Miért drágul a kenyér?


Hirdetés

Drágul a liszt, drágul a kenyér – de nem mindegy, hogy milyen: az egyik legfontosabb alap élelmiszerünk kapcsán sok tévhit és trend kering a fogyasztók körében, egyben viszont mindenki egyet ért: jó minőségű legyen a kenyér. Természetesen nem mindenkinek kell ugyanannyi kenyér, de fontos tudni: érdemes mindennap fogyasztani. Ma Magyarországon évente 37 kiló kenyeret eszünk meg átlagban.

Nem volt a kenyér árában változás – mondta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában egy pékség munkatársa, aki hozzátette, csak a pékáruk és az édességek árai változtak, leginkább azért, mert a liszt ára nem emelkedett, viszont a tojás tovább drágult. Ha ez tovább folytatódik, úgy darabáron 10 forinttal kénytelenek lesznek tovább emelni ők is az áraikat – közölte a pékség vezetője, és hozzátette: emellett nem tapasztalja, hogy kevesebb áru fogyna, egy bizonyos árszintig mindent elvisznek tőle a vásárlók. Egy másik megszólaló szerint a pékségek saját bőrükön fogják megérezni az áremelés hatásait, azaz vásárlóik körein.

Egy másik pékségben elmondták: főként a szénhidrátcsökkentett kenyereket viszik, de azokat csak a nap második felében, az első felében ugyanis leginkább a pékárut veszik a vásárlók. Általánosságban azt tudta elmondani, hogy a vásárlók a minőségi árukat keresik. De van, aki szerint a kenyér nem attól kenyér, hogy egy órát kel. És ebben a műsorban megszólaló többi vásárló is egyet értet: a minőségi árut keresik, legyen szó kenyérről vagy más pékáruról.

Mégsem fogyasztunk elég szénhidrátot

Antal Emese dietetikus a csütörtöki Napközben elmondta: a kenyér és a gabonafélék abszolúte a naponta fogyasztandó élelmiszerek listáján vannak, hiszen 65 – 80 százalékuk szénhidrát, ez pedig a szervezetünk számára nagyon fontos tápanyag, így akár fogyókúrázók, akár cukorbetegnek bátran ajánlható, arra azonban felhívta a figyelmet, hogy más az igénye egy gyereknek és más egy fizikai munkát végzőnek. Egy népszerű tévhitet is eloszlatott: a magyar lakosság nem fogyaszt annyi szénhidrátot, mint amennyi fogyasztását egyébként elhiszik magukról, ugyanis a legutolsó reprezentatív felmérés szerint az ajánlott mennyiségnél kevesebbet fogyasztunk – hívta fel a figyelmet a táplálkozási szakértő.

Állandóan változnak a fogyasztói szokások – hangzott el a műsorban, ezzel kapcsolatban Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke telefonon bejelentkezve úgy fogalmazott: a magyar sütőipar képes megfelelni a fogyasztói szokások megváltozásának, eleget kell tennie, hiszen a vásárlók kiszolgálására vannak. A magyar pékek fantáziája jó, és a szakmai is a minőség irányába megy el – tette hozzá. Léteznek kenyértrendek a vásárlók között, Septe József szerint ez azt jelenti, hogy egyre több rozsos, szénhidrát-csökkentett, gluténmentes kenyeret keresnek a vásárlók, valamint azokat a termékeket vásárolják, amelyek a régi, kovászos technológiával készültek. Természetesen mást vesz a fiatal és más az idősebb is, hiszen a különböző generációs szokások itt is megjelennek – emelte ki.

Ezzel kapcsolatban még megemlítette, hogy 20-25 évvel ezelőtt szintén fogyasztói igény miatt változtattak a technológián, és most is éppen emiatt változtatnak a kenyér elkészítésén. Ehhez Antal Emese még annyit tett hozzá, hogy a trendek újra azon kenyerek irányába fordulnak, ahol a kenyér egy hét után is kenyér marad, tehát a gyártási folyamatból a kovász ezentúl nem hagyható ki, és az egynapos kenyér helyett a magasabb tápértékű – rozsos, durumlisztből készült készítmények – jönnek divatba. Még mindig előfordulnak olyan kenyerek, amelyek egy nap után fogyaszthatatlanok – bizonyos kenyérrel kapcsolatos hallgatói kifogásra reagálva Septe József elmondta, előfordulhat, hogy egynémely pékség nem megfelelő alapanyagból vagy nem megfelelő gyártástechnológiával készített el kenyeret, ez viszont nem felel meg az előírásoknak.

MTI, Kossuth Rádió Napközben

Hirdetés
Hirdetés betöltése...