Mi is az aranyér? Az aranyér kezelése!


Hirdetés


belső aranyér, mint a hűtőgép ajtaján lévő vékony gumicsík, a teljes zárást biztosítja. A széklettartásának fontos szereplője a záróizomzat, amely két nagyobb izmos gyűrű a végbél körül. Az izom összehúzásakor (ami részben akaratlagos, részben reflexes úton szabályozott) a széklet nem ürül. Egy izmos gyűrű azonban nem elég a teljes, “légmentes” záráshoz. Az aranyeret gazdag ér- és ideghálózat alkotja, amely a záráson kívül, a székletürítés szabályozásában is részt vesz. A gond akkor kezdődik, amikor különböző hatások miatt a záróizomzat tónusa megváltozik, és a belső érhálózatban nagyobb nyomás lesz, az erek szélesebbé, kanyargósabbá válnak és az aranyér egyre nagyobbá válik.

aranyér1    aranyér2

A belső érhálózat alkotja a belső aranyeret, ezzel szemben a külső érhálózat alaphelyzetben nem képez külső aranyeret. Itt csak akkor látható csomó, ha a külső érköteg trombotizál – vérrög keletkezik -, vagy a belső aranyérrel együtt, a nagyobb nyomás miatt szinte azokkal összefolyva észlelhető a záróizomzaton kívül is duzzanat.

aranyer3

Ha végbéltáji csomót tapint, akkor az lehet aranyeresség, de lehet akár más is pl. polyp, gyulladt megnagyobbodott papilla, és lehet belső vagy külső aranyér is (a külső aranyér nem visszahelyezhető, és általában fájdalmasabb is). Vérzés esetén ugyancsak nem lehet biztos a diagnózis, elhanyagolt külső aranyér esetében a feszülés miatt a hám elhal, ilyenkor vérzés is előfordulhat. Ne kockáztasson hosszadalmas, eredménytelen otthoni kezeléssel. Egy gyors, fájdalmatlan vizsgálat, megnyugtató környezetben, csak az előnyére válhat!

Az aranyér kezelés módjai
Az aranyerek kezelését három nagyobb kategóriába lehet sorolni.

  • Életmódváltás, diéta, kenőcsök, kúpok
  • Ambuláns terápiák
  • Műtét

Minden aranyér típusnál javasolt az életmód- és diétaváltás. Ezek célja a rendszeres székletürítés, amely nem jár székrekedéssel, sem hasmenéssel. A végbéltájék tisztán tartása kiemelten fontos, de papírt nedves ruhával, intim kendővel vagy ülőfürdővel kell helyettesíteni. A gyakori mozgás, a nem megterhelő séta sokat segít, de emellett fontos, hogy étkezésünket is átalakítsuk. A megfelelő mennyiségű növényi rost a széklet állagának szabályozásában játszik szerepet, igaz legalább 4-6 hét kell, mire hatása érzékelhető lesz. A rostdús táplálkozásra fokozatosan érdemes áttérni, mert kezdetben kellemetlen puffadással, fokozott gáztermeléssel járhat.

 

A kúpok és kenőcsök általánosan elterjedtek, gyakran helyi érzéstelenítőt esetleg szteroidot tartalmaznak, ezért hosszú távú használatuk nem javasolt, csak kúra jelleggel alkalmazhatók. A kálcium dobezilát tartalmú tabletták a kapillárisok falát erősítik meg, csökkentik az ödéma kialakulását, javítják a nyirokkeringést.

forrás

Hirdetés


Hirdetés betöltése...