Miért egészséges az almaecet?


Hirdetés


 • Az almaecetet már régóta használják zsírégetőként és keringési betegségek megelőzésében.
 • Biztonságosan alkalmazható a gyerekeknél is, mivel nincs semmiféle mellékhatása.
 • Az almaecetet az almalé erjesztése útján nyerik. Az erjedés almabort eredményez, amiből oxigén hatására ecetsav lesz. Az almaecet pH-ja nagyon előnyös az emberi szervezet számára. Gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és más anyagokban.
 • Tartalmaz C-, E-, A-, P-, B1-, B2- és B6-vitamint, továbbá olyan hasznos ásványi anyagokat, mint a mangán, vas, kalcium, nátrium, magnézium, kén, réz, foszfor, szilícium, klór és a fluor.
 • Az almaecetben találunk még enzimeket, aminosavakat, aldehideket, kálium-kloridot, alkoholos savakat, propionsavat és alma pektint.
 • Az alma pektin egy olyan vízoldékony rost, amely nélkülözhetetlen eleme az egészséges étrendnek.
 • Mivel több mint 90 anyagot, nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, fontos része az egészséges étrendnek.
Almaecet – az egészség megőrzője

Vérnyomás

 • A kálium más anyagokkal együtt hígítja a vért, és így javítja a vérnyomást.

Koleszterinszint

 • Sok szívinfarktus a vér magas zsír- és koleszterintartalma miatt következik be. Az almaecetbentalálható élelmi rostok segítenek a zsírok és a koleszterin eltávolításában.

Cukorbetegség

 • Az élelmi rostok segítenek a vércukorszint optimális szinten való tartásában.

Ízületi fájdalmak

 • Sokan szenvednek ebben a betegségben a nyugati társadalomban, amit a helytelen táplálkozás következtében felgyülemlett mérgező anyagok lerakódása okoz. Az almaecet serkenti az anyagcserét, elősegítve a mérgező anyagok távozását a szövetekből.

Csonterősítő

 • Olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a mangán, a kalcium, a magnézium, szilícium és vas, amelyek erősítik a csontozatot.

Gombás fertőzések

 • Az almaecet hasznos a gombás fertőzések esetében is, mint pl. candida fertőzés esetén.
 • A sav-bázis egyensúly megbomlásával lépnek fel a gombás fertőzések. Almaecetet tölthetünk a fürdővízbe, így enyhíthetjük a tüneteket.

Mellkasi fájdalom

 • Az almaecet hasznos lehet influenza vagy mellkasi fájdalom esetén. Borssal vegyített almaecettel bekenve mellkasunkat, csökken a fájdalom.

Torokgyulladás

 • Torokgyulladás esetén gargalizálj vízzel hígított almaecettel.

Emésztés

 • Az emésztőrendszer két fontos anyagot használ a táplálék emésztéséhez: sósavat és a pepszint. Ezen anyagok hiánya ételmérgezést okozhat. Az almaecet segíti ezen anyagok kiválasztását, ezáltal megelőzi az ételmérgezést.

Orrdugulás

 • Az almaecet néha az orrduguláson is segít.

Az almaecet és a fogyás

 • Segít a máj méregtelenítésében, elősegítvén a testsúlycsökkenést. Történelmi tény, hogy az egyiptomiak almaecetet használtak fogyókúra gyanánt. Egyesek úgy tartják, hogy serkenti az anyagcserét, mások szerint kalóriákat éget és étvágyat csökkent.
 • Ha fogyni akarsz, akkor minden étkezés előtt igyál meg egy pohár vizet 2 teáskanál almaecettel feloldva.
 • Az almaecet kapható tabletták és kapszulák formájában is.
 • Néhány táplálkozási szakember szerint az almaecet, a tengeri moszat, a B6-vitamin és a lecitin kombinációja hatékonyabb testsúlycsökkenést eredményez, mint az almaecet egymagában.

Almaecet készítése házilag:

Egy 5 literes befőttes üvegbe bedobáljuk az almahéjat, csutkákat, és indításképp egy-két darab almát felaprítva. Ehhez megy egy maréknyi cukor (vagy másfél maréknyi méz) és langyos víz. Ezt szobameleg helyen kell tartani, pakolni bele az almát míg harmada víz, harmada alma nem lesz. Nyáron jó kint is, meleg napos helyen. Pár naponta át kell keverni. Közben forr, zavarosodik, majd letisztul. Közben is teszek hozzá kevés cukrot vagy mézet, a hozzáadott almák miatt, mert kell a cukros környezet az erjedéshez.A gyümölcs eleve magas cukortartalmú, megerjedne magától is. A bomlás során a cukorból lesz az alkohol. Ha több a cukor, erősebb alkohol, később erősebb ecet lesz belőle. Mi ugyanis egy almabort készítettünk. De mivel levegőt kap, megecetesedik. Így aztán következtethetünk, hogyha tudunk venni termelőtől igazi bort, és hagyjuk levegőzni, akkor borecetünk lesz.

Pár apróságot megtanultam, egy évnyi almaecet gyártás során. Ugyan a neten talált receptek hibátlan gyümölcsöt írnak, de aki már figyelte milyen átalakuláson megy keresztül az alma, míg ecet lesz belőle, láthatta, hogy a rothadás ott van. Így én a hibás részeket kifejezetten az ecetbe teszem, sőt ha belefutok rohadt belsejű almába, akkor azt is. Amit el kell kerülni, azok a penészes sérülések.

Pár hét alatt megérik egy üveggel, lehet szűrni. Ez az érési idő sok mindentől függ, de leginkább a hőmérséklettől, gyümölcs cukortartalmától. Így kóstolgatni kell. Az elsőt kicsit gyenge korában szűrtem le, de ettől még jó hajat öblíteni, vízbe keverve meginni, mosógépbe.

Na szóval kiszedjük belőle az almát, és még mindig hagyjuk a nagy üvegben a folyadékot, kb. egy hetet, míg vastagszik benne a nyúlós, opálos réteg, ami az ecetágy. Az ecetágy alapállapotban a tetején képződik, de egy mozdulattal leküldjük az üveg aljára, ne penészedjen meg.

Ezt az ecetágyat továbbvihetjük a következő üvegbe, ettől gyorsabb lesz az érés. Egy-egy ecetágy évekig is használható.

Elvárások: ha azt várod, hogy bolti almaecet íze lesz, csalódni fogsz. Mert nem olyan. Hanem olyan, mint a megecetesedett, romlott bor. Az előnye, hogy bármilyen lédús és nagy cukortartalmú gyümölcsből elkészíthető, akár vegyesen is.

Lényeges, hogy légáteresztő vászondarabbal le legyen zárva, mert a muslicák és a petéik kárt okoznak benne. Vászon, körbekötve, gumizva-tökéletes.

Indításképp lehet fűszereket tenni bele. Kapor, tárkony, csombor, szegfűszeg, vagy akár mazsola. Itt már csak az egyéni ízlés és fantázia lehet a határ!

Hirdetés


Hirdetés betöltése...