Mit NE együnk cukor helyett, ha cukorbetegséggel küzdünk?







Hirdetés betöltése…

Manapság már számos alapanyagot választhatunk cukor helyett a boltok polcairól, ám ha valakinek inzulinrezisztenciája vagy cukorbetegsége van, akkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy mely termékeket nem érdemes választania a cukor pótlására. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusának összefoglalója. 

Méz

A mézet rengetegen használják cukor helyett, hiszen egy természetes édesítőszerről van szó, ami ráadásul ízletes is, és nem kell számolni kellemetlen mellékízzel sem.  Éppen ezért a fogyókúrázók gyakran nyúlnak hozzá, ám mi van akkor, ha valakinek egészségügyi okokból kell kerülnie a cukrot, mert pl. cukorbeteg, vagy inzulinrezisztens? Sajnos el kell, hogy keserítsük őket, hiszen elsőre bármennyire is jó ötletnek tűnhet a méz, sajnos kerülendő, mivel kb. 70 %-ban egyszerű szénhidrátokat tartalmaz, így a gyorsan felszívódó anyagok táborát gazdagítja. Ennek következtében gyorsan megemeli a vércukorszintet, és ami a fogyókúrázóknak is rossz hír, sajnos az energiatartalma sem elhanyagolható.

Fruktóz

Régebben – és sajnos még ma is – a diabetikus termékek nagy részét fruktózzal, azaz gyümölcscukorral édesítették, mivel lassan emeli meg a vércukor szintet. Így elsőre valóban jó választásnak tűnhet, ám nagy mennyiségű használata során megemelkedhet a triglicerid vérzsír szinje, és a szénhidrát tartalma is 100%. De ne feledjük, hogy az ételekben természetes formában jelen lévő fruktóz nem jelent egészségügyi problémát, hiszen például a gyümölcsökben lévő rostok nagy mértékben lassítják a felszívódását.

Agave szirup

A jó marketingnek köszönhetően az egészséges életmód hívei és a cukorbetegek/IR-esek egy időben gyakran nyúltak mexikói agave sziruphoz, pedig az elmúlt időszakban kiderült róla, hogy nem is annyira egészséges, mint az hiszik. Hogy mi a baj vele? Ugyanaz, mint a fruktózzal, ami nem csoda, hiszen nagyrészt fruktózt tartalmaz. Éppen ezért az inzulinrezisztenciások és a cukorbetegek kerüljék, a fogyókúrázók és az egészséges életmód követői pedig csak mértékkel fogyasszák – figyelmeztet Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Kókuszvirág cukor

Nagy újdonságnak számít a kókuszcukor, vagy más néven, a kókuszvirág cukor. Glikémiás indexe 35, tehát alacsonynak számít, de egyelőre még annyira újdonságnak számít, hogy sok vizsgálatot még nem folytattak le a szervezetre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

Valójában kókuszvirág (más néven pálmacukor) nektárjából készült hagyományos cukorról van szó. Nagy része (80%) szacharóz – kettős szénhidrát -, 3-9%-a szőlőcukor – egyszerű szénhidrát. A benne lévő kalória és szénhidrát mennyisége közel azonos a répacukoréval, ám tartalmaz kevés inulint (növényi rost) és „magas” az ásványi anyag és vitamin tartalma is. Éppen ezért lehet alacsony a glikémiás indexe, de magas szénhidrát tartalma miatt nem kifejezetten ajánlható szénhidrát anyagcsere problémával küzdőknek.

Szerző: Budai Endokrinközpont (PatikaMagazin)

46 praktika a háztartásban amit nem árt tudni - Nagymamáink házi praktikái
A legjobb ételek savanyú káposztából - Nehéz lesz választani!



Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés

Tippek, hogy időben megelőzzük az elhízást Rengeteg fogyókúrás recept ismert manapság, de nem feltétlenül kell mindenkinek csontsoványnak lennie. Már nem is divat, és nem is egészséges az önmagunk sanyargatása, csak azért, hogy mindenáron beilleszkedjünk egy a külvilág által kialakított ideálba. De azért nem árt, ha od...
Tévhitek: Olaj, Kenyér, Cukor, Chips, Pattogatot... Számos fórumon olvashatunk arról, milyen élelmiszereket érdemes kerülnünk, melyek azok, amelyeknek nincs helye az étrendünkben. Pedig tudjuk: nincs egészségtelen étel, csak egészségtelen étrend. Szabó S. András, egyetemi tanár, az Élelmiszerfizika Közhasznú Alapítványának kur...
Természetes édesítés, egészséges életmód Komoly ellenérzése van az embernek a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban is. Érdekes módon gyakran napvilágot lát róluk valami csalafintaság.   Egy kis hólyagrák a patkányoknál – de persze ők teljesen mások mint mi, ezért a tanulmányt inkább nem is kell figyelembe venn...
Stevia termesztése otthon Bizonyára egyre többen hallottunk már a STEVIAról. Régebbi cikkünkben olvashatunk erről a csodálatos gyógynövényről: A sztívia (Stevia rebaudiana) Ha szeretünk kertészkedni, a sztívia megjutalmazza erőfeszítéseinket. A talaj előkészítése Jóllehet a sztívia elviseli a ...
Stevia magról nevelése Stevia magról nevelése Egyre többen ismerik meg a csodálatos stevia növényt, ami egyfajta természetes cukor. Készülnek belőle kivonatok csepp, por és tabletta formában is. Ezekről a kivonatokről a napokban olvasható volt egy cikk a BBC-news oldalán, amiben próbálták az ...
STEVIA az édes növény! A Stevia(sztívia, sztevia), a természetes édesítőszer, melyet a világ számos táján évtizedek/évszázadok óta fogyasztanak. Ha Ön cukorbeteg, fogyókúrázik vagy csak egyszerűen szeretne egészségesebben élni, akkor a Stevia az Ön édesítőszere is! A dél-amerikai indiánok ál...
Rágózol? Feltétlenül olvasd el ezt! Ha Te is rendszeresen rágózol, nem árt, ha az előnyök mellett megismered a dolog hátulütőit is. Manapság már szinte minden táskában ott lapulnak a lehelet felfrissítésére és az unaloműzésére alkalmas csemegék. Íz- és színkombinációik száma a végtelennel vetekszik, így min...
Nem egészséges a 100 %-os narancslé Vajon mitől lehet egészséges, friss és százszázalékosan natúr, sőt még bio is az a narancslé, ami hetek vagy hónapok óta ott állt az üzletben? Egy történelmi és egészségességet visszatekintést elemző cikk szerint a polcokon megtalálható narancslevek manapság már sok jó...

Facebook hozzászólás