Miért olyan értékes a fenyőmag?


Hirdetés


Az aprócska magokat nálunk is be lehet szerezni, bár nem vagyunk azok a fenyőmagon nevelkedett nemzet. De hogyha egyszer kipróbáljuk és felfedezzük, akkor már nem nagyon tudunk szabadulni tőle, vagyis minden boltban azt fogjuk lesni, hogy hol tudnánk beszerezni a fenyőmagot. Íze a manduláéhoz, illata pedig a dióéhoz hasonlít.

 

 

Ezek a kis magocskák első látásra szimpatikusak és finomnak tűnnek. El sem tudjuk gondolni, hogy mennyi munka van vele, míg nekünk, az egészségünk érdekében bezacskózzák őket. Nagyjából kétféle fenyőmag létezik, ami el is jut hozzánk: az európai és az ázsiai. Ez utóbbi olcsóbb és kövérebb is valamivel, mint európai társa.

Az európai fenyőmag azért drágább, mert előállítása igencsak nehézkes, ugyanis a tobozból kézzel piszkálják ki a magokat a szorgos kezek. Bele tudunk gondolni, hogy mekkora munka ez? Azokat a magokat, melyek benne maradnak a tobozban, azokat kemencébe teszik, hogy ott kipattogjanak, majd feltörik és leforrázzák.

Aromás dióízét akkor élvezhetjük igazán, ha száraz serpenyőbe tesszük, és egy kicsit megpirítjuk. Tárolásánál vigyáznunk kell, mert magas zsírtartalma miatt könnyen megavasodhat, de ha hűtőbe tesszük, és lefagyasztjuk, akkor tovább eláll frissen.

Nagyon erős antioxidáns hatása van, sok benne az E-vitamin, a telítetlen zsírsav, kálium és magnézium, viszont nagyon magas kalóriaértékkel rendelkezik.

 

 

 

 

Forrás:http://twice.hu/eletmod/miert-olyan-ertekes-a-fenyomag

Hirdetés


Hirdetés betöltése...