztályt sújtja. Ez a korosztály egyébként jól is gyógyítható kemoterápiával, azoknál a betegeknél pedig, akiknél ez a kezelés nem hatékony, szóba kerül a csontvelő-átültetés.

A Szent László Kórházban 25 év alatt több mint 500 beteg kapott csontvelőt. Ilyenkor egy donortól kapják a sejteket, aki lehet családtag vagy akár idegen is. Heti rendszerességgel érkeznek a sejtek és zajlik a transzplantáció. A csontvelő-átültetésen átesett betegek gyógyulási aránya is 70 százalékos.

A transzplantációs osztály szívét az a terem alkotja, ahol 4 steril boksz kapott helyet. Itt körülbelül 4-6 hetet töltenek el a gyerekek az előkészítő kezelés alatt és a transzplantáció napjától mindaddig, amíg a donorsejtek meg nem tapadnak, ami megközelítőleg 3-4 hét az átültetés után – magyarázta a szakember a műsorban.

A kórházban mindent megtesznek a kis betegek gyors gyógyulásáért, ezért a családokat is segítik. A műsorban elhangzott, hogx az úgynevezett Démétér házban laknak azok a szülők, akiknek a gyermeke éppen transzplantáción esik át, valamint azok a vidéki gyermekek, akik a beavatkozás után még nem mehetnek haza a gyakori ellenőrzés miatt.

A gyerekeknek nincs immunrendszerük, nincs vérképzésük, a külvilág kórokozói veszélyesek rájuk nézve. Kriván Gergely kifejtette, azért kell náluk maradniuk, mert így védettek a külvilág antigénjeivel, a kórokozókkal és a vírusokkal szemben, amelyek nagyon súlyos fertőzéseket okozhatnak. Hozzátette, ápolást kívülről folytatnak, folyamatosan ellenőrzik a gyerekeket monitoron, amely be van kötve a nővérpulthoz is. A vérvétel, infúzió szintén kívülről történik a beteg beültetett katéterébe egy csövön át. Hangsúlyozta, ha vizsgálat szükséges, akkor bemennek, a szülők beöltözve szintén benn tartózkodhatnak, tehát igyekeznek minden komfortot biztosítani a kis betegeknek.

A transzplantáció után néhány héttel haza is mehetnek a gyerekek, de vigyázniuk kell magukra, hiszen még nagyon gyenge az immunrendszerük. Egy évvel a transzplantáció után hagyhatják el a gyógyszereket, és néhány évvel később jelenthető ki, hogy meggyógyultak.

forrás: M1/Minden Tudás

Orvosi célokra, marihuanát termeszt az olasz hadsereg a lakosság számára
MÉLY-VÉNÁS TROMBÓZIS, OKAI, TÜNETEIHirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés