Miért élnek többet a kertészek?


Hirdetés


Az mondják, hogy a kertészkedők átlagban 14 évvel élnek többet kertészkedéssel nem foglalkozó társaiknál. Azért elég nagy a különbség! Dan Buettner és csapata, a National Geographic-al egyetemben, meglátogatta azokat a területeket a világon, ahol az emberek a legtöbbet élnek, és ezeknek az embereknek a titkát akarta felfedezni.

Persze, az élet hosszát sok tényező befolyásolja, de lássunk egy pár kulcsfontosságú tényezőt, amelyekből a kertészek előnyt élveznek:

Elég D vitaminjuk van

Ahhoz, hogy szervezetünk D vitamint állítson elő, szükségünk van a napfényre, és mivel a D vitaminnak védő hatása van a rákos megbetegedésekkel és szív- érrendszeri betegségekkel szemben, logikus, hogy ez is hozzájárul a kertészek hosszú élettartalmához. Még ha nem is kertészkedsz, azért néha napján mutasd meg magad a napnak, de semmiképpen sem annyira, hogy leégj!

Játszanak a sárban!

A jó kertész mindig nyakig van a piszokban, ás, kapál, gyomlál, nem irtózik a földet kézbe venni. Amíg a társadalmunk óvakodik a piszoktól, kémiai tisztítószerekkel tartva távol magát tőle, azért lehet, hogy földdel dolgozni nem is igazán olyan rossz dolog. A talajban mikroorganizmusok, ásványok, baktériumok vannak, amelyekkel ha érintkezünk (persze csak kismennyiségben), képesek fellendíteni immunrendszerünket. Igaz milyen jó barát egy erős immunrendszer, ha sokat szeretnénk élni?

Állandó kapcsolatban vannak a földdel… azaz „földelés”!

Közülünk nagyon kevesen vagyunk közvetett módon kapcsolatban a földdel. Mikor is jártál utoljára mezítláb egy kertben a füvön, például? Biztos hallottál már a körülöttünk lévő elektromágneses sugárzásokról. Akár hiszed, akár nem, a kertészek „földelve vannak”. Figyeld meg, hogy fogod magad érezni, ha legalább 20 percet sétálsz naponta, mezítláb a szabadban!

Stressz levezetés

A kertész megnyugszik, ha kertjét gondozza, és örömet lel munkájában. Ez a stressz levezetésének egy hatékony módja, ami rendkívül jó hatással bír a szervezetre, a vérnyomástól elkezdve, a stressz hormonok kiegyensúlyozásán keresztül, a gyulladás enyhítéséig. Te hogyan vezeted le a stresszt?

Zöldségeket esznek!

Ha már kertész, akkor valószínű egy-két zöldség is megterem nála, s ha már megterem, biztos jobban szeret a saját terméséből enni, mint az áruházban vásároltból. Sok zöldség, kevesebb feldolgozott étel, annyit jelent: több tápanyag, több antioxidáns, kevesebb méreganyag! Ez a nyerő!

Mozognak!

Hát a kerti munka nem egyszerű, a tornatermi edző azt mondaná: alacsony szintű aktivitás és emelés, tökéletes a lazításra és az aktivitás folyamatos fenntartására… Kertészkedők, nektek mi a véleményetek?

Forrás:http://filantropikum.com/miert-elnek-tobbet-a-kerteszek/

Hirdetés


Hirdetés betöltése...