Most tényleg találtak valamit a Marson! A felfedezés, egy régóta gyanított feltételezést igazolhat!


Hirdetés


Folyékony vízből álló víztömeget, konkrétan, hatalmas tavat azonosíthattak a Mars déli jégsapkája alatt az Olasz Űrügynökség munkatársai – számol be a CNN.  Az említett felfedezést radarfelvételek bizonyítják. Az azonosításhoz használt eszköz hivatalos neve, Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding (MARSIS) nevű eszköz, amely az Európai Űrügynökség Mars Express szondáján található.

A berendezés 2012 és 2015 között mérte fel az Planum Australe régiót.  Az eredmények felfedték, hogy kb. 1,6 kilométerrel a felszín alatt valami különös dolog fekszik. A mintegy 20 kilométer hosszú terület jele sokban hasonlított arra, amit a grönlandi és antarktiszi jégtakaró alatt fekvő tavak mutatnak.

A kutatók ezért arra a következtetésre jutottak, hogy folyékony vízzel van dolguk.

Az hogy víz van a Marson, már régóta gyanítják a kutatók, a sarki folyadék ötlete pedig már több mint 30 éve is felmerült. A mostani bejelentéshez hasonló víztömeg behatárolására, azonban eddig még nem volt példa. A kutatók úgy vélik, hogy felszín alatti tó hőmérséklete jóval fagypont alatt van, azonban a különböző sók miatt, a víz folyékony maradhatott. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy bár az új eredmények mindenképp izgalmasak,  független csoportoknak egyelőre nem sikerült igazolniuk a víztömeg jelenlétét. A kutatók azonban nem adják fel az elemzést, és igyekeznek további adatokat gyűjteni a régióról.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...