Mi köze a fogínygyulladásnak a cukorbetegséghez?


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Jó hír, hogy a jövőben ugyanazzal a módszerrel lehet majd kezelni a fogágybetegséget és a 2-es típusú cukorbetegséget. Mi most a jelenben elérhető kezelési lehetőségekre hívjuk fel a figyelmet.

Egy legutóbb publikált tanulmányt szerint az úgynevezett B-sejtek modulációjával kezelhető, sőt megelőzhetővé válhat a fogínygyulladásból kialakuló fogágybetegség és a 2-es típusú diabétesz is. Egy nyiroksejt a „kulcs”! – mondta el dr. Kozák Lili, az Oxygen Fogászat fogszakorvosa.

A B-sejtek olyan ellenanyagot termelő nyiroksejtek, amelyek a kórokozók „támadása” után „emlékezetből” is képesek maradnak az ellenanyag-termelésre. A bostoni kutatók éppen a B-sejt immunválaszát manipulálták egérkísérleteikben. A fogágybetegséggel rendelkező egereket két csoportra osztották. Az első csoportot genetikailag úgy módosították, hogy a B-sejtjeik ne tudjanak immunválaszt adni, míg a második csoportnál ez normálisan működött. Amikor mindkét csoport alacsony zsírtartalmú étrendet kapott, nem volt elhízott, sem cukorbeteg köztük, egyforma arányban jelent meg a fogvesztés és a gyulladás az egereknél. Ám amikor a magas zsírtartalmú étrend miatt elhíztak, és kialakult a cukorbetegség, a fogvesztés és a gyulladás csak a normális B-sejt-működésű csoportot sújtotta. Ebből az eredményből arra következtettek a tudósok, hogy a B-sejt immunválaszát kellene valahogyan befolyásolni a jövőben a fogágybetegség és a 2-es típusú diabétesz kezelése, megelőzése érdekében.

Négyből három felnőtt szenved fogágybetegségben, de a legtöbben nem, vagy csak későn fordulnak szakorvoshoz. Sokan nem tudják, de a fogágyat, az ínyt érintő betegségekkel specialista foglalkozik: a parodontológus.

A fogíny és az egész fogágy megbetegedése más egészségügyi következményekkel is járhat, és rendkívül sok felnőttet érint. Egyes becslések szerint négyből három felnőtt szenved emiatt, viszont csak kevesen fordulnak orvoshoz. Ez pedig súlyos hiba, hiszen a fogíny megbetegedései nemcsak fogvesztést okozhatnak, de összefüggést mutatnak más, komoly betegségekkel is, mint a cukorbetegség, a szívproblémák és akár a memóriaromlás.

Valószínű, hogy ha többen tudnának az ínybetegségek és az egészségi állapot összefüggéseiről, komolyabban vennék a szájhigiéniát és a megfelelő orvosi gondozást. Minél inkább tudatában vagyunk a hosszú távú következményeknek, annál inkább kérünk orvosi segítséget.

Milyen jelek esetén forduljunk orvoshoz?

● Piros, duzzadt íny.
● Gyulladás érzés az ínyben.
● Vérzés, amely jelentkezhet fogmosáskor, harapáskor, rágáskor is.

A megfelelő szájhigiénia fenntarthatja a fogak és az íny egészségét, de számos más faktor is befolyásolja a folyamatokat, mint például a dohányzás, a stressz, a szigorú diéták és a genetika. Sikeres és hosszú távú eredmény elérése azonban csak megfelelő szájhigiénia fenntartásával lehetséges.

Egyre több a fiatal cukorbeteg – ezt tedd a megelőzésért!
Jelenlegi tudásunk alapján az 1. típusú diabétesz nem előzhető meg, a 2. típusú viszont, amely szinte egyértelműen életmódunk következménye, igen. A szövődmények kialakulása azonban mindkét esetben gátolható, lassítható a megfelelő életmód betartásával.
(Forrás: oxygenfogaszat.hu)

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...