Na még erre is jó a szódabikarbóna! Készíts karácsonyfa-dekorációkat szódabikarbónából!


Hirdetés


Karácsony előtt a fenyőfaállítás és -díszítés az egyik legmeghittebb és legizgalmasabb pillanat. Főként akkor, ha a díszeket is magunk készítettük és sokat fáradoztunk velük. Az csak természetes, hogy ebben az esetben még izgatottabbak vagyunk, hiszen kíváncsian várjuk, hogyan fognak mutatni az aprócska díszek a fenyőfán, és párunknak, családtagjainknak mennyire fogja elnyerni a tetszését a sok-sok, főleg természetes anyagokból készített díszítő elem. Szódabikarbónából egyszerű, mégis szemet gyönyörködtető dekorációkat készíthetünk, amelyeket aztán a saját magunk ízlése szerint festhetünk, formálhatunk, cicomázhatunk.

A karácsonyi díszek hozzávalói:

  • 2 csésze szódabikarbóna
  • 1 csésze keményítő (minél fehérebb, annál szebb lesz a dísz)
  • 1 és egy negyed csésze víz

Elkészítése:

Öntse egy lábasba a hozzávalókat, majd alaposan keverje össze. Közepes lángon melegítse össze az összetevőket, de közben folyamatosan kevergesse, hogy le ne ragadjon. Várja meg, míg az anyag besűrűsödik, és gyúrható keménységűvé válik. Közben lehet bele szórni arany vagy ezüstszínű csillámport, vagy karácsonyt idéző illóolajat. Ez lehet citrom, narancs, szegfűszeg vagy fahéj, de kapható karácsony illatú illóolaj is.

pompazatos-karacsonyfadekoraciok-szodabikarbonabol

Öntse gyúródeszkára, majd tekerje alufóliába, hogy ne száradjon ki. Várjon, amíg annyira lehűl, hogy puszta kézzel is gyúrhatóvá, alakíthatóvá, formázhatóvá válik. Amikor kézmelegre kihűlt, nyújtódeszkán kezdje el nyújtani 3-4 milliméter vastagságúra. Készíthetünk bele különféle lenyomatokat tujaágak, fenyőtobozok vagy bármilyen más tárgy segítségével. A tujaágat bele is nyomhatjuk a díszbe, hogy azzal együtt száradjon ki a minta. Lehet még használni csillagánizst, szegfűszeget és egyéb apró magvakat. A lenyomatkészítést a formákkal történő kiszúrás előtt kell megtenni, de ha ánizzsal vagy tujaággal díszítünk, azt a szaggatást követően érdemes az anyagba belenyomkodni. Ezt követően karácsonyt idéző süteményszaggatóval – fenyőfa, hóember, harang, hópehely- szaggasson a fehér anyagból formákat. A kiszaggatott formák tetejére fúrjon apró lyukakat hurkapálca segítségével, hogy fel tudja majd azokat aggatni a fenyőfára.

A kiszaggatott formákat helyezze tepsibe, majd rakja azt száraz, hűvös helyre, erre a célra a sütő is megfelelő lehet. Néhány napra biztos szükség lesz, amíg alaposan kiszáradnak és megkeményednek a karácsonyi díszek. Ezt követően szüksége lesz némi festékre – akril, tempera –, egy kevés fantáziára, így további motívumokat is lehet készíteni a díszekre. A lenyomatos díszeknél vagy magát a lenyomatot lehet befesteni, vagy a lenyomatot fehéren hagyni és a mellette lévő részt bemázolni.

A szódabikarbónából készített dekorációs elemek elkészítésének legutolsó fázisa, hogy a fúrt lyukakba színes szalagot, rafiát vagy arany, illetve ezüstszínű zsineget fűzünk, és felaggatjuk azokat a fenyőfára.

Ebből az alapanyag-mennyiségből akár 30-40 díszt is készíthetünk. Nagyon olcsón juthatunk így hozzá a karácsonyi dekorációnkhoz, és nem utolsó sorban örömünket is lelhetjük a készítésében, főleg, ha közben karácsonyi dalokat is hallgatunk, forró bort kortyolgatunk és közben a párunkkal beszélgetünk, vagy őt is bevonjuk a munkába, és ketten szorgoskodunk a díszek elkészítésén.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...