Mit együnk, ha hidegre fordul az idő?







Hirdetés betöltése…

Mit együnk, ha hidegre fordul az idő?

Melegítő hatású ételek őszi-téli napokra

Minden egészséges ember észreveszi, hogy egészen másfajta táplálékot kíván a hideg, sokszor nagyon száraz, vagy épp nyirkos téli időben, mint a forró nyári napokon. Érdemes hallgatnunk testünk jelzéseire, mert néhány egyszerű alapelv betartásával ilyenkor is sokat tehetünk jó közérzetünk megőrzéséért.

 

Az évszakok szerinti táplálkozásról és az ételek különböző fűtőértékéről szinteminden nemzeti konyha említést tesz, igazán részletesen és rendszerbe foglalva azonban az indiai ájurvédikus táplálkozás, illetve a hagyományos kínai orvoslás, és az ebből kinőtt makrobiotika foglalkozik vele.

Az említett táplálkozási irányzatok szerint a téli napokon szervezetünknek több kalorikus energiára van szüksége, aminek nagy részét a hőszabályozásra, az állandó testhőmérséklet fenntartására használja fel. Bár ez normális keretek között teljesen automatikus folyamat, nem árt rásegítenünk egy kicsit az évszaknak megfelelő, melegítő hatású ételek fogyasztásával.

Általános alapelvként elmondható, hogy ilyenkor érdemes csökkentenünk a nyers ételek arányát a főttek javára, és nyugodtan visszahozhatjuk étrendünkbe a nyáron száműzött olajosabb, zsírosabb fogásokat. Megfelelő konyhatechnikai eljárásokkal – sütéssel, főzéssel – a tűz elem mennyiségét növelhetjük ételeinkben, az olajokkal, zsiradékokkal pedig hozzájárulhatunk testünk hőraktárainak feltöltéséhez. A hűtő hatású zöldségeket és joghurtot gabonafélékkel, olajos magvakkal kell felváltanunk.

Létezik néhány kifejezetten melegítő hatású gabona és más magféle, amelyek ideális téli tápláléknak számítanak. Bátrabban adagolhatjuk ilyenkor a csípősebb fűszereket – paprika, gyömbér – és a különböző hagymaféléket is. Mivel azonban a szervezetünknek továbbra is szüksége van élő enzimekre, amelyeket a hőkezelés tönkretesz, minden nap fogyasszunk nyers, szezonnak megfelelő gyümölcsöt vagy zöldséget is – kiváló választás a télálló alma vagy a cékla. Az ájurvédikus gyógyászat a nyers és a főtt ételek ideális téli arányát 80/20 százalékban határozza meg.

És még egy fontos tanács: télen ne kínozzuk magunkat böjtkúrákkal, mert ilyenkor a szervezet a raktározásra áll be. Akkor teszünk magunknak a legjobbat, ha tápláló, magas energiatartalmú ételeket fogyasztunk, és a méregtelenítést a tavaszi hónapokra időzítjük. Ezek az egyszerű alapelvek egyáltalán nem idegenek a mi kultúránktól – gondoljunk csak a fűszeres forralt borra, a gyömbéres-mézes sült almára, a sült gesztenyére vagy a többi hagyományos téli csemegére! Használjuk hát ki az ételek melegítő hatását, és vegyük fel természetesen a küzdelmet a fagyos napok kihívásaival! Receptjeinkkel ehhez kívánunk segítséget nyújtani.

Édesmandula-tej

Hozzávalók:
–    5 darab édesmandula
–    1 pohár tej
–    ½ teáskanál őrölt kardamom

Az éjszakára beáztatott mandulát hámozzuk meg, a tejet pedig forraljuk fel. Az alapanyagokat öntsük össze egy mixerbe, és jól keverjük el. Rendkívül jó erősítő téli időben vagy nagy megterhelések után.

Az édesmandula

Étkezésre az édesmandula használatos, míg a keserűmandula olaja ízesítésre szolgál (ezt teszik például a híres likőrbe, az Amarettóba). Fehérjében, kalciumban, magnéziumban, és étkezési rostokban gazdag. Édes íze és melegítő hatása miatt az ájurvéda tipikus téli étele. Mivel a héja nehezen emészthető, felhasználás előtt mindig áztassuk be és hámozzuk meg.

Meleg amarántkása

Hozzávalók:
–    1 csésze amaránt
–    2 ½ bögre víz
–    1/8-1/4 csésze mazsola
–    ízlés szerint méz és/vagy gyömbér

Forraljuk fel a vizet, és keverjük bele az amarántot és a mazsolát. Újraforrás után vegyük le a lángot, és fedjük be. Főzzük, amíg a gabona meg nem puhul (körülbelül 25 perc), közben néha kevergessük meg. Ízesíthetjük további melegítő hatású fűszerekkel, például gyömbérrel, vagy egy kanál mézzel. Melegen tálaljuk. Nagyszerű reggeli étel egy fagyos téli napon.

