Nagyobb károkat okozhat a paracetamol, mint hitték


Hirdetés


A paracetamol rendszeres szedése 68 százalékra növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is heti több mint 15 tabletta fogyasztása esetén.

Korábban alábecsülték a paracetamol hosszú ideig és nagy adagokban történő szedésének kockázatait – figyelmeztetett egy brit szakfolyóiratban megjelent tanulmány.

A világszerte leginkább – többnyire recept nélkül – forgalmazott fájdalomcsillapítót számos fájdalmas akut vagy krónikus betegség esetében ajánlják. Általánosságban kevésbé tartják veszélyesnek, mint a szintén a fájdalom csillapítására használt, szteroidokat nem tartalmazó gyulladásgátlókat és az ópiumszármazékokat.

Korábban is ismert volt, hogy túladagolás esetén a paracetamol károsítja a májat, brit kutatók viszont a British Medical Journal (BMJ) gondozásában megjelenő Annals of The Rheumatic Diseases című szakfolyóiratban kedden megjelent tanulmányukban a gyógyszer rendszeres és hosszú idejű alkalmazásának hatásait vizsgálták.

Nyolc korábbi tanulmány alapján kimutatták, hogy az ismételten és jelentős dózisokban (napi 3 gramm) paracetamolt szedő betegek esetében a halálozási arány elérheti a 63 százalékot is.

A paracetamol rendszeres szedése 68 százalékra növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is heti több mint 15 tabletta fogyasztása esetén.

A gyomor- és bélrendszeri, valamint a veseproblémák kialakulásának kockázata rendszeres fogyasztás esetén szintén megnő.

A veseproblémák esetében a kockázat kétszeresére nőhet, ha a páciens élete során több mint 500 gramm paracetamolt fogyaszt.

A paracetamolt általában 500 vagy 1000 milligrammos tabletták formájában forgalmazzák.

A leedsi kórház Philip Conaghan vezetette kutatócsoportja elismerte, hogy abszolút értékben ugyan alacsonyak az említett kockázatok, de a tanulmányuk rámutatott, hogy “a paracetamol valódi kockázata magasabb annál, mint amit jelenleg az orvostársadalom gondol”.

“Tekintettel arra, hogy gyakran alkalmazott szer, mely orvosi rendelvény nélkül kapható, indokolt lenne rendszeresen felülvizsgálni a hatékonyságát és a szervezet gyógyszertűrését az egyes kórok esetében” – olvasható a tanulmányban.

MTI , forrás

Hirdetés


Hirdetés betöltése...