NASA kutatás: AUDREY, a mesterséges intelligencia tudni fogja, merre menjen a tűzoltó!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

A NASA is részt vesz annak a mesterséges intelligenciának a fejlesztésében, ami a veszélyes helyszínekre vonuló tűzoltókat segíti majd létfontosságú információkkal.

Vészhelyzetekben a tűzoltók gyakran csak megérzéseikre hagyatkozhatnak. Ismeretlen alaprajzú épületekben, nagy forróságban és sűrű füstben próbálnak meg tájékozódni, életet menteni, kijutni a lángok közül.

Megsegítésükre fejlesztik Amerikában az AUDREY mesterséges intelligenciát, mely a környezet elemzésével és értékelésével tudja majd támogatni a munkájukat.

AUDREY különféle szenzorokkal méri a hőmérsékletet, az levegő és a tűz gázösszetételét. Ha veszélyt analizál, szóbeli és vizuális figyelmeztetést is adhat.

audrey-tuzoltok

Tűzoltók gyakorlaton. Egy mindent látó virtuális diszpécser életet menthet. (Fotó: USAF photo/Tech. Sgt. Rey Ramon)

Követheti emellett a tűzoltók pozícióját, mozgását, így a közös munkát is erősítheti. A helyszíneket műholdas képek alapján figyelve a mentés, vagy éppen menekülés stratégiáját is megtervezheti.

Mivel a rendszer azt is tudja, hogy az egyes emberek milyen poszton dolgoznak, mindenkivel csak a rá vonatkozó információt osztja meg, nem terheli túl a tűzoltókat felesleges adatokkal.

A projektben az amerikai védelmi minisztérium és a NASA is részt vesz, korábban kidolgozott technológiák alapján a mesterséges intelligenciát kilenc hónapja fejlesztik.

forrás: hirado.hu

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...