Milyen diéta szükséges gyomorfekély esetén?


Hirdetés


A gyomorfekélyre jellemző, hogy panaszmentes és kellemetlen, fájdalmas tünetekben bővelkedő szakaszok váltják egymást.

fekely-300x225Milyen diéta szükséges gyomorfekély esetén?

A fekélybetegségben szenvedők étrendjének összeállítása hasonló a savtúltengés diétájához. Az étrend energia- és fehérjegazdag legyen, káros a zsiradékban gazdag táplálkozás. Az étrendben az energiát elsősorban az összetett szénhidrátok: liszt, burgonya, rizs, kifőtt tészták, kenyér és péksütemény, tojás, dió, mogyoró, mandula; könnyen emészthető zsiradékok: vaj, margarin, tejszín formájában biztosítják.

A panaszokat a beteg gyomrában felhalmozódó sav okozza. Ezért úgy kell összeállítani az étrendet, hogy az étkezések között rövid idő legyen, mert így mindig van valamennyi táplálék a gyomorban, ami leköti a feleslegesen termelődő savat. A panaszmentes, a fekély gyógyulása utáni időszakban is ajánlatos naponta ötször, hatszor étkezni. Az így elfogyasztott ételek kevésbé terhelik meg a gyomrot, és az érzékeny nyálkahártyát sem izgatják.

A tejnek kiváló savmegkötő hatása van, de nem szabad egyedüli, vagy fő tápláléknak tekinteni. A gyomrot 10-15 perc alatt elhagyja, ezért csak kiegészítő táplálékkal együtt fejti ki hosszú időre savmegkötő hatását. Minden étkezéskor szilárd ételt is kell fogyasztani, mert ez időzik hosszabb ideig a gyomorban.

A tejivás kérdése a diétában évtizedek óta vitatott. Egy bizonyos mennyiségen túl (napi 1/2 liternél több tej) az ellenkező hatást válthatja ki. Ugyanis jelentős mennyiségű fehérje- és kálciumtartalma miatt a felszabaduló gasztrin fokozhatja a savelválasztást. A tej fogyasztása ezért egyénre szabott legyen a diétában, mint ahogy általában a többi élelmiszer fogyasztása is az egyéni tűrőképességtől kell, hogy függjön.

Minden étkezésre jusson fehérje, főleg jelentős fogyás, vérzés után kell törekedni arra, hogy minden étkezés tartalmazzon állati fehérjét is. A zöldség-és főzelékfélékből, burgonyából, rizsből, tésztafélékből, kenyérből, péksüteményből álló, és állati eredetű fehérjével együtt fogyasztott ételeknek van a legjobb savkötő hatása,

A zsiradékok közül előnyösebb a margarin és a napraforgó étolaj használata. A zsírban különösen gazdag élelmiszerek: szalonna, császárhús, tepertő, disznósajt, kolbászfélék ne tartozzanak a gyomorbeteg diétájába.

Az ételkészítéshez használt, húsban, tojásban, tejtermékekben jelenlevő növényi eredetű zsiradék elegendő a szervezetnek. Óvakodjunk az olyan konyhatechnológiai eljárásoktól, amelyek hosszas sütésből állnak, mert az erősen hevített zsírokban (olajokban) a gyomornyálkahártyát izgató bomlástermékek keletkeznek.


Több zöldség- és főzelékfélét, több gyümölcsöt fogyasszon a fekélybeteg, indokolatlan az ezektől való félelem, hisz sok értékes anyagot tartalmaznak, változatosan és ízletesen készíthetők cl, emellett kitűnő savkötő hatásúak.

Hogyan ízesítsen a fekélybeteg?

Az erős hatású fűszerek (erős paprika, csípős zöldpaprika, mustár, torma, ecet, feketebors) izgatják a gyomornyálkahártyát, így fokozzák a savtermelést, ami panaszt okoz. A helyettük ajánlott édesnemes paprika, kakukkfű, sáfrány, babérlevél, köménymag, borsikafű, citrom és narancs héja, fahéj, szegfűszeg, zeller és petrezselyemzöld általában nem okoznak panaszt.

A legelterjedtebb ízesítőről, a sóról se feledkezzünk meg. Az erős sózás hatására is fokozódik a gyomomedv-elválasztás. Kevesebb só használatától még nem lesz „sótlan” az étel. Ugyanakkor valamennyi fűszer eltiltása felesleges, mert csökkenti az élvezeti értéket, és ez rontja az étvágyat.

A sok cukrot tartalmazó ételek és italok súlyosbíthatják a gyomorhurutot, ezért csökkenteni kell fogyasztásukat.

A diéta kiegészítésére igen alkalmas a gyógyvizes ivókúra, mivel kitűnően oldja a felhalmozódó nyákot, tisztítja a gyomornyálkahártya felületét, eltávolítva róla az összegyűlt gyulladási termékeket. Naponta 2-3 dl kortyonként való elfogyasztása javasolt fél órával étkezés előtt. A kúra időtartama 4-6 hét.

Az élvezeti cikkek közül a legártalmasabb az alkohol, mely a gyulladásos, fekélyes gyomornyálkahártyát izgatja. Legrosszabb hatású a tömény alkohol, de a bor és a sör sem kíméli a gyomrot.

A gyenge, világos tea nem okoz panaszt. Az erős kávé, tea koffein-és csersavtartalma viszont izgatja a gyomrot. A hozzájuk adott tej kedvező hatású.

A dohányzás hatására is fokozódik a gyomornedv-elválasztás, súlyosbodik a gyomorhurut, csökken a beteg étvágya, és ez rontja a jól összeállított diéta kedvező hatását. Ezért ajánlják azt, hogy a dohányzást abba kell hagyni.

forrás: gasztrokura.com

Hirdetés


Hirdetés betöltése...