Mire jó a száraz kenyér? Ne dobjuk ki!


Hirdetés


 Sok háztartásban szárad meg időnap előtt a kenyér, ezért gyakran végzi a szemetesben. Ne dobjuk el, mert ha nem penészes, nagyon sok mindenre fel lehet okosan használni. Gyerekkorunkban otthon szárított kenyérből készítettük a zsemlemorzsát, és komolyan, sokkal finomabb volt, mint most a bolti.

De mire hasznosíthatjuk azon túl, hogy zsemlemorzsa lesz belőle?

Ha a kenyér még nem annyira száraz, inkább csak régi, és már amúgy sem ennénk meg, használhatjuk abban az esetben, hogyha leesett egy üvegpohár és darabokra tört a padlón. Ez sok fejtörést szokott okozni, hogy vajon minden darabot sikerült-e összeseperni, és nehogy a gyerek belelépjen. Ha egy szelet, még puhább kenyérrel „feltöröljük”, átdörzsöljük a padlót, az egészen biztosan összeszedi a maradék szilánkokat.

Nagyanyáink régi bevált szokása, van aki ismeri még, de sokan nem is hallottak róla. Ha nem szeretnénk, hogy főzés közben a lakás megteljen kelletlen szagokkal, tegyünk a fazék tetejére egy szelet, nem túl friss kenyeret, ez majd jól magába fogja szívni. A lakás pedig némileg mentesül a szagoktól.

Ha a (barna)cukor keményedésnek indul, tegyünk a cukor zacskójába egy szelet kenyeret, így a cukor majd visszanyerni eredeti állagát.

Hogyha túl zsírosra sikeredne a húsleves, tegyünk a tetejére egy szelet száraz kenyeret, az majd gyorsan magába gyűjti a fölösleges zsírt.

Ha hagymavágás közben egy darabka félszáraz kenyeret tartasz a szádban, az majd felszívja a könnyezést kiváltó anyagokat, mielőtt a szem közelébe kerülnének. Nagyanyáinknak bevált!

Hirdetés


Hirdetés betöltése...