Hirdetés
A fagyasztott termékek körüli fertőzés botrány ( erről itt, és itt írtunk ) adja az aktualitását annak, hogy definiáljuk pontosan mit is jelent a fagyasztott zöldségeknél az úgynevezett “biztonságos fogyasztás ( tehát a lisztéria és egyéb baktériumok kiirtása)”, vagyis mit kell tenni a termékkel. A csomagoláson mindig megtalálhatja a megfelelő információkat, sose felejtse el elolvasni a tájékoztatót. Nos… a terméket úgy kell megfőzni, hogy annak maghőmérséklete legalább 2 percig elérje a 75 fokot. Ez leegyszerűsítve, 2-3 perces forrást jelent. Ezt még akkor is érdemes elvégezni, ha salátába szánjuk a zöldségeket. Nem elég leforrázni, a nyersen turmixolás pedig kifejezetten nem ajánlott!
Mind egyéb terméknél ami fagyasztott, vagy hűtést igényel, szintén lehet probléma. Főleg amennyiben 5 napnál tovább tároljuk! Ilyenek például az alábbiak:
- Készételek,
- Nyers tej és abból készült élelmiszerek,
- Lágy sajtok (például feta, brie, camembert, kéksajtok),
- Nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények (például virsli, párizsi),
- Nyers és füstölt halak,
- Nyers zöldségek,
- És a nyers süteménytésztákat se kóstolgassuk – mondjuk utóbbit a szalmonella miatt veszélyes tojás miatt sem.
Amennyiben teljes biztonságra vágyunk, a húsok esetében is érvényes a 75 fokos maghőmérséklet, ami bizony jól átsült húst jelent. A nyers húsokat pedig felejtsük el! A tárolásnál ügyeljünk, hogy az élelmiszerek lehetőleg ne érintkezzenek egymással, mivel ilyen módon is terjedhet a fertőzés, a hűtő nem nyújt ez ellen védelmet! Legyenek mindig körültekintőek, ezzel sokat tehetnek az egészségük megőrzéséért.