Miért nem virágzik az orchidea? Ezt kell tenned, hogy újra virágba boruljon!


Hirdetés


Az Orhideea Phalaenopsis az egyik legkülönlegesebb szobanövény. A kereskedelemben kínált példányok mindig tele vannak virágokkal, azonban sokszor előfordul, hogy, amint hazavittük, “elfelejtenek” virágozni.

orchidea-1

Fotó: Pixabay.com

A legtöbb orchidea, ha egyszer elvirágzott, nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem hajt új virágokat. Nem kell kétségbeesnünk, csupán annyi a dolgunk, hogy megismerjük közelebbről a csodálatos szobanövényt. Ha tisztában vagyunk vele, hogy hogyan kell öntözni, mennyi fényre, és mennyi tápoldatra van szüksége, akkor meg fogja hálálni gondoskodásunkat.

Az orchidea átlagosan, egyhuzamban 3 hónapon keresztül virágzik. Egy évben 2-3 alkalommal borul virágba, azonban a két periódus között hosszú, akár több hónapos szünetet is tarthat.

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatunk, melyek segítségével könnyen virágzásra ösztökélhetjük az orchideánkat.

1. Teremtsük meg számára a hőmérséklet különbséget. Éjszakára tegyük a növényt egy olyan helyiségbe, ahol, kb. 15 fokos a hőmérséklet.

2. Olyan tápoldattal öntözzük, melynek kisebb a nitrogéntartalma, de magasabb a foszfortartalma. Ez utóbbi serkenti a virágzást.

3. Gondoskodjunk arról, hogy legyen párás a levegő az orchidea körül. Néha spricceljük be a leveleit egy kevés vízzel.

4. Tegyük a cserepet 5 napra sötét helyre. Három hét múlva az orchideánk teljesen ki fog virulni. Ez a trükk csak az egészséges, és fejlett növények esetében válik be.

5. Öntözés helyett tegyünk a cserépbe 3-4 jégkockát. Ezektől hamarabb virágozni fog az orchideánk.

6. Ha azt látjuk, hogy egy elvirágzott orchideánál gyors növekedésnek indulnak a léggyökerek, vagy a levelek, az azt jelenti, hogy fejlődési időszakba lépett. Ez az időszak után közvetlenül meg fog indulni a virágzás is. Legyünk türelmesek.

forrás

Hirdetés


Hirdetés betöltése...