Mi okozhat hányingert, hányást?


Hirdetés


Mi okozhat hányingert, hányást?

A hányinger, hányás nem csak utazás alatt léphet fel, sok egyéb kiváltó oka is lehet. Az agyban, azon belül is a nyúltvelőben elhelyezkedő hányásközpontot ugyanis négy különböző helyről érkező inger aktiválhatja: a tápcsatornából, az egyensúlyérző rendszerből, a kémiai anyagokra érzékeny receptorokból és a felsőbb agyi központokból.

Így a kiváltó ok lehet gyomorrontás, gyomor- és bélhurut, agyrázkódás, szívinfarktus, utazási betegség, a terhességgel járó élettani változások, rákos megbetegedések, vesekő, vesehomok, kemoterápiás vagy egyéb gyógyszerek, továbbá egyszerűen csak az undor vagy a szorongás.

Hogyan lehet csökkenteni ezt?

Amikor hányingerünk van, legjobb, ha lefekszünk, és mozdulatlanok maradunk. A mozgás ugyanis ingerli az egyensúlyozó szervet a középfülben, s ez hányáshoz vezethet. Fekvés közben tegyünk hideg vizes borogatást a homlokunkra, és összpontosítsunk a légzésünkre, hogy eltereljük a figyelmünket a problémáról.

Ha a hányinger hányáshoz vezet, a szervezetünk rengeteg sót és folyadékot veszít, s ez a kiszáradás veszélyével fenyeget. Oldjunk fel 8 csapott teáskanálnyi cukrot és 1 teáskanálnyi sót 1 liter vízben.

A hányinger csillapítására jól alkalmazható citromos, hideg víz is kis kortyokban fogyasztva.

Az italt eleinte óvatosan fogyasszuk, apró kortyokban, majd amint a gyomrunk megnyugszik, egyre bátrabban. Hasonló módon megpróbálhatunk valamilyen rehidrálóporból készített folyadékot is magunkhoz venni.

Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha:

már napok óta émelygünk; ha sokat hányunk; ha a távozó gyomortartalom véres; ha 24 órája képtelenek vagyunk ételt vagy italt magunkban tartani; vagy ha erős ütés érte a fejünket.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...