Milyen hatással lehet a politika, és a választások az emberi egészségre, mentális, fizikális állapotra?


Hirdetés

Elsőnek nézzük meg, hogy a wikipedia szerint, mi is a politika definíciója: A politika kifejezés az ókori görög polisz névből ered. A politika szó magyar jelentése közélet, ez értelemben tehát mindenki, aki részt vesz a közéletben, tevékeny (aktív) vagy tétlen (passzív) politikát folytat. A politikával, közélettel, annak jelenségeivel foglalkozik a politikatudomány.

Általában úgy gondolunk a politikára, mint a hatalomért folytatott küzdelemre, mint ennek színterére, s mint a politikai színtér eseményeire. Politikai ideológiák célja az (érvényes vagy a mindenkori) az emberi társadalom működtetésének a megismerése, és ennek alapján, irányelveket állapít meg. Legtöbbször valamely társadalmi struktúrán belüli csoport (rend, osztály, réteg, politikai csoport, cég) érdekét tükrözi, s egyben sajátos szemléletmódját, valamint a végső célját hirdeti.

A politika szónak van egy másik fontos, naponta használt jelentése, ami az angol „policy”-nek felel meg (szemben a politics kifejezéssel), és ami nagyjából azt jelenti, irányelvek. Egy csoport, társaság, cég vagy párt politikája. Ahogyan egy kormánynak van egy külpolitikája, drogpolitikája, stb., ugyanúgy egy cégnek is lehet politikája valamivel kapcsolatban, például szerzői jogokkal kapcsolatos politikája (copyright policy). A politika, mint irányelvek rendszere azért is különösen fontos, mert a politikai szereplők, pártok is bizonyos politika alapján politizálnak, adott ügyekkel, adott kérdésekkel kapcsolatban megfogalmaznak egy bizonyos politikát, és azt képviselik. Ezek nemcsak szakpolitikák, egy-egy pártnak általános politikai jellemvonásai is meghatározhatók, mint baloldaliság, konzervativizmus, stb..

Szóval a fenti részeket ragadtunk ki a wikipédiáról, ha érdekli a teljes cikk, keresse fel az oldalt!… Nos a címben szereplő kérdésre pedig, nem tudjuk a választ! Nem találtunk semmilyen konkrét tanulmányt, felmérést, ezzel kapcsolatban!

Egy videót azért bemutatunk, amiben a testbeszédről beszél Amy Cuddy.  ( Testbeszédünk alakítja, hogy kik vagyunk ) A videóban szó esik kicsit a politikáról, és ezért egy leheletnyit ugyan, de kapcsolódhat a téma, a címben feltett kérdéshez!

 

Szeretnénk azt hinni, hogy semmilyen módon nem befolyásolja lelki, és fizikális egészségünket, ha politizálunk, vagy elmegyünk szavazni. Bár arra szinte fogadni mernék, hogy lesznek olvasók, akik még talán ezen a “cikken” is felháborodnak, és negatív kommenteket fognak írni a Facebookra. Nos ha ezt vesszük alapul, a mi saját véleményünk szerint, élettanilag lehet serkentő, vérkeringést serkentő, bizonyos hormonokat termelő hatása a politikának. ( Olyan mintha meginnánk néhány kávét, vagy futnánk kicsit ) Ez lehet jó. Ugyanakkor okozhat stresszt, feszültséget, és komolyabban elhívatott vagy elkötelezett embereknél kudarc, vagy apátia érzést, ha az ő támogatottja veszít! Ez pedig rossz hatással lehet a szervezetre. Ez kicsit olyan, mintha versenyeznének az emberek, egyik csapat itt, másik ott, és ki “rúg több gólt”. Azonban ilyen felállásban, mindig van egy győztes, és egy vesztes, és mind a két helyzetet, tudni kell kezelni! De sportnak akkor sem nevezhetjük a politikát, szóval azt tanácsoljuk azoknak, akik nehezen viselik a nyomást, stresszt, azok csak mértékkel ( mint szinte mindent 🙂 ) keressék ezt a fajta “elfoglaltságot”. Éljen mindenki a választási jogával, ez jó próba mindenkinek, hogy képes legyen a döntési képességét edzeni, javítani, és akár mozgásnak is megteszi, ha valaki elsétál leadni a szavazatát. Deeee! Mindenkinek azt javasoljuk, hogy plusz terhet ne vegyenek magukra, a másik ember obszcén, kulturálatlan, emberhez nem méltó becsmérlése, az egészen biztosan ártalmas mindenkinek!!!

Hirdetés
Hirdetés betöltése...