NAGYSZÜLŐI GYED ( RÉSZLETEK ): AKKOR KAPHATSZ PÉNZT, HA FEL KELL ADNOD A MUNKÁD


Hirdetés


Az a nagyszülő kaphatja meg, aki még dolgozik, de a munkát – ha csak nem az otthonában végzi – fel kell adnia a gyerekfelügyeletért cserébe – derül ki a kormány által benyújtott javaslatból.

Benyújtotta a kormány kedd este a nagyszülői gyedről szóló törvényjavaslatot. A nagyszülők akkor kaphatnak gyedet a javaslat szerint, ha a gyermek születését megelőző két évben legalább 365 napon át biztosítottak voltak. Szintén feltétel, hogy a a gyerek mindkét szülője, egyedülálló szülő esetében a gyermeket gondozó szülő keresőtevékenységet végezzen.

Mikor járhat?

A gyereket a szülőknek kell nevelniük, a nagyszülő csak napközben felügyeli a gyereket, emellett a szülőnek nyilatkoznia kell arról, hogy egyetért a gyed nagyszülő általi igénybe vételével. A nagyszülői gyedet 2020. január 1-től lehet kérni, és legfeljebb két évig, ikreknél három pedig évig folyósítják. Ha több unoka van, aki után gyedre lehet menni, akkor is csak egyetlen nagyszülő élhet a lehetőséggel. Ha viszont több különböző várandóságból származó gyerekre felügyel a nagymama vagy a nagypapa, akkor gyerekenként állapítják meg a gyedet.

Mikor nem jár?

Nem járhat nagyszülői gyed azoknak, akik keresőtevékenységet folytatnak, kivéve, ha azt otthon végzik. Akkor sem jár az ellátás, ha a gyereket napközbeni ellátást biztosító intézménybe, például bölcsődébe vagy óvodába íratják be. Nem kaphat nagyszülői gyedet az sem, aki másféle rendszeres pénzellátást, például öregségi nyugdíjat, korhatár előtti ellátást, szolgálati járandóságot, táncművészeti életjáradékot, átmeneti bányászjáradékot, megváltozott munkaképességű személyek ellátását, özvegyi nyugdíjat vagy ápolási díjat kap.

forrás: portfolio.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...