Az amaránt

A Dél-Amerikai népek szent gabonaként tisztelték, mára pedig a táplálkozástudomány is bebizonyította, hogy az apró mag valóságos energiabomba. Biológiailag könnyen hasznosuló vastartalma kiemelkedő, ezért különösen ajánlott vegetáriánusoknak és nőknek. Kalciumtartalma szintén figyelemreméltó: 100 gr amarántban majdnem kétszer annyi található, mint 100 ml tejben. Magnéziumban nagyságrendekkel gazdagabb a többi gabonafélénél. Különösen gazdag lizinben; ez az esszenciális aminosav az anyagcserét tartja karban, elengedhetetlen a szövetek regenerálódásához, és segíti a zsírsavak megfelelő felhasználását. Ez utóbbi főleg sportolóknak tesz jó szolgálatot, de télen, amikor a szervezetnek több energiára van szüksége, mindannyiunknak fontos lehet.

Quinoa leves

Hozzávalók:

–    1 csésze zöldségalaplé
–    ½ csésze quinoa
–    1 ¾ csésze víz
–    ¼ teáskanál cayenne-bors
–    2 gerezd fokhagyma
–    1 csésze kukorica
–    1 ½ teáskanál petrezselyem
–    1 teáskanál friss zöldcitromlé

Az előző este beáztatott quinoát leszűrjük, hozzáadjuk a zöldségalaplét, a vizet, a cayenne borsot és a szétnyomott fokhagymát, majd az egészet felforraljuk. Forrás után közepes lángon 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a kukoricát és további 3 percig főzzük. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a zöldcitromlét. Melegen tálaljuk.

A quinoa

Az inkák mágikus erőt tulajdonítottak neki és a „magok anyja” névvel illették. Esszenciális aminosavakban nagyon gazdag, továbbá kiváló vas- és B-vitaminforrás. Magas olajtartalma miatt melegítő hatású, az ájurvéda főleg nyirkos hideg időben ajánlja.

A cayenne-bors

Valójában a csilipaprika fűszerként használt őrleménye. A magyar paprikánál csípősebb; rendkívül erős melegítő hatását magas kapszaicin-tartalmának köszönheti. Nagyon jól stimulálja a vérkeringést, oldja a nyálkás lerakódásokat.

Hajdinaropogós

http://1.bp.blogspot.com/-ISvWF2inG_M/UFPNdwE-AZI/AAAAAAAAE48/66RCIuMqOXU/s320/hajdina+ropog%C3%B3s800.jpgHozzávalók:
–    1 csésze hajdina
–    2 csésze víz
–    1 kis fej hagyma
–    fél csésze hajdinaliszt
–    2-3 tojás
–    a sütéshez olaj vagy vaj
–    só
–    ételízesítő

A jól átmosott és kiválogatott hajdinát olajon vagy vajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a vizet, és héjával beledobjuk a megmosott hagymát. Csipetnyi sót és természetes ételízesítőt is tehetünk hozzá. 5-7 percig erős lángon főzzük, majd körülbelül 10 percig fedő alatt duzzasztjuk. Ha kihűlt, hozzákeverjük a hajdinalisztet (ennek hiányában megteszi a búza- vagy tönkölyliszt is) és a tojást. Ízlés szerint fűszerezzük, és az egészet jól összekeverjük. A masszából golyókat formázunk, végül kevés olajon vagy vajon a gömböket laposra nyomkodva mindkét oldalukon kisütjük.

A hajdina

A közhiedelemmel ellentétben nem gabona, hanem egyfajta keserűfűféle. Kiemelkedő a kalcium- és magnéziumtartalma, de gazdag vasban, rézben és cinkben, továbbá említésre méltó a B-vitamin tartalma. Sok antioxidáns hatású flavonoid is található benne; magas rutintartalma miatt (természetes érvédő) a népi gyógyászatban szív-és érrendszeri panaszok kezelésére használták. Kiemelkedő rosttartalmánál fogva csökkenti a koleszterinszintet, és a benne található szénhidrátok is lassabban szívódnak fel. Ennek köszönhető, hogy kedvező a glikémiás index értéke (54-59), vagyis nem okoz nagymértékű vércukorszint-ingadozást. Melegítő és fényérzékenyítő hatása miatt kifejezetten téli táplálék.

Hamis túrógombóc kölesből

Hozzávalók (4 főre):
–    150 gr köles
–    60 gr tönkölybúzadara
–    100 gr teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
–    1-2 evőkanál margarin
–    500 ml tej vagy rizstej
–    1-2 dl joghurt vagy szójajoghurt
–    50-100 gr cukor vagy nádcukor
–    fél citrom leve
–    0,5 dl olaj
–    só

A tejet feltesszük melegedni, majd hozzáadjuk az előző este beáztatott és leszűrt kölest, valamint

A hajdina, a köles, a quinoa, és az amaránt nem tartalmaznak glutént, ezért lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják őket!

a cukrot. Kevergetve addig főzzük, amíg majdnem teljesen megpuhul. Ekkor beletesszük a darát és a margarint, és készre főzzük. Letakarjuk, majd félretesszük hűlni. A morzsát olajon kicsit megpirítjuk. A kézmeleg kölesbe belekeverjük a citromlevet, a joghurtot és a sót, majd hozzáadjuk a búzadarát. A masszából gombócokat gyúrunk, amiket a beleforgatunk a morzsába. Tejföllel vagy joghurttal, porcukorral, esetleg lekvárral tálaljuk.

A köles

A szója mellett az egyetlen olyan gabonaféle, amely a teljes értékű fehérjét tartalmaz, ezért nagyon fontos eleme a vegetáriánus étkezésnek. Lúgosító hatású. Magas szilíciumtartalmánál fogva erősíti a kötőszöveteket, a hajat és a körmöket. Viszonylag magas zsírtartalma miatt kiváló energiaforrás.

forrás:edesviz.hu

Ételízesítőpor házilag
Tökéletes házi sajt – recept



Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés

Zsírégető leves minden napra – gyors fogy... Ha sürgősen szeretnél leadni pár kilót, akkor érdemes kipróbálnod ezt a diétát, melyet általában szívbetegeknél alkalmaznak műtét előtt, ha gyors súlycsökkentésre van szükség. Ez a diéta igen hatásos, de elég drasztikus, ezért csak végső esetben vágj bele, ha úgy érze...
Zsibbad a keze? Komoly bajt jelezhet! Ha egy ideget rendszeresen erőhatás ér, a nyomás, kompresszió tünetei idővel megmutatkoznak rajta: vérellátása csökken, az ideghez tartozó területen fájdalom, zsibbadás, gyengeség, érzészavar jelentkezik. Ez történhet a kéz egyik legfőbb idegével, a tenyéri felszín közeléb...
Zseniálisan egyszerű trükk a ceruzaelem tölté... Természetesen erre a legegyszerűbb mód a voltmérő kütyü. Igen ám, de kinek lapul a zsebében ügyes kis voltmérő a nap minden percében?! Akik szorult helyzetben vannak ceruzaelem-téren, és akiknek nemhogy a zsebében, de még csak a háztartásban sincs voltmérőjük, és mellőzni ...
Zseniális ötlettel neveli a paradicsomot ez a f... James Bryan eredeti és hatékony ötlettel állt elő. Azt mutatta be, hogyan ültethetünk úgy paradicsomot, hogy biztosítani tudjuk számára a megfelelő támasztékot, a növekedési feltételeket és a csepegtető öntözést is egyszerre. Az eredmény lenyűgöző, a technika pedig könnyen...
Zsemle zabpehelylisztből A zabpehelylisztet már régóta meg akartam próbálni, a pékárukhoz használt lisztekbe szokás keverni. Sikérmentes, ami azt jelenti, hogy önmagában nem keleszthető, vízzel keverve ragadós, nyálkás lesz. Fogyasztásakor azonban ez előnyös tulajdonsággá válik, mert a nyák bevonja a...
Zöldturmix – az élet itala A nyersvegánság elterjedésével és az internet segítségével, ma már könnyen elérhetőek azok a régi-új irányzatok, amelyek a friss zöld leveles zöldek és a gyümölcsök hatalmáról, jótékony hatásairól számolnak be. Én először nyersvegán külföldi, majd magyar blogokon ta...
Zöldséggel töltött paprika Könnyű elkészíteni, és kimondottan vacsorára ajánlott. Nem telik 30 percnél több időbe, és máris kész a valóságos vitamin-bomba! Mai receptajánlónkban a zöldséggel töltött paprika elkészítésének rejtelmeibe vezetünk titeket.   Két személyre, a következők k...
Zöldborsó előnyös tulajdonságai Zöldborsó - tudományos nevén ( Pisum Sativum ) 78%- víz, 5,50%- cukor, 5 %- rost, protein, szénhidrát és ásványi anyagokat tartalmaz. Ásványi anyagok közül kalciumot, nátriumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, cinket, szelént, rezet és mangánt. Kiváló vitaminfo...

Facebook hozzászólás