MI TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA TÚL SOKÁIG TARTOD VISSZA A SZÉKLETED?


Hirdetés


Biztos mindenkivel megesett már valamilyen okból kifolyólag, hogy nem tudott, vagy nem akart elmenni a mosdóba, elintézni a nagy dolgát. Pedig veszélyesebb, mint gondolnád!

117919

Senki sem gondolná, hogy a széklet visszatartása komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, pedig nagyon rossz hatással van a szervezetre. Sajnos vannak olyanok, akik csakis otthon tudják elvégezni a “nagy dolgukat”, így sokáig vissz a kell tartaniuk. Vajon mi történik a testükkel?

Ha valaki nagyon sokáig nem megy el vécére, akkor a legtöbb esetben alhasi fájdalmat, a székrekedést tapasztal. De gondolnád, hogy ez az “önmegtartóztatás” akár halálhoz is vezethet?

A gyermekek esetében nagyobb a veszélye annak, hogy túl sokáig tartják vissza, hiszen a szülők felelőtlenül gyakran azt kérdik a gyermektől, mikor annak vécére kell mennie, hogy tartsa még egy kicsit, nemsokára otthon vannak. Ugyanez a probléma az iskolákban is, hogy a gyerekeket sokszor nem engedik ki óráról, mikor éppen kell nekik, óra után meg lehet, hogy már nem kell annyira, és elfelejti, vagy szünetben nincs ideje elmenni.

A másik veszély amiatt áll fent, hogy sok gyermek étrendje finoman szólva nem kielégítő, így gyakran székrekedés a vége. Ilyenkor a gyermekben az marad meg, hogy ha elmegy vécére, az fáj neki, így inkább visszatartja a továbbiakban. Ördögi kör. Emiatt sok gyermeknek kitágulnak a vastagbelei.

A 16 éves Emily Titteringtonnál autizmust diagnosztizáltak. Az autizmus következtében gyakran megnő a fájdalomküszöb. Emily, mivel a mosdóktól, így addig hanyagolta a székletürítést, mígnem a vastagbelei teljesen eltolódtak a testén belül, összenyomva a többi szervét. Egy szívroham okozta halálát.

Miután étkezünk, egy fél bögrényi széklet képződik, olyan anyagokkal tele, amiket a szervezet nem tud hasznosítani. A végbélben két gyűrű alakú záróizom van. A “felső”, ami sima izomszövetből van, nem akaratlagosan mozgatható, vagyis reflexesen működik, ilyenkor azon áthalad a széklet.

Majd a második gyűrűt, ami már harántcsíkolt izomszövet, saját magunk mozgatjuk akaratlagosan. Így tudjuk szabályozni a székletürítést, és ezért nem szobatiszták a gyermekek először, hiszen ez tanulható.

Ha viszont sokáig figyelmen kívül hagyod a szükségleteidet, a külső záróizom elfárad, és kinyílik. Mellesleg minél tovább tartogatod, annál több vizet szív fel belőle a bél, és így annál szárazabb lesz. Ettől megkeményedik, és mikor legközelebb próbálkozol, az intenzív fájdalommal, és akár vérzéssel is járhat. Nem beszélve az elszaporodó baktériumokról… Szóval, levonva a konklúziót, menj el vécére, ha úgy érzed, hogy kell!

forrás: tudnodkell.info

Hirdetés


Hirdetés betöltése...