Ne dobd ki a meggy­ma­got! Gaz­daggá tehet!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Azt hit­ted, a meggy­mag sze­mét? Té­ve­dés: a li­kőr­től a bio­be­to­nig ren­ge­teg min­dent lehet ké­szí­teni be­lőle. Ne dobd a ku­kába!

A csonthéjasok magjáról azt tartják, hogy cianidtartalmuk miatt mérgezőek – ahhoz azonban, hogy baj legyen a fogyasztásukból, óriási mennyiséget kellene megenni belőlük. A háztartásban normális módon előforduló mennyiségben a cseresznye-, meggy- és barackmag ártalmatlan, sőt, valójában nagyon hasznos alapanyag is lehet. Ha nagyon aggódsz, érdemes a magokat egy ideig főzni vagy pirítani, mielőtt bármilyen étel ízesítéséhez felhasználnád.

De lássuk, mi minden készülhet belőle!

Meggymagecet - Pinterest.jpg

A meggymagból gyümölcsös ecet is készühet. (Fotó: Pinterest)

1. Fűszeres ecet

Ha egy csésze meggymagot néhány napra beáztatsz 4 csésze bor- vagy pezsgőecetbe, érdekes aromájú,fűszeres ecetet kapsz.

2. Izgalmas likőr

Ha a magokat konyakba áztatod, pár nap múlvaizgalmas ízvilágú likőr lesz a jutalmad. Vodkába áztatva a magokat, enyhén mandulaízű kivonat készülhet belőle, amellyel süteményeket, mártásokat ízesíthetsz.

3. Szirup

Ha egy csésze meggymagot két csésze cukorral, és két csésze vízzel összefőzöl, koktélok, fagylaltkelyhek ízesítéséhez felhasználható szirupot kapsz, amelyet hűtőben 2-3 hétig is eltarthatsz.

4. Húspác

Ha a csészényi meggymaghoz egy csésze cukrot és egy csésze vörösbort, valamint zöldfűszereket adsz, és így főzöd mártássá, húsok grillezéséhez használható pácot készíthetsz.

Hasznos tárgyak alapanyaga is lehet!

5. Párna

A sós vízben megfőzött, a gyümölcshústól alaposan megtisztított, majd kiszárított meggymagokat meggymagos melegítő párnához, vagy a gyerekeknek szánt babzsákhoz is felhasználhatod.

6. Babzsák

Ha elég meggymagod van, akár babzsákfotelt is készíthetsz belőle. A száraz meggymagokat a potpourrihoz is hozzáadhatod, kiválóan megtartják az illatokat.

7. Komposzt

Ha mégis megszabadulnál a meggymagoktól, a komposztba kerülhetnek.

Meggy3 - Pinterest.jpg

Zamatos, és minden része felhasználható (Fotó: Pinterest)

Az építőipar és a gyógyszeripar is használja

Egy magyar feltaláló, Deme Miklósné Fazekas Ágnes szintén babzsákhoz keresett alternatív töltőanyagot, amikor mintegy mellékesen rájött, hogy ha a meggymagokat betonhoz keverik, az könnyű, mégis nagyon szilárd lesz. A speciális ragasztóval összekevert őrölt meggymagból asztallapok, térelválasztók, vagy akár járólapok is készíthetők.

Egy fiatal, debreceni kutató, Dr. Lekli István és csapata kísérleteinek célja, hogy a meggymagból olyan kapszulát készítsenek, amely segít csökkenteni a szívroham kockázatát. A meggymag kivonata más kutatók szerint is gyógyír lehet, keringésjavító hatásánál fogva még a bőr öregedését is képes kivédeni.

A leleményes meggymagos ember

Demeter Béla a hetvenes években gazdagodott meg a kidobásra ítélt meggymagokból. A Nagykőrösi Konzervgyár szemétnek ítélt meggymagjait vásárolta meg, majd gondos tisztítás után vetőmagként adta el, és maga is nevelt magról meggyfacsemetéket – állítólag messzi földről jártak hozzá meggyfáért.

Hamarosan azonban perbe fogták jogtalan haszonszerzésért, és börtönre is ítélték,

ahonnan csak a rendszerváltás után szabadult. Pedig állítása szerint nem csinált semmi rosszat, csak a szemétből próbált aranyat csinálni – ma valószínűlegzseniális vállalkozónak tartanánk

Forrás: ripost.hu

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...