Miért vesz mindent a szájába?


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

A szülők rémálma, amikor a baba mindent a szájába vesz, ami csak a keze ügyébe kerül, különösen azt, ami apró és veszélyes. Miért van ez? Mit lehet tenni?

mindent a szájába veszVannak, akik már alig várják, hogy a baba a játékok felé nyúljon, vagy a szájába tudja tenni a cumit és ne kelljen mindig visszaadogatni neki, másokat meg éppen az aggaszt, hogy a kicsi már 2-3 hónapos korától mindent megszerez, ami a keze ügyébe akad és a szájába tömi. A baba számára a világgal való ismerkedés nem csak látásból és hallásból áll: meg kell fognia mindazt, amire kíváncsi, és be kell tennie a szájába is, hogy megtudja ehető-e. Ő így ismerkedik a világgal.

Abban a pillanatban, hogy elkezd kanalas ételeket is enni, és egyre több ízt, állagot, ételt ismer meg, valamint fokozatosan felfedezi a környezetét, felismeri, mi az, ami ehető a tárgyak közül és mi az, ami nem. Többnyire 6-12 hónapos kor között nagyon erős a babánál ez a hajlam, egyrészt a fogzás miatt, másrészt, mert ilyenkor kezdi aktívan felfedezni a környezetét, ezért kíváncsi, mi mire való, mi milyen ízű.

Az anyatejes babák néhány hónaposan már az anyamellet próbálják a szájukhoz húzni, rájönnek, hova kell nyúlni, ha éhesek, a cumis babák pedig a cumi után tudnak nyúlni, a szájukba tenni azt, erre általában 4-5 hónaposan már képesek, ha karnyújtásnyi távolságra van tőlük a cumi.

Amikor már fogzik A fogzás idején a fájó, húzódó íny nyugtatására a babák hajlamosak mindent a szájukba tenni és rágni, vagy módszeresen dörzsölni az ínyüket. Gyakran nem is ott masszírozzák az ínyt, ahol éppen jön a fogacska, hanem a hátsó fogaknál, ugyanis a a kisőrlők és a szemfogak, amik általában csak 14-15 hónaposan kezdenek áttörni, már ilyenkor kellemetlenséget okozhatnak.

A fogzás megkönnyítésére segíthet a rágóka, hűtőrágóka, a Raz-Baby fogzáskönnyítő cumi, valamint, ha kenyérhéjat rágcsálhat a kicsi, de sok baba szívesen rágcsálja a tetrapelenka sarkát is (ezesetben figyelj rá, hogy ha elkezd szálasodni, cseréld le a pelust)

A “mindent a szájába vesz”-korszak általában 1 éves korra csillapodik, addig figyelj rá, hogy ne kerüljön semmi a kicsi közelébe, amit lenyelhet, vagy, ami mérgező lehet a számára. Általában azoknál a gyerekeknél tolódik ki 1 éves kor utánra is ez az időszak, akik nehezen fogadják el a darabos ételeket, ragaszkodnak a pépekhez, mivel ők nem ismerik még kellőképpen az ételek állagát és a fogzással kapcsolatos kellemetlenségeket sem tudják rágással orvosolni. Nekik tehát az segíthet, ha mihamarabb elkezded bevezetni a darabos ételeket elsősorban felcsipegethető falatkákkal, amiket maga ehet meg, mert ezzel kielégíti az ételek iránti kíváncsiságát.

Forrás:http://www.kismamablog.hu/fogzas/mindent-a-szajaba-vesz

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...