Mit együnk, ha hasmenésünk van?


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Elvileg számos házi gyógymód létezik, melyeket alkalmazhatunk akut hasmenés ellen. Mindenesetre már a táplálkozásnál odafigyelhetünk, mit viszünk be a szervezetünkbe, és így bizonyos mértékig enyhíthetjük, vagy akár meg is szüntethetjük a hasmenést.

Az elmúlt években meglehetősen sok mítosz született, mely táplálék ideális, ha túl híg a széklet. Ezekből sokat nyugodtan figyelmen kívül hagyhatunk, mivel – enyhén szólva – egyszerűen képtelenségek. Ebben a cikkben azt szeretnénk bemutatni, hogy mely ételek valóban jótékony hatásúak hasmenésnél.

Mit ehetünk hasmenésnél?

Sokan ajánlanak sós stanglit és kólát, mivel ezek az élelmiszerek megfogják a székletet. Mindenesetre nem árt az óvatosság, mert a só túlzott fogyasztása és a sok cukor a hasmenést néha akár fel is erősítheti. Adunk néhány tippet, melyek biztosan segítenek a hasmenés leküzdésében:

  • Tanácsos almát reszelni és fogyasztani. A héjában található pektin képes megkötni a béltraktusban lévő folyadékot, és így enyhén székletfogó hatású, ami természetesen jól működik hasmenés ellen. Az alma lereszelése fontos, mert így nagyobb felülettel találkozunk, mint harapással. Normál esetben a beleink egyedül is megbirkóznának vele, de hasmenésnél ez a művelet erősen korlátozott, és a hasznos pektin gyakran egyszerűen kiválasztódik, és csak reszeléssel fejti ki teljes hatását.
  • Sok tea és leves hasmenés ellen. A tea nagyon jól működhet hasmenésnél, hiszen ennél a betegségnél egy kissé felborul a folyadékháztartásunk egyensúlya. Elsősorban gyógynövényteák ajánlottak vagy egy könnyű leves, ami egyúttal fontos ásványi anyagokat is juttat a szervezetbe.
  • A csokoládé székletfogó hatással rendelkezik. Nem arról van szó, hogy édes finomságokkal jutalmazzuk magunkat, hanem célzottan meghatározott csokoládéfajtákat együnk. Minél nagyobb a kakaótartalom, annál jobb. Azaz a keserű csokoládé jobban segít hasmenésnél, mint a szokásos tejcsokoládé.
  • Együnk banánt hasmenés ellen. Az almához hasonlóan a banán is pektint tartalmaz, ami képes megkötni a vizet a béltraktusban.

Mit ne fogyasszunk hasmenésnél?

  • A kóla méreg a szervezet számára. Még ha helytelenül újra és újra is ajánlják hasmenés ellen, semmiképp nem tanácsos inni. A szénsav és a túlzott cukortartalom negatív hatással van a bélflórára.
  • Az erős fűszerek nem tesznek jót általánosságban sem. Ha hasmenéstől szenvedünk, még inkább kerülnünk kell az ilyen plusz terheléseket.

Ezen kívül nem ajánlott a tej vagy egyéb laktóztartalmú táplálék, zsíros ételek, savanyú dolgok fogyasztása, melyek megterhelik a gyomrot.

forrás

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